בלעדי ל"כלכליסט" - הסינרגיה כשלה: נוחי דנקנר מפרק את מטה אי.די.בי תיירות
אי.די.בי וקרן סקיי יוותרו על ניהול מרכזי של קבוצת התיירות, והחברות־הבנות יהפכו לעצמאיות. 50 משרות צפויות להתבטל
קבוצת אי.די.בי וקרן סקיי החליטו בצעד דרמטי לפרק את המטה המשותף של חברת אי.די.בי תיירות שבבעלותן. ל"כלכליסט" נודע כי אי.די.בי תיירות, שנוהלה כחברת אחזקות תבוטל למעשה, ושמונה החברות תחתיה - ובהן ישראייר, דיזנהויז, צבר ואופן סקיי - יופרדו לניהול סוברני כמרכזי רווח והפסד עצמאיים באופן מלא. עונת התיירות שמגיעה לסיומה בסוף הקיץ, נקבעה כמועד לביצוע הצעד.
נראה כי מטרת המהלך, מלבד חיסכון בעלויות והקושי ליצור סינרגיה ברמת הקבוצה, היא להכין את החברות־הבנות למצב של מיזוג או מכירה. בשנה האחרונה קיימה אי.די.בי תיירות מגעים למיזוגה של ישראייר עם אל על ועם ארקיע, אך אלו לא הבשילו לכלל עסקה. המטה של אי.די.בי תיירות כולל כ־100 עובדים בראשות המנכ"ל דוד קמיניץ שהוביל את ההחלטה עם היו"ר צבי יוכמן.
המטה המשותף הוקם בזמנו כדי ליצור סינרגיה בין החברות השונות בקבוצה, אולם בפועל נוצר קושי לחבר חברת תעופה כמו ישראייר עם קמעונאית תיירות דוגמת דיזנהויז, משום שהדבר יצר בעייתיות מול קמעונאיות אחרות בשוק התיירות.
מתחת למנכ"ל אי.די.בי תיירות מכהנים כיום סמנכ"לים שונים. לאחר הפירוק תתפקד כל חברה־בת עם אנשי המקצוע שלה, כשעפ"י הערכות, יביא המהלך לקיצוץ של יותר מ־50 עובדים בתפקידים כפולים באי.די.בי תיירות והצעד צפוי לחסוך עשרות מיליוני שקלים בשנה. במבנה החדש יכהנו קמיניץ ויוכמן כיושבי הראש של החברות בקבוצה.
בשנתיים האחרונות, מאז הצטרפה קרן סקיי כשותפה לשליטה בחברה ומינתה את קמיניץ כמנכ"ל, הפחיתה אי.די.בי תיירות 40 מיליון שקל מהוצאות התפעול בשנה הראשונה ו־15 מיליון שקל בשנה השנייה, במסגרת תוכנית התייעלות. במהלך שנתיים אלה נסגרו פעילויות הפסדיות כמו טיולי פרימיום, טיולי שיט ודיזנהויז תיירות ישראלית.
אי.די.בי תיירות הפסידה 57 מיליון שקל ב־2011, מתוכם 49 מיליון שקל יוחסו לישראייר, כשיחד עם הפרשות שביצעה אי.די.בי פתוח עבור הפעילות של אי.די.בי תיירות, הגיע ההפסד השנתי ל־120 מיליון שקל. יתרת החובות מההלוואות לאי.די.בי פתוח עמדה על 196 מיליון שקל בסוף 2011. ל"כלכליסט" נודע כי ברבעון השני של 2012 עברה ישראייר לרווחיות תפעולית.
אי.די.בי פתוח רכשה את גנדן תיירות ותעופה מידי נוחי דנקנר ואבי פישר ב־2009 תמורת 1.2 מיליון דולר, והחברה הפכה לאי.די.בי תיירות, כשב־2011–2012 העמידה לה אי.די.בי פתוח הלוואות של כ־90 מיליון שקל.
ביולי 2010 נכנסה קרן סקיי, המנוהלת על ידי יוכמן, לאי.די.בי תיירות. סקיי השקיעה 15 מיליון דולר בחברה תמורת הנפקת אג"ח לשלוש שנים ופירעונן מובטח בערבות של אי.די.בי פתוח והן ניתנות להמרה, ככל הנראה ל־30% ממניות החברה. יוכמן מחזיק באופציה לקבל את ההשקעה שלו בחזרה באוגוסט 2013, אולם לאור מצבה של קבוצת אי.די.בי, לא ברור אם כך יקרה.
מאי.די.בי תיירות נמסר בתגובה כי "הקבוצה התייעלה, שיפרה וממשיכה לשפר את תוצאותיה. לאור העונתיות בתחום ועל רקע המתרחש בעולם התעופה והתיירות, היא תמשיך ותבצע את צעדים להמשיך ולשפר את התוצאות".