$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

הרגולציה שעלולה לסכל הכנסת שותפים ללווייתן

החלטת רשות החשמל על הגבלת מחיר הגג לגז שיסופק לחברת החשמל בעתיד, הפתיעה את נציגי דלק אנרגיה בעיצומן של פגישות להכנסת שותף פוטנציאלי ללווייתן. ההשלכות: שווי המאגר עשוי להיחתך בשיעור ניכר

ליאור גוטמן 07:3908.11.12

שלשום בשעות הערב פרסמה רשות החשמל כמה החלטות חדשות שנוגעות להרכבי עסקאות הגז במשק הישראלי. בין יתר ההחלטות בלטה אחת שקבעה כי "הרשות קובעת מחיר גג לעסקת הגז הקרובה של חברת החשמל, אשר עשויה להחליף חלק או את כל עסקת האופציה של החברה בהתקשרות מול תמר, למקרה שזו תתרחש אל מול ספק גז אחר, לדוגמה, לווייתן". הרשות הודיעה עוד כי ההחלטה התקבלה בשל חשש לניצול תנאי שוק בלתי תחרותיים שנוצרו על רקע כישלון קידוחי הגז האחרונים ברישיונות שרה ומירה וההצלחה המועטה ברישיון שמשון.  

 

ל"כלכליסט" נודע כי הודעת הרשות תפסה את בכירי דלק אנרגיה בהפתעה גמורה, בדיוק בזמן שחלק מהם סיימו סבב פגישות בחו"ל שמטרתו לקבוע מסגרת עבודה מול השותף החדש שייכנס למאגר לווייתן. הפגישות, שבחלקן תוכננו להשתתף עורכי דין, כללו, על פי ההערכות, גם את נציגי חברת וודסייד האוסטרלית שהביעו התעניינות פומבית בכניסה כשותפים למאגר בעד 30% ובשווי בלתי רשמי של 7.5 מיליארד דולר. התוצאה: נציגי דלק אנרגיה חזרו לישראל, והקלפים הרגולטוריים שלפיהם תכננה החברה להכניס שותף חדש למאגר, נטרפו.

 

הקפאת שווי למאגר

 

חברת החשמל שלא מסתפקת בגז שיגיע אליה מתמר פרסמה כבר באוקטובר מכרז חדש לרכישת גז בכמות מינימלית של 10 מיליארד מ"ק שיגיע אליה מסוף 2016 ואילך. העובדה שבאופק חיפושי הגז בישראל לא צץ לו אף מתחרה, הופכת את מאגר לווייתן למועמד העיקרי לספק את הגז שבמכרז לחברת החשמל.

 

ניתוח הודעת רשות החשמל מעלה שכל עסקת גז חדשה שתיחתם מול בעלי מאגר לווייתן תתחיל מנקודת פתיחה חדשה - מחיר עסקת הגז בין חברת החשמל לשותפות תמר - שאושרה ביוני האחרון והיתה עסקת האנרגיה הגדולה במשק הישראלי. בעסקה זו נקבע שחברת החשמל תרכוש משותפות תמר 42.5 מיליארד מ"ק (BCM) גז טבעי ל־15 שנה, בעלות בסיס (MMBTU - מחיר יחידת אנרגיה) של 5.04 דולרים. שווי העסקה נע בין 10 ל־16 מיליארד דולר, מחיר שכולל אופציות רכישה עתידיות. לפיכך, החלטת רשות החשמל עלולה לקבע את התמחור הנוכחי של שווי מאגר לווייתן.

 

הרשות מעדכנת את תעריף החשמל בעיקר על ידי הכרה בעלויות הדלקים של חברת החשמל. כשהיא משתמשת בגז טבעי זול התעריף יורד, וכשהיא משתמשת בסולר יקר התעריף לאזרח עולה. השורה התחתונה: הלקוח הכי גדול של לווייתן קיבל הוראה לרכוש גז רק במחיר תקרה או נמוך ממנו, בדיוק בשלב שבו מנסים בעלי המאגר להכניס שותף חדש תחת הערכות שונות לשווי המאגר. בעיה נוספת שמחדדת את התמחור המלאכותי החדש של לווייתן היא היעדר מתחרים, זאת אחרי שמאגרי הגז הפוטנציאליים ברישיונות שמשון ושרה התגלו כעקרים, ומאגר נוסף שיתגלה - אם יתגלה - לא מיועד להפקה בשנה הקרובה.

 

בימים אלו אמורה ממשלת ישראל להגיע להכרעה בנושא יצוא הגז לחו"ל, סוגיה שעמדה בלב לבה של ועדת צמח לבחינת משק הגז שפעלה בשנה האחרונה. מסקנות הוועדה הוגשו לראש הממשלה בנימין נתניהו לפני כמה שבועות, ומהן עולה שמאגרי גז גדולים - דוגמת לווייתן - יחוייבו בשיריון מחצית מנפחם לשוק המקומי. אפשרות של סחר בין מאגרים, "מתנה" שהמדינה העניקה ליזמים במסגרת ועדת צמח, הפכה אף היא לפחות רלבנטית כי אין מאגרים חדשים לסחור בהם. שילוב נסיבות אלו מחזק את האפשרות שמאגר לווייתן ייאלץ לשריין חלק ניכר לנפחו לטובת השוק המקומי, בין אם בעליו רוצים ובין אם לאו.

 

הדעות על השווי חלוקות

 

אז כמה שווה מאגר לווייתן? הדעות בנושא זה חלוקות ומשתנות בין האנליסטים השונים שמכסים את שוק ההון. אלה פריד מלאומי שוקי הון העריכה לפני כחודשיים ש"השווי המינימלי ינוע בטווח שבין 6 ל־7 מיליארד דולר - בתרחיש של פיתוח מלא של המאגר בלוחות הזמנים שצוינו".

 

לעומתה, גיל בשן מאי.בי.אי מתמחר את שווי המאגר המהוון ב־3.7 עד 4 מיליארד דולר, זאת לאחר עלויות פיתוח והפקה. עם קביעת מחיר התקרה החדש עוד לא ברור מה יהיה השווי החדש, והוא ייגזר ממאגרי גז חדשים שאולי יתגלו ויוכלו לספק גז לחברת החשמל במקום לווייתן, מה שיותיר את הבעלים עם מאגר גז שהוא מוטה יצוא ולא כבול לאף תקרת מחיר.

 

בדלק אנרגיה סירבו להגיב למגעים שנוהלו בחו"ל או להודעת רשות החשמל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x