דנקנר נחקר ברשות ני"ע בחשד לעבירות תרמית, ונאסר עליו לצאת מהארץ
החשד: סוחר בבורסה ומקורב לדנקנר רכשו מניות אי.די.בי ערב ההנפקה במימונו של דנקנר כדי להשפיע על שער המניה. דנקנר שוחרר בתנאים מגבילים. רשות ניירות ערך: "חשש ממשי להימלטות ולשיבוש מהלכי משפט". על דנקנר הוטל צו עכוב יציאה מן הארץ וערבות בנקאית בגובה 5 מליון שקל. דנקנר בתגובה: "פעילותי בוצעה ללא דופי"
נוחי דנקנר, יו"ר אי.די.בי אחזקות הנמנה על בעלי השליטה, נחקר בחשד לעבירות תרמית בניירות ערך ועבירות נוספות הנוגעות להנפקה שביצעה אי.די.בי ב-23 בפברואר האחרון. יחד עמו נחקרו עדי יהודה שלג מנכ"ל סיטי ברוקר (לא סיטיבנק) ומקורב נוסף לדנקנר העוסק במסחר וניהול השקעות. על דנקנר הוטל צו עכוב יציאה מן הארץ, הפקדת דרכון, אסור יציאת קשר עם המעורבים בפרשה וערבות בנקאית בגובה 5 מליון שקל.
- אלטשולר: "מי שמשתתף בהנפקה של אי.די.בי קונה אופציות מחוץ לכסף"
- הגיוס המוצלח של אי.די.בי יכניס את החברה למדד ת"א 100
- יאיר המבורגר ומיכאל שטראוס התגייסו להנפקה של דנקנר
בפברואר האחרון ביקשה אי.די.בי לגייס 342 מיליון שקל באמצעות הנפקה לציבור ולמוסדיים על מנת להימנע ממצוקה תזרימית. על פי החשד, סוחר בבורסה ומקורב לדנקנר רכשו מניות אי.די.בי ערב ההנפקה במימונו של דנקנר כדי להשפיע על שער המניה.
על פי ממצאי החקירה, במקביל לפעולות הרכישה, מכרה חברת המסחר המעורבת בפרשה את מניות אי.די.בי לגורמים שונים המקורבים לדנקנר במחירים נמוכים ממחירי רכישת המניות ובמקביל המשיכה לרכוש את המניות בשערים גבוהים יותר.
על פי החשד, דאג דנקנר שמקורביו ירכשו מחשבונות חברת המסחר את מניות החברה שנרכשו על ידיה ובכך "יחלצו" את חברת המסחר מאחזקותיהם במניות החברה תוך הזרמת מימון לחברת המסחר להמשך הפעילות התרמיתית והמשך רכישת המניות על ידם.
"פגיעה בשוק הון המקומי"
על פי ממצאי החקירה, יזם דנקנר את התוכנית התרמיתית, היה בין נהניה העיקריים ואף דאג למימונה באופן משמעותי. זאת על מנת לשמור על שער המניה לקראת ההנפקה. באותו היום נרשמה פעילות חריגה במניית אי.די.בי אחזקות ומייד לאחר ההנפקה החל שער המנייה לצנוח. זאת ועוד: על פי ממצאי החקירה, סמוך לאחר תום ההנפקה הזרים דנקנר מימון בסך 8 מליוני שקלים לחשבונו של האחר.
ממסמך הרשות עולה כי לאור חומרת העבירות, אופן ביצוען המתוחכם והיקפן יש חשש ממשי לשיבוש מהלכי משפט בדרך של תיאום גרסאות, השפעה על עדים ומעורבים פוטנציאליים, השמדת ראיות וכדומה. בנוסף, לאור חומרת החשדות והיקף הפעילות יש חשש ממשי להימלטות מאימת הדין.
נוחי דנקנר מסר בתגובה: ״מתקיימת בדיקה של הרשות לניירות ערך. אני מכבד את הליך הבדיקה ויש לי אמון מלא ברשות. אני משוכנע כי יתברר במהרה שכל פעילותי בכל נושא שהוא - היתה והינה תמיד חוקית ובוצעה ביושר וללא דופי״.
מעניין יהיה לבחון האם המצב האישי הקשה אליו נקלע נוחי דנקנר ישפיע על KKR או מלווים נוספים להעניק אשראי ענק לקבוצה. שאלה לא פחות חשובה היא האם מצב זה יפגע בנכונתו של אדוארדו אלשטיין להגדיל השקעתו בחברה. "אין מקום לשמחה לאיד באשר לחקירה חמורה זו", אמר יניב פגוט האסטרטג הראשי של קבוצת איילון. "עצם האשמה חמורה כזו כנגד דמות כה מרכזית במשק פוגעת קשות באמינות של שוק ההון המקומי. מחזיקי החוב של אי.די.בי ודאי היו מעדיפים שפרשה שכזו לא הייתה באה לאוויר העולם, מאחר וברור כי הסיטואציה מרעה את מצבם", אמר פגוט.
אתמול זומן אילן בן־דב, בעל השליטה בחברות סקיילקס ופרטנר, למתן עדות במחלקת החקירות של רשות ני"ע ושהה שם במשך יותר משעה. בן דב אינו "המקורב" לדנקנר ששמו נאסר לפרסום ואשר נחקר בפרשת הנפקת אי.די.בי. מקורבים לסקיילקס אמרו כי בן-דב נדרש לתת עדות על נושא שאינו קשור אליו או לחברות שבשליטתו. בן־דב הגיע לרשות בשעה שבהונג־קונג נערכות שיחות למכירת השליטה (35%) בפרטנר לחיים סבן. סבן אמור לרכוש את השליטה מידי סקיילקס תמורת כ־430 מיליון דולר, הכוללים חוב של 300 מיליון דולר להאצ'יסון. דוברת רשות ני"ע סירבה להגיב.
לכתבה באנגלית לחץ כאן