אל תזלזלו בסיכויי הנפילה מהצוק
הקושי במציאת פתרון לצוק הפיסקאלי מלמד כי השווקים לא משקללים את הסיכוי לכישלון במלואו
הנושא העיקרי שמשפיע על השווקים האמריקאיים מאז הבחירות נותר הצוק הפיסקאלי. בנוסף לסיכונים הבסיסיים הנלווים לסוגיה בעייתית זו, השווקים הגיבו בשבוע שעבר גם לפרסום של כמה דו"חות כספיים של חברות, בראשן אפל שהודיעה על תוצאות מאכזבות. מנגד, פורסם דו"ח התעסוקה לנובמבר שהיה טוב
אף שאין דרך לדעת מה בדיוק מתנהל מאחורי דלתיים סגורות, על פני השטח נראה כי שתי המפלגות עדיין רחוקות מלהגיע להסכמה על שלושת הנושאים העיקריים לפתרון הצוק הפיסקאלי: שיעורי המס על העשירים, קיצוצים בתוכניות הרווחה והמחלוקת החדשה ביותר - האם להעניק לנשיא את הסמכות להעלות את תקרת החוב מבלי להזדקק לאישור הקונגרס.
התוצאה הסופית של סוגיות הצוק הפיסקאלי נותרה עמומה, אך כעת אנסה לשרטט כמה תרחישים אפשריים. ראשית, אף שהשגת הסכם על הצוק הפיסקאלי עדיין אפשרית, הסבירות לנפילה ממנו מתגלה כגבוהה יותר בהשוואה למה שהשווקים מביאים בחשבון, וכתוצאה מכך מתגבר הפוטנציאל לסיכונים נרחבים. שנית, גם אם יושג הסכם, הוא ככל הנראה יהיה מצומצם באופן יחסי, מעין תחליף זמני בלבד. אולם להסכם מסוג זה תהיה השפעה שלילית על הצמיחה הכלכלית. שלישית, בהתחשב בפערים הגבוהים שאפיינו את המגעים עד כה, הסיכויים ל"הסכם כולל" מקיף שיישומו יחל כבר בתחילת השנה הבאה הולכים ומתרחקים.
תעסוקה בערפול
דו"ח התעסוקה שפורסם לנובמבר הציג נתונים טובים במעט מהתחזיות אולם הטון הכללי שליווה את הנתונים שפורסמו הזכיר את התחושות המעורבות שאפיינו את השנתיים האחרונות. בצד החיובי, נחשף כי נוצרו בנובמבר 146 אלף משרות חדשות, ואילו שיעור האבטלה נפל ל־7.7% - הרמה הנמוכה ביותר מאז דצמבר 2008. אף שמספר המשרות החדשות שנוצרו היה גבוה מהציפיות, קרוב לוודאי שהכלכלנים למעשה פרסמו מראש תחזית נמוכה יותר בשל חוסר הוודאות לאחר ההוריקן סנדי.
הנתונים הסופיים תאמו לממוצע החודשי של יצירת מקומות עבודה מאז תחילת 2001, שעומד על 150 אלף. אולם מנגד, מהדו"ח עולה גם כי נתוני אוקטובר תוקנו כלפי מטה, והשכר לשעה צומח בשיעור אנמי של 1.7% - מתחת לשיעור האינפלציה. כמו כן, יש לציין כי הירידה בשיעור האבטלה נובעת לפחות בחלקה מירידה נוספת בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה. לתפיסתי, דו"ח האבטלה הוא מעורב - אמנם לא מדובר בתוצאות גרועות, אך באותה מידה לא מדובר במהפך לקראת השנה הבאה.
נקודת האור הסינית
מחוץ לארה"ב, התחזית הכללית נותרה מטושטשת, אך באזורים מסוימים בעולם, בעיקר בשווקים המתעוררים, חל שיפור ניכר בתנאים הכלכליים. מדינה שבה ניכרים שינויים משמעותיים בחודשים האחרונים היא סין. סקטור הייצור הסיני חווה התאוששות, המכירות הקמעונאיות מתחזקות והיצוא בעלייה. למגמות אלה יש השלכות חיוביות עבור המשקיעים האמריקאים, והן צפויות לסייע גם לכלכלה העולמית ולספק הגנה נגד החולשה בארה"ב ובאירופה.
להערכתי, השיפור בכלכלה הסינית יסייע לחברות האמריקאיות בעלות רמת חשיפה גבוהה לצמיחה העולמית, כגון חברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר וחברות טכנולוגיה. בנוסף, אני מאמין כי צמיחה חזקה בסין יכולה לספק תנופה לחברות חומרים ואנרגיה.
הכותב הוא אסטרטג המניות הראשי של בלאקרוק
השורה התחתונה: הסיכוי לפתרון מקיף לצוק הפיסקאלי מתרחק, ונראה שגם אם הצדדים יצליחו להגיע להסכם חלקי, הצמיחה תיפגע