אין כמו אמא: בזן מתכננת ליטול על עצמה את החובות של כאו"ל
הלחץ של הבנקים להגדלת הערבויות לחוב של כרמל אולפינים כלפיהם עשה את שלו. דירקטוריון בזן הורה לבחון את המהלך שמוצג כחלק מתוכנית המיזוג בקבוצה. הסוכרייה למשקיעים: קיצוץ בשכר הבסיס של בכירי בזן ושליחת עובדים לפרישה מרצון
חברת בתי הזיקוק בניהולו של פנחס בוכריס פותחת את 2013 בשני מהלכים דרמטיים. המהלך המשמעותי יותר מתייחס לכוונתה של בזן ליטול על עצמה את חובות העתק של החברה־הבת (100%) כרמל אולפינים (כאו"ל), בהיקף של 2.3 מיליארד שקל. בזן מציגה זאת כצעד שנועד להקל על תוכנית המיזוג הכוללת שמנהלת הקבוצה בשנה וחצי האחרונות.
- הנהלת בזן מוותרת על 10% מהשכר; היו"ר מוזס ירוויח 143 אלף שקל
- מעלות הורידה את תחזית הדירוג של בזן
- פדרמן נאלץ לחזק את הביטחון של אתמבה באבגול
אולם מעבר למיזוג, ככל הנראה ברקע להחלטתה של בזן שבשליטת החברה לישראל ופטרוכימיים ליטול על עצמה את חובות כאו"ל עומדים גם לחצי הבנקים שדורשים ערבויות חזקות בגין החוב של כאו"ל עבורם, בין היתר מהחברה־האם. הצעד השני ש"ממתיק" במעט את בעיית החובות של כאו"ל מתייחס לתוכנית התייעלות בקבוצה. מדובר בפרישה מרצון של עשרות עובדים בקבוצה, ובמקביל בהפחתה מיידית של כ־10% בשכר הבסיס של חברי הדירקטוריון וההנהלה בגין 2013 בלבד.
בהנהלת בזן שחררו לא פעם צפירות הרגעה באשר לתוצאות הצפויות ב־2013, שבה צפוי פרויקט המיד"ן (מתקן לייצור דלקים נקיים) להתחיל ולעבוד בניצולת גבוהה. בנוסף, נחתם חוזה גז טבעי מול מאגר הגז תמר, ולכשיזרום הגז הטבעי, צפויה הוזלה משמעותית בהפעלת שרשרת הערך של הקבוצה. אלא שבינתיים נראה כי מהלכי הארגון מחדש וההתייעלות של החברה נכנסים גם לתוך 2013.
המשקולת של הקבוצה
המשקולת הכבדה ביותר על צווארה של קבוצת בזן היא כאו"ל, שעוסקת בתחום הפולימרים, שספגה הורדת דירוג בתום הרבעון השלישי של 2012 לרמה של A3 עם אופק שלילי. לכאו"ל יש חוב למחזיקי אג"ח בהיקף של מיליארד שקל שייפרעו בשנים 2013–2020 ובנוסף, חוב למערכת הבנקאית שמסתכם בכ־1.3 מיליארד שקל. בסך הכל, החוב הפיננסי של כאו"ל מסתכם בכ־2.3 מיליארד שקל, נכון לתום הרבעון השלישי של 2012.
"דירקטוריון בזן הנחה את הנהלתה לבחון את נקיטת הצעדים הנדרשים לצורך נטילת חובותיה של כאו"ל. נטילת החובות של כאו"ל על ידי בזן כאמור, תאפשר לבזן ליהנות ממרבית יתרונותיו של מיזוג מלא בין החברות בלוח זמנים קצר יחסית", כך נכתב בדיווח לבורסה. לצורך כך צריכות כעת בזן וכאו"ל לפתוח במרתון שיחות מול הבנקים ובעלי האג"ח של שתי החברות, כאשר המשוכה הקשה ביותר היא בעלי האג"ח של בזן.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בעוד שמחזיקי האג"ח בכאו"ל צפויים לאשר את ההצעה בקלות יחסית, בעלי האג"ח של בזן עשויים להציב דרישות נוקשות יותר במטרה להבטיח את מעמדם. בינתיים, קיבלה כאו"ל מהבנקים הקלות למשך ארבעה חודשים בתמורה לתשלום עמלות וכן תוספת בתשלומי הריבית.
הרציונל שעומד מאחורי איחוד שכזה נובע מהסינרגיה שתוביל, להערכת בזן, לחיסכון בעלויות, ובעיקר מהצפי שפרויקט המיד"ן והגז הטבעי יספקו תוספת EBITDA של כ־350 מיליון דולר בשנה, מה שיסייע בשירות חובות הקבוצה.
לא כולל תנאים נלווים
אל מול מהלך המיזוג של בזן וכאו"ל סיפקו החברות סוכרייה למשקיעים בדמות הפחתת שכר רוחבית של 10% לחברי הנהלה ודירקטורים בקבוצה בגין שנת 2013. ההפחתה לא תכלול הפרשות ותנאים נלווים, אלא תהיה תקפה אך ורק עבור שכר הבסיס. בבזן מסבירים כי מדובר בחלק מתוכנית העבודה ותקציב החברה לשנת 2013 שכוללת "צעדי התייעלות, שיפור וחיסכון במגוון תחומי פעילותה, בין היתר בהתחשב במצב השוק העולמי והישראלי".
עוד במסגרת תוכנית העבודה, החליט דירקטוריון בזן לאשר תכנית לפרישתם המוקדמת של עשרות עובדים במהלך 2013. שני צעדי ההתייעלות צפויים להביא לחיסכון של עשרות מיליוני שקלים עבור בזן.