$
בורסת ת"א

"כשגוש הימין מנצח בבחירות - השוק יורד, כשהשמאל זוכה - השוק עולה"

כך לפי סקירה מיוחדת של כלכלני בנק הפועלים יומיים לפני בחירות 2013: "בשנים 88', 96', 2001 ו-2009, בהן ניצח הימין, שוק המניות ירד בחודש הראשון שלאחר הבחירות; במערכות הבחירות של 92' ו-99' נרשמה תשואה חיובית"

גיא בן סימון 10:5920.01.13

לקראת הבחירות לכנסת ה-19 בנק פועלים סקר את מערכות הבחירות הקודמות ואת תגובת שוק המניות המקומי לתוצאות הבחירות. "בשנים 88', 96', 01' ו-09' - בהן ניצח הימין, שוק המניות ירד בחודש הראשון שלאחר הבחירות, ואילו במערכות הבחירות של 92', 99' השוק עלה לאחר הבחירות", כך לפי פועלים.

עם זאת, בפועלים סבורים כי לסביבה הכלכלית היה משקל שווה, ואף גבוה יותר, בהשפעה החיובית על השוק בהשוואה לתוצאות הבחירות. "השנים שבהן נרשמו עליות לאחר הבחירות היו שנים טובות מאוד לכלכלה הישראלית - 1992 הייתה שנת העלייה הגדולה והפריחה הכלכלית, 1999 הייתה שנת פריחת ההיי טק, ו-2003 הייתה השנה שבה חזרה הכלכלה העולמית למסלול החיובי, ועמה גם הכלכלה המקומית", לפי פועלים.

 

בנוסף, בבחירות בהן זכו המפלגות אשר הציעו אופק מדיני, כמו ב-92', שוק המניות הגיב בחיוב לתוצאות, בעוד שבמערכות שבהן האופק המדיני היה מעורפל (1988, 1996 ו-2009), התגובה בבורסה בחודש שלאחר היוודע התוצאות הייתה שלילית בהשוואה לשווקים הגלובליים.

 

נובמבר 1988 - שמיר

בחודש שקדם לבחירות בשנת 88' עלה מדד המניות המקומי בכ-6.4%, ושיקף תשואה עודפת של כ-3.8% לעומת שוק המניות האמריקאי. בפועלים כותבים כי בחודשים נובמבר-דצמבר נרשמה תנודתיות חדה, בצל טלטלת המשא ומתן הקואליציוני להקמת ממשלה רחבה. עם זאת, בשנה שלאחר הבחירות, על רקע התוכנית הכלכלית החדשה, והשיפור במצב המשק, נרשמה מגמה חיובית בשוק המניות עם עליה של 85%, לעומת 22.3% בארה"ב.

 

 

יוני 1992 - תשואה חיובית של 45%

עוד לפני הבחירות שהוקדמו, החלו הציפיות למהפך במפה הפוליטית להשפיע על שוק ההון, שהגיב בעליות שערים תוך גידול ניכר במחזורי המסחר ותשואה עודפת של 9.7% על פני S&P 500 (עלייה של 7.3% בישראל לעומת ירידות מתונות בוול סטריט). יולי, לאחר הבחירות, החל בעליות שערים עם הרכבת הממשלה, אך מאמצע החודש החלה אווירת מימושים, כתוצאה מהתערערות הציפיות לצמיחה מהירה. בחודש אוגוסט שבו מדדי המניות לעלות, ובשנה שלאחר הבחירות סיכמו המשקיעים המקומיים תשואה חיובית של 45%, לעומת 7% בלבד בארה"ב.

 

מאי 1996 - נתניהו 50.3% : פרס 49.6%

במאי 1996 התנהל המסחר על רקע הבחירות שהתקיימו בסופו. הבחירות הקרבות תרמו לאי הוודאות ולהיקפי הפעילות הנמוכים מתוך הכרה של המשקיעים בכך שלא צפוי שינוי במדיניות הכלכלית עד לאחריהן. ביום פרסום תוצאות הביניים המפתיעות, לפיהן נתניהו זכה בניגוד לסקרים, נרשמו היצעים כבדים שהביאו לירידות שערים חדות. בחודש יוני הייתה מגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים, אשר נמשכו גם בחודש יולי, והביאו לתשואת חסר של 9.6% בתוך חדש בהשוואה לשוק המניות בארה"ב - ירידה של 6.5% בישראל לעומת יציבות בארה"ב.

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: אוהד צויגנברג

 

מאי 1999 - ברק

מגמת מסחר חיובית אפיינה את חודש יוני, אשר נבעה בין היתר מהערכות כי המו"מ על הרכב הקואליציה עומד בפני סיום. בהמשך לחודש יוני, גם בתחילת יולי ניכרה מאוד השפעתו של תהליך הרכבת הממשלה והשבעתה, אשר גרם לתנודתיות רבה במסחר, אך בסיכומו של החודש נרשמו ירידות שערים.

 

פברואר 2001 - שרון

תחילת שנת 2001 התאפיינה בירידות שערים חדות בישראל ובעולם, בעיקר על רקע המשך הירידות החדות בשווקים הפיננסים בחו"ל והמשך ההתפתחויות השליליות במישור המדיני-פוליטי בישראל, בעיקר גל הטרור שליווה את פרוץ האינתיפאדה. עיקר הירידות התרכזו דווקא לאחר הבחירות, בחודש מרץ, אשר התאפיין בירידות שערים חדות בשווקים בחו"ל ובהסלמה מהותית במצב הביטחוני בארץ. עם זאת, שוק המניות המקומי רשם בחודש שלאחר הבחירות תשואה עודפת של 5.5% על פני השוק האמריקאי, בו נרשמו ירידות שערים חדות יותר בהשוואה לשוק המקומי - 7.3% ב-S&P 500 לעומת ירידה של 1.8% בלבד בת"א 100.

 

ינואר 2003 - תשואה עודפת של 3.4% על פני שוק המניות האמריקאי

תחילת 2003 המשיכה את המגמה השלילית שאפיינה את שלהי 2002. הציפיות למלחמה בעיראק, לצד המשך הטרור הפלסטיני, הצטרפו לאי הודאות הפוליטית. תוצאות הבחירות, שהצביעו על ניצחון סוחף לשרון והביאו להקמת קואליציה גדולה ואיתנה, השרו אווירת רגיעה במישור הפוליטי. לכך הצטרפה ההשפעה החיובית של המלחמה בעיראק (שוקי המניות בישראל ובעולם חזרו למגמה חיובית עוד בטרם שוגר טיל אחד על עיראק, לאור הציפיות לסיומה המהיר של המלחמה), ובהמשך גם ירידה חדה בטרור הפלסטיני והציפיות לחידוש המו"מ בין ישראל לרשות. כך בשבועיים שלאחר הבחירות עוד נרשמו ירידות שערים, אך את החודש שלאחריהן סיכמה הבורסה בעליות, שהתגברו מאוד בחודש מארס, והביאו לתשואה עודפת של 3.4% על פני שוק המניות האמריקאי.

 

פברואר 2009 - נתניהו

הבחירות התקיימו עם תחילת ההתאוששות הכלכלה המקומית שהקדימה את ההתאוששות הגלובלית. חודשים ספורים לפני הבחירות הגיע משבר הסאב פריים לשיאו. שוק המניות המקומי רשם תגובה שלילית בחודש שלאחר הבחירות, בעיקר בשל הקושי בהקמת קואליציה חדשה, ועל כן נרשמה תשואת חסר של 14% בהשוואה לשוק האמריקאי.

 

ינואר 20013 - נתניהו?

מערכת הבחירות הנוכחית מתקיימת על רקע סימני ההאטה במשק הישראלי והגלובלי. משבר החוב באירופה רחוק מסיום, ובארה"ב נפתר אומנם לפי שעה משבר המצוק הפיסקאלי, אולם ההערכות הן כי צפוי סבב נוסף של חוסר ודאות לקראת אישור תקרת החוב הלאומי, בחודש מארס. במישור המקומי, ההערכות הן כי לאחר כינון הממשלה החדשה, תיאלץ זו לקבוע מדיניות כלכלית חדשה, אשר תכלול שורה של גזירות הכוללות בין היתר העלאות מסים – מה שעלול לפגוע ברווחיות החברות ובביקושים המקומיים. על כן, קיים חשש כי לאחר הבחירות תירשם חולשה בשוק המניות, פחות בגלל הבחירות עצמן, ויותר בגלל החשש מפני תקציב הכולל שורת גזירות כלכליות, ובשל האתגרים מולם צפויה הכלכלה המקומית להתמודד בחודשים הקרובים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x