$
בורסת ת"א

לאן בדיוק איזי כהן רץ?

בחודש וחצי מאז שהתיישב על כיסא מנכ"ל כלל ביטוח הספיק כהן לפטר עשרות עובדים, למזג ולמכור פעילויות, לערער את מעמד המנהלים ולהאיץ את הקמת ועד העובדים

רחלי בינדמן 08:1429.01.13

"המהלכים של איזי כהן מזכירים לי משפט מפורסם: 'כל ממשל חדש שמגיע לוושינגטון בטוח שהוא הולך להציל את העולם, אבל הממשל של קרטר בטוח שהוא ברא את העולם'". כך אמר אתמול מנהל ותיק בענף הביטוח, בתגובה לצעדים שהוביל מנכ"ל כלל ביטוח מאז שנכנס לתפקיד באופן רשמי בתחילת דצמבר.

אלה כללו מהלך אגרסיבי של פיטורי עשרות עובדים, הן בצוות הבכיר והן בצוות הבינוני והזוטר, בד בבד עם מכירה של פעילויות מפסידות דוגמת אלו של בית ההשקעות כלל פיננסים.

 

בתוך ימים ספורים מכניסתו לתפקיד המנכ"ל הספיק כהן להרעיד את אמות הספים, כששורה של מנהלים בכירים מצאו את דרכם החוצה והוחלפו במנהלים חדשים שהביא כהן מבחוץ.

 

אלא שהיתה זו רק יריית פתיחה: כהן החליף כמעט שני שלישים מצוות ההנהלה הבכיר, הודיע על מיזוג כלל בריאות לתוך כלל ביטוח, מכר את חברת טיטניום, שהיתה אחראית על פעילות הפיננסים המפסידה בחו"ל ופעלה תחת כלל פיננסים, ולפני שבועות אחדים מכר את חברת ניהול התיקים וחברת קרנות הנאמנות של כלל פיננסים לקבוצת הראל. אתמול דיווחה חברת הדירוג מעלות כי היא מעלה את דירוג האג"ח של כלל פיננסים בזכות מכירת הפעילות - כך שזהו הישג משמעותי ראשון לכהן מבחינת הייצוב הפיננסי של הקבוצה.

 

כהן המשיך ופיטר כ־15 עובדים בדרג המנהלים הבינוני, והוביל הליך התייעלות חסר תקדים שכלל זימון לשימועים של עשרות עובדים וצפי לפיטורים של עשרות נוספים בתקופה הקרובה. אתמול הגיעו המהלכים לנקודת רתיחה, כאשר על אפו ועל חמתו הצליחו העובדים להקים ועד עובדים יציג, דבר שלא קיים באף חברת ביטוח אחרת.

 

 

האם המכירה המהירה תגרום נזק לטווח ארוך?

 

ללא ספק, כהן קיבל מנדט מלא לפעולה מצד בעל השליטה נוחי דנקנר, שכידוע משתוקק למכור זה תקופה ארוכה את כלל ביטוח. אלא שעולה השאלה אם המהלכים החדים של כהן נועדו אך ורק למכירה מהירה ועלולים לגרום נזק בטווח הארוך, או שמא הוא מבצע בכלל את הניעור שלו היא זקוקה כבר שנים.

 

"זה לא איזי שאני מכיר ממגדל", אמר אותו מנהל ותיק בענף הביטוח, שטען אגב עם מינויו של כהן לתפקיד כי מדובר באיש הנכון במקום הנכון, וכי אין מינוי ראוי ממנו כדי להרים את כלל ביטוח המדשדשת על הרגליים. "מהלכים אלה יחזרו אליו כמו בומרנג. השינויים שהוא מבצע הם חריפים ומהירים מדי. אני נפגש עם סוכני ביטוח ויש התמרמרות קשה. הם מאיימים להעביר תפוקות לחברות אחרות, כי הם מזדהים עם מנהלים שפיטרו אותם".

 

לדברי אותו מנהל, "ברור שהיה צריך לנער את החברה ולעשות כמה שינויים, אבל לא בדרך זו. כל דבר צריך לעשות במידה, ואם אתה לא מידתי אתה תחטוף. יש איזו תפיסה שמה שלא תעשה ב־100 הימים הראשונים כבר לא תעשה, אבל אני לא חושב שזה נכון. בתקופה הקצרה שהוא בחברה אני לא חושב שהוא באמת למד להכיר את המנהלים ואני לא בטוח שהמינויים שלו מבחוץ מאוד ראויים. מצחיק, אנשים אומרים לי שפתאום מתגעגעים לאייל לפידות (מנכ"ל הפניקס, שעם כניסתו לתפקיד ב־2009 פתח בסבב פיטורים מסיבי בצמרת ההנהלה - ר"ב)".

 

נוחי דנקנר. משתוקק למכור נוחי דנקנר. משתוקק למכור צילום: עמית שעל

 

"הוא לא צריך ללמוד את העסק אלא לחתוך הוצאות"

 

אלא שיש גם צד שני למתרס: כל אלו הממהרים לקטרג את מהלכיו של כהן שוכחים כי הוא לא הונחת על כלל ביטוח משום מקום. מעבר לניסיון של שנים רבות בענף הביטוח כמנכ"ל מגדל, כהן ליווה במשך שנה כמעט את בדיקת הנאותות של קרן ההשקעות פרמירה שניהלה משא ומתן מתקדם מול דנקנר לרכישת השליטה בכלל ביטוח. פרמירה גייסה את שירותיו כדי להוביל את בדיקת הנאותות מטעמה, כמי שראתה בו מנכ"ל עתידי של החברה לכשתירכש, מה שלבסוף לא הסתייע על רקע תג המחיר הגבוה שדרש דנקנר.

 

בכיר לשעבר במגדל מספק הסבר אפשרי למהלכים: "תמיד הרווחנו פחות מכלל ביטוח ותמיד להם היו יותר תקנים. זה ידוע לכל שכלל ביטוח היתה חברה שמנה, ממש כמו בנק. די לדבר עם אנשי פרמירה כדי לגלות שמרבית השווי שהם גזרו לכלל ביטוח נבע מתוכנית לחתוך דרמטית בהוצאות. זה הערך שהם ראו בחברה. המכוניות שלהם היו יותר יקרות ומגדל תחת איזי היתה צנועה יותר. אגב, זה השתנה מאז שהוא עזב", מספר הבכיר.

 

"מאוד קל לטעון נגדו שהקיצוץ בהוצאות יפגע בחברה, אבל השאלה היא איפה חותכים. ברור שעדיף לו לוותר על מספר עובדים מנופח בחברת המשכנתאות מאשר לחתוך בעמלות סוכנים".

 

עוד מוסיף הבכיר: "ברור שמה שאיזי עושה הוא לטפל בצד ההוצאות, בצד המדמם. הוא לא צריך לבזבז זמן ללמוד את העסק. מבחינתו כלל זה התפקיד האחרון שלו, ואם הוא פועל להשביח את כלל בטווח הקצר כדי למכור אותה, זה כל כך נורא? הרי מן הסתם הרוכש ירצה שאיזי ימשיך כמנכ"ל, הוא לא חושב דווקא לטווח קצר. הוא מאוד ביצועיסט ורואה לנגד עיניו רק מספרים. נכון, הוא לא סנטימנטלי במיוחד, אבל איזה מנהל הוא כזה?".

 

"כהן החמיא למנהל ולמחרת פיטר אותו בטלפון"

 

בכירים לשעבר בכלל ביטוח טוענים שכהן היה יהיר מדי וחשב שהוא יצליח להעביר את הליך הפיטורים בלי שיצליח לקום ועד. "אמרו לו: 'איזי, אתה מאוד אגרסיבי, אתה פועל מהר מדי, מחר יקום עליך ועד. במשאבי אנוש ניסו להרגיע אותו, אבל הוא בשלו. ראה שהוא מפטר ולא קורה כלום, חשב שהוא מבין יותר מכולם", אומר בכיר לשעבר בחברה. "הוא רוצה להציג תוצאות ומהר, אין לו זמן. אבל הוא לא מבין כמה זה יעלה לו: ועד מוריד 10%–15% מהשווי של החברה וזה יוצר קושי בגמישות הניהולית. מבחינתו של איזי, כל יום שעובר בלי שהוא עושה מה שצריך זו תקלה. הוא בטוח שהוא גאון, שההצלחה שלו במגדל הפכה אותו לאחד שלא יכול לטעות. לדעתי, רוכש פוטנציאלי לא ירצה לגעת בכלל בתקופה הקרובה כי הוא יקבל חברה מוכה".

 

בכיר אחר לשעבר בכלל מספרף "הוא מאוד אגרסיבי. למשל למשה ליבהבר (שכהן סיים את העסקתו כמנכ"ל כלל משכנתאות - ר"ב) הוא החמיא על הנתונים שהציג מול כל העובדים שלו. יום לאחר מכן משה קיבל טלפון שהוא מפוטר. אנשים הם שקופים מבחינתו".

 

בכיר אחר בענף הוסיף: "חברות ביטוח נחשבות למקום עבודה יציב, כמו בנקים. מצד שני אין סטגנציה בענף, רק התהליכים מתרחשים לאט. זו תעשייה מסורתית שלא רגילה לזעזועים. במגדל למשל מתבצעים פיטורים כבר תקופה, רק בשקט, מתחת לרדאר".

 

מקורביו של כהן: התחום משתנה, השינוי הכרחי

 

מקורביו של כהן מציגים תסריט אחר. "כל מנהל יודע שב־100 הימים הראשונים צריך לעשות את כל הדברים הכואבים ואחר כך לייצב. הוא מחסל מהר את חוסר הוודאות וממשיך הלאה. יש מנהלים שפועלים אחרת. איזי לא כזה ואולי הסיבה המרכזית לכך היא שהוא נכנס לחברה מאוד חולה מבחינת שומנים".

 

בסביבתו של כהן מבהירים כי הוא השכיל לזהות לפני מתחריו שנפל דבר בענף הביטוח: המפקח על הביטוח ביטל באחרונה את מקדם הקצבה המובטח בביטוחי המנהלים ובכך קבר בעצם את המוצר. במקביל, הפנסיה והגמל מתמודדים עם שחיקה בדמי הניהול, והכל לצד שוק הון תנודתי בסביבת ריביות נמוכה שלא מבטיחה רווחי השקעות גבוהים - חלק הארי של רווחי חברות הביטוח.

 

בסביבת עולם כזו, כהן הבין שהדרך המרכזית שלו להשבחת החברה היא באמצעות התייעלות וקיצוץ חד בהוצאות. במקביל, מבהירים מקורביו, הוא רוצה לעורר רוח חיה במכירות המוצרים הקיימים - הביטוחים הכלליים, בייחוד בתחום הפרט וקרנות הפנסיה וקרנות ההשתלמות - באמצעות סוללת סוכני הביטוח של כלל, כאשר הוא רואה יתרון בעצם העובדה שלכלל יש בעיקר סוכנים פרטיים ולא סוכנויות הסדר שעובדות עם תאגידים גדולים עם שולי רווח נמוכים כמו במגדל, הן במונחי פריסה גיאוגרפית והן במונחי רווחיות.

 

חלק מהמהלכים של כהן גרמו לפתיחת כמה חזיתות נגדו. כך למשל, במסיבת העיתונאים שכינס עם כניסתו לתפקיד הכריז כהן כי תפקיד ראש חטיבת ההשקעות של כלל נותר פתוח וכי רועי יקיר, מנהל ההשקעות הראשי והמוערך של כלל, רק "מועמד" לתפקיד. לפי ההערכות, כהן ציפה לגייס לתפקיד את ענת לוין, משנה למנכ"ל בנק הפועלים ובעבר מנהלת ההשקעות הראשית של מגדל תחת כהן. לבסוף לוין לא הגיעה וכהן נאלץ לבלוע את הכובע, כשעל פי הערכות יקיר יזכה בתפקיד המיוחל. כעת לא ברור אם כבודו שנרמס יסייע לעבודת צוות פורייה בין השניים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x