ביטול עמלת "דמי המשמרת" על הקרנות הכספיות הביא לפריחתן
למרות הגיוסים הגדולים אף קרן כספית ישראלית לא הכתה את המדד ב־18 החודשים האחרונים וגם לא בשלוש השנים האחרונות
הקרנות הכספיות קמו בתרועה רמה בשנת 2008 ללא דמי ניהול והציעו חלופה סולידית בימי המשבר הפיננסי. קיימות שתי קטגוריות: כספיות הנקובות בשקלים - קטגוריה ענקית עם 22 קרנות ו־36 מיליארד שקל, וכספיות דולריות - קטגוריה קטנה עם שמונה קרנות ו־787 מיליון שקל בלבד.
הקרנות הכספיות מהוות השקעה לטווח קצר ותחליף לפיקדונות הבנקים. אפיקי ההשקעה של הקרנות הם סולידיים קצרים שהשילוב ביניהם שואף להשיג תשואה גבוהה יותר מהמק"מ. המשקיעים נהנים מנזילות, מדמי ניהול צנועים ומיתרון לגודל שנובע מההשקעה המשותפת. חלק מהכסף מושקע בפיקדונות לא סחירים שעשוי להניב תשואות גבוהות.
העדנה של השקליות
תקנה של בנק ישראל שביטלה את "דמי המשמרת" שנטלו הבנקים על הקרנות כספיות, גרמה לכך שכמה בתי השקעות החליטו למזג את קרנות המק"מ יחיד אל הקרנות הכספיות והפכו למשתלמות יותר. עדנה מיוחדת חוותה הקרן שמובילה את הדירוג ל־18 חודשים, מיטב פק"מ ג'מבו כספית. אליה זרמו בשלושת החודשים האחרונים 2.7 מיליארד שקל שצימחו את גודל הקרן פי ארבעה לכדי 3.6 מיליארד שקל. רון סגרה, מנהל הקרן, אומר כי "הדרך להצליח בקרנות כספיות היא להבין את כיוון הריבית והניואנסים הכי קטנים של סטנלי פישר. קרנות שחשופות למק"מ הן תנודתיות מאוד במובן של כספיות: בריבית יורדת מעלים את המח"מ של המק"מ כדי להרוויח מרווחי הון, ובסביבה של ריבית עולה, יש להוריד את המח"מ וללכת לקצר". שוק הקרנות הכספיות הוא שוק ריכוזי יחסית ונמצאים בו רק בתי ההשקעות הגדולים - המנהלים ביניהם תחרות על שברי אחוזים. התשואות ל־18 חודשים נעות בטווח הצר שבין 3.23% לבין 3.77%, קצת יותר מ־0.5%. אבל כך או כך, אם משווים את ביצועי הקרנות למדד המק"מ, אף קרן לא היכתה את המדד ב־18 החודשים האחרונים, וגם לא בשלוש השנים האחרונות.
הדולריות במשבר
בתוך הקטגוריה קיימות שש קרנות נקובות בשקלים המהוות יעד למשקיעים שמבקשים להיצמד לשער הדולר ועוד שתיים נקובות בדולרים המיועדות למשקיעים בעלי נזילות דולרית שמחפשים פיזור על ידי מטבעות או חברות בעלות יתרות דולריות. משקיעים כאלה יכולים להשקיע בקרנות אג"ח חו"ל (דולר, יורו ואג"ח בינלאומיות) או בקרנות כספיות דולריות שהן הבטוחות ביותר ובעלות התנודתיות הקטנה ביותר. הכספיות הדולריות משקיעות בפיקדונות בנקאים, אג"ח קצרות של ממשלת ארה"ב ואג"ח קונצרניות בדירוגים גבוהים. הקרנות ידעו ימים יפים יותר, אך היום, כתוצאה מהתחזקות השקל מול הדולר, באופן תמוה למדי וללא קשר להתפתחויות הכלכליות, השווי השקלי של הדולריות ירד. כל הקרנות עם תשואה שלילית מתחילת השנה, כך גם ב־18 החודשים האחרונים. הראשונה בדירוג, פסגות כספית דולרית, עשתה תשואה שלילית של 1.8% ב־18 החודשים האחרונים, ועדיין טובה ממדד הייחוס. ב־18 החודשים האחרונים כמעט כל הקרנות היכו את מדד הייחוס. בקשר לעתיד הדולר המסרים מעורבים. בשבוע שעבר האבטלה בארה"ב נשקה לשיאים שליליים חדשים. משמע כלכלת ארה"ב רחוקה מלהתאושש. אך גם בחלקים אחרים בעולם המצב לא מזהיר והמשקיעים רואים בדולר כחוף מבטחים. כמו כן נתונים אלו הם סימן לכך שאולי הבנק המרכזי ינקוט צעדים מרחיבים נוספים.
השורה התחתונה
למרות העדנה האחרונה של הקרנות הכספיות השקליות, אף קרן לא היכתה את המדד ב־18 חודשים האחרונים
IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל