רו"ח איציק עידן: "אי.די.בי פתוח כשרת פרעון"
מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות הגישו חו"ד מרו"ח עידן לפיה השווי הנכסי של אי.די.בי פתוח עומד בין 0.7-ל-1 מיליארד שקל, שונה משתי חוות הדעת של מחזיקי האג"ח של פתוח ושל החברה עצמה
מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות, החוששים לאבד את הנכס היחידי שמידיו יוכלו לנסות לפרוע את חובותיהם – חברת הבת אי.די.בי פתוח – הגישו לפני שעה קלה חוות דעת מומחה – רו"ח איציק עידן לפיה אי.די.בי פתוח כשרת פרעון.
- נציגות אי.די.בי פתוח תגיש תביעה נגד החברה
- שוני אלבק: "אי.די.בי פתוח היא חברה כשרת פירעון"
- נאמני האג"ח של אי.די.בי אחזקות מתנגדים לבקשת ההבראה של נציגי אי.די.בי פתוח
רו"ח איציק עידן משמש יועץ כלכלי לנציגות מחזיקי האג"ח ומלווה את המומחה שמונה מטעם בית המשפט – אייל גבאי.
עידן מבהיר כי במהלך עבודתו נחשף גם לעמדה של הנהלת אי.די.בי פתוח ולהערכות אודות שווי נכסי אי.די.בי פתוח והיכולת התזרימית שלה לפרעון החוב ובכלל זה לחוות הדעת שהזמינה החברה מפאהן קנה יועצים.
אף על פי שגם פאהן קנה סבורים שמדובר בחברה בעלת כושר פירעון כותב עידן: "אינני רואה את הדברים עין בעין עם יועצי פאהן קנה .פאהן קנה מעריכה את השווי הנכסי הנקי של אי.די.בי פתוח בערכים חיובים של בין 1.9 ל-3.3 מיליארד שקל. לעומת זאת טאסק (חברת הייעוץ של מחזיקי האג"ח של אידיבי פתוח המעוניינים להשתלט על החברה – ר"ב) מעריכה את השווי הנכסי הנקי בשווי שלילי של בין 0.9 ל-2.6 מיליארד שקל. להערכתי השווי הכלכלי הנאות נאמד בעודף חיובי של בין 0.7 ל-1 מיליארד שקל. תחת הנחות של מימוש נכסים במחירים סבירים ובעיתוי ריאלי, לחברה יש יכולת סבירה לעמוד בהחזר התשלומים לבעלי החוב במועדם המקורי".
עידן מסביר כי הערכת השווי של טאסק מבוססת יתר על המידה על שווי השוק של נכסי אי.די.בי פתוח. "הסתמכות רבה מידי על שווי שוק הינה בעייתית", הוא כותב. "התנודתיות של שווי השוק גבוהה. למשל, אם נסכום את שווי השוק של 5 האחזקות העיקריות של אי.די.בי פתוח – כלל, סלקום, שופרסל, קרדיט סוויס ונכסים ובנין, נקבל שווי שנע בטווח רחב בין 11 מיליארד שקל בשנת 2008, 5 מיליארד שקל בשנת 2009, שוב 11 מיליארד שקל בשנת 2010 וכ-2.7 מיליארד שקל בלבד בחודש יולי 2012. בתוך 3 חודשים בלבד, מחודש יולי עד אוקטובר 2012 עלה שווי השוק המצרפי של 5 האחזקות הללו בכ-57%. תנודתיות זו מעידה כי הסתמכות רבה מידי על שווי שוק היא בעייתית".
עוד כותב עידן: "במהלך המו"מ לגיבוש הסדר חוב עם הנהלת אי.די.בי אחזקות הציגה בפנינו החברה מספר תרחישים לעמידה בלוח הסילוקין המקוריים של אי.די.בי פתוח ובלוחות הסילוקין של אי.די.בי אחזקות לפי ההסדר. בדקנו את התרחישים תוך שאנו מיישמים מרווחי ביטחון, הנחנו הנחות נוספות של מימוש נכסים בשווי שתואם את הערכות השווי שלנו ,ומרווחי ביטחון נוספים. הגענו למסקנה שבידי החברה 3 או 4 תרחישים שונים למימוש חלקי של נכסים על פני ציר הזמן, בעיתוים ריאלים ובמחירים סבירים, באופן שאכן משרת את חובות גם של נושי פתוח וגם של נושי אחזקות".
עידן מבהיר כי כל אחד מהתרחישים כולל מכירה של כלל ביטוח. הוא מציין כי לפי המכפיל בו בוצעה מכירת השליטה בחברה המתחרה מגדל לידי שלמה אליהו השווי של כלל ביטוח צריך לעמוד על 3.9 מיליארד שקל. זאת בעוד שווי השוק של כלל עומד על 3.24 מיליארד שקל. אלא שעידן מציג אפשרות אחרת לניתוח השווי של כלל ביטוח – על בסיס מחקרים בינלאומיים בהם בוצעו עסקות בשוק הביטוח השווי של כלל צריך לעמוד בעצם על 5.3 מיליארד שקל. לאחר שורה של חישובים אלטרנטיבים מגיע עידן למסקנה שהשווי של כלל ביטוח צריך לעמוד על כ-4.19 מיליארד שקל.