$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

לפוטאש נמאס: שוקלת לצאת מכיל ולרכוש המתחרה מירדן

מנכ"ל פוטאש ביל דויל הזהיר בסוף השבוע כי אם החברה תגיע למסקנה שאבדו הסיכויים להגדלת האחזקה בכיל - היא תמכור את מניותיה (13.84%). המכירה, בהיקף של 7.65 מיליארד שקל, צפויה להביא ללחץ על מניית כיל

גולן חזני 07:0128.04.13

ענקית האשלג הקנדית פוטאש צפויה למכור את מניותיה בחברת כיל, כך נודע ל"כלכליסט". מנכ"ל פוטאש ביל דויל וסמנכ"ל הכספים ויין בראונלי אמרו בשיחת המשקיעים של פוטאש כי אם החברה תגיע למסקנה שאבדו כל הסיכויים להגדלת אחזקותיה בכיל, היא תמכור את מניותיה בחברה. ל"כלכליסט" נודע כי במקביל בוחנת פוטאש את רכישת חברת האשלג הירדנית APC, במקום כיל, במהלך שעלול לפגוע קשות בכיל, ולהביא להגדלה עתידית משמעותית בקצב כריית האשלג מים המלח בצד הירדני.

 

פוטאש מחזיקה כיום ב־13.84% ממניות כיל בשווי של 7.65 מיליארד שקל וההחלטה שלה למכור את המניות צפויה להביא ללחץ גדול על מניית כיל, שכן לא נראה גורם שירכוש בבת אחת את החבילה כולה. ככל הידוע אין שום מניעה רגולטורית מפוטאש למכור את המניות בכל זמן נתון. הדברים נאמרו בהמשך לדו"חות פוטאש, ומניית פוטאש הגיבה בעלייה של 2.5% ביום חמישי במסחר בוול סטריט.

 

"רוחש כבוד לנתניהו"

 

במהלך שיחת הוועידה תקף דויל, ביותר ממרומז, את ההתנהלות הישראלית בנושא המיזוג, וטען כי לא ייתכן שעוד לפני שמוגשת בכלל הצעה, קם קול צעקה בלי להתעמק כלל בנושא ולבחון אותו לעומק. הוא שיבח את ראש הממשלה בנימין נתניהו שתמך בעסקה ותקף במרומז את שר האוצר יאיר לפיד שהתנגד לה - "בדרך כלל מחכים עד שמתבצעת עסקה, מחכים לדעת קצת יותר על התהליך לפני שמביעים דעה בפומבי". דויל אישר את חשיפת "כלכליסט" מאוקטובר ואמר כי "אכן קיימנו דיונים עם ממשלת ישראל. אני רוחש כבוד רב לראש הממשלה בנימין נתניהו ולהבנה שלו לגבי חשיבותן של השקעות זרות. כל מדינה, כולל קנדה, זקוקה להשקעות זרות כדי לצמוח, ליצור מקומות עבודה ולהגדיל את עוגת ההכנסות כאשר העושר נוצר למען יותר אנשים".

מה דעתך על מניית איי.סי.אל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

דויל התייחס גם הוא לאפשרות מכירת מניות כיל על ידי פוטאש, ואמר כי "אמרנו שאם לא תהיה לנו אפשרות להתפתח באחזקה בישראל - ניפטר מהמניות. ישראל עוברת תקופה פוליטית סוערת. אנשים שונים רוצים להיות ראשי ממשלה (הכוונה כנראה ללפיד - ג"ח), אז גם הדברים האלה משתנים. אני רק אומר שגילינו הרבה סבלנות, כפי שאמרתי. אז נחכה ונראה מה קורה שם".

 

המילים האחרונות של דויל רומזות שלמרות הודעתה של פוטאש מיום חמישי, שלפיה היא נסוגה מרעיון המיזוג עם כיל, הרי שאם הממשלה תפנה אליה לדון בנושא, היא לא תתנגד. עם זאת, לא נראה שפוטאש תיזום מגעים בעצמה. דויל ציין שהגדלת האחזקות בחברה הירדנית "קיימת על הפרק אבל צריך להיות סבלניים ולדאוג שלא נשלם סכומים גבוהים מדי ונשיג את מה שאנחנו רוצים בטווח הארוך".

 

"גוף כוחני"

 

כאמור, ביום חמישי הודיעה פוטאש בדו"חותיה כי "הגענו למסקנה שאין זה הזמן להתמיד במימוש ההזדמנות הזו (מיזוג עם כיל - ג"ח) ואנו נמקד את מאמצינו באפשרויות אחרות... מאז ומעולם נוהגת פוטאש לפעול על פי אסטרטגיה ארוכת טווח בניהול החלטותיה העסקיות ובסבלנות רבה בדרך יישומן". לגבי ישראל וכיל הוסיפה פוטאש כי "חייבת להתקיים פתיחות להשקעות זרות וביטחון בכללים שעל פיהם מבוצעת השקעה שכזו".

 

רכישה של חברת האשלג הירדנית עלולה להיות מהלך לא ידידותי כלפי כיל, וייתכן כי פוטאש - הידועה כגוף כוחני שיודע לדאוג לאינטרסים שלו - תנקוט מהלכים תחרותיים שעלולים לפגוע באסטרטגיה העסקית של כיל. "כיל היתה האופציה הראשונה של פוטאש, הן מבחינת ההתנהלות היעילה שלה והן מבחינת העובדה שהיא משלימה סינרגטית את פוטאש, בשווקים כמו אירופה והודו, שפוטאש איננה מגיעה אליהם", אמר גורם המקורב לתעשייה.

 

מנכ"ל פוטאש ביל דויל. "גילינו כבר הרבה סבלנות" מנכ"ל פוטאש ביל דויל. "גילינו כבר הרבה סבלנות" צילום: בלומברג

 

לדבריו, פוטאש תחפש עתה אלטרנטיבות והחברה הירדנית היא האופציה האולטימטיבית: "יש שם את האפשרות לאחסן אשלג לתקופה ארוכה, ודרכי גישה ימיות נוחות להודו ובמידה מסוימת גם לאירופה".

 

כשנשאל הגורם מדוע פוטאש לא ניגשה לירדנים כאלטרנטיבה ראשונה, ענה כי "ההפקה הירדנית לא מפותחת כמו בישראל. כדי להגדיל את קצב ההפקה, נדרשים מהלכים של 2-4 שנים. בנוסף יש שם אילוצים פוליטיים. בעוד שבמפעלי ים המלח יש אולי 6,000 עובדים, בחברה הירדנית מועסקים 17 אלף עובדים למרות שלא לכולם יש באמת עבודה. זהו המעסיק השני בגודלו בירדן, ובשום אופן לא ניתן לייעל את החברה ולפטר עובדים, מאחר שזהו ההסכם עם הממשלה. ירדן סובלת מאבטלה גבוהה והשכר בחברה הירדנית גבוה מאוד יחסית. בנוסף, מבחינת שיווק, החברה הירדנית מפגרת אחרי כיל".

 

בעל השליטה בכיל עידן עופר. מתכוננים ליום שאחרי בעל השליטה בכיל עידן עופר. מתכוננים ליום שאחרי צילום: אלכס קולומויסקי

 

אבל אותו גורם הוסיף כי אם פוטאש תחליט "להתלבש" על הרכישה בירדן, היא תיגש במלוא הכוח להגדיל את התפוקה ואפשרויות השיווק, וכגוף גדול יותר המהלכים שלה עלולים לפגוע בכיל ובמכירות שלה.

 

בירדן שררה בחודשים האחרונים אווירה של עוינות כלפי העסקה. כותרות בעיתונים יצאו נגד המהלך של פוטאש שאמור היה להביא לשליטה של "הציונים (עידן עופר והחברה לישראל - ג"ח) ב־28% ממניות החברה הירדנית", וטענו כי "הציונים מתלבשים על אוצרות הטבע של ירדן", זאת מאחר שהעסקה אמורה היתה להיעשות בהחלפת מניות והחברה לישראל היתה מקבלת 20% ממניות פוטאש.

 

עושה רושם שכיל כבר השלימה עם העובדה שהמיזוג לא יתרחש. בשיחות פרטיות אמרו בכירים בחברה כי השאיפה היא להכפיל את המכירות תוך 7-8 שנים גם ללא המיזוג עם פוטאש, באמצעות הגדלת התפוקה ומאמצי השיווק באזורים חדשים. בהודעה רשמית של כיל בעקבות ההתפתחויות נאמר כי "שותפות בינלאומית עם שחקנים משמעותיים כמו פוטאש היא אלטרנטיבה ראויה, אבל בהחלט אינה האלטרנטיבה היחידה עבור צמיחתה של כיל. אף גורם לא פנה אל כיל בהצעה למיזוג וכיל לא היתה מעורבת בדיונים כלשהם בנדון".

 

העובדים במפעלי ים המלח קיבלו בשמחה את הודעה של פוטאש וטענו כי המיזוג, אם היה מתרחש, היה משפיע בצורה מרחיקת לכת על העובדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x