לגיון הזרים מנצח? אגדי חוץ בראש ליגת הקרנות
הסיכון השתלם למשקיעי הראל פיא אגד חוץ - High Yield ופקדונות!, שהשיגה 18.5% תשואה בשנה וחצי האחרונות
אף שההתחזקות האחרונה של השקל מול הדולר תרמה לא מעט לביצועי קרנות אג"ח חו"ל שקל, עדיין הצלחתן היא תעודת כבוד למנהלי הקרנות המקומיים, ש־12 מתוכם השיגו תשואות דו־ספרתיות בשנה וחצי האחרונות ו־33 מתוכם היכו את מדד הייחוס ב־18 החודשים האחרונים וטוב שכך. הרי מדד הייחוס, WGBI, מדד אג"ח מדינות גלובלי של סיטיגרופ כולל, מן הסתם, את מדינות החוב המסופק האירופיות, ויש לצפות מכל מנהל סביר שיימנע מאיגרות חוב של מדינות בעייתיות.
המדד עצמו עשה תשואה שלילית של 4.45%. הקטגוריה אג"ח חו"ל שקל מכילה 35 קרנות שמנהלות 4.3 מיליארד שקל. בקטגוריה מצויות רק קרנות אשר משקיעות באג"ח מעבר לים ושערן נקוב בשקלים, זאת כדי להבדיל בינן לבין קרנות האג"ח שמשקיעות בחו"ל ונקובות בדולר.בתוך הקטגוריה יש ארבעה סוגי קרנות: קרנות ששמות את יהבן על השקעות אג"ח קונצרניות וממשלתיות בצפון אמריקה (דולריות, למשל אי.בי.אי. אג"ח דולר בינלאומי!), אלו שיעד ההשקעה שלהן הוא אירופה (יורו, למשל הראל פיא אג"ח יורו), קרנות ש"גן המשחקים" שלהן הוא גלובלי (מיטב אג"ח בינלאומי!) ואגדי קרנות (Funds of Funds) שאף הם מאפשרים השקעה גלובלית.
שלוש הראשונות בדירוג ל־18 חודשים הן אגדי חוץ. הראשונה, הראל פיא אגד חוץ - High Yield ופקדונות!, מנוהלת על ידי יונתן אבישר. זהו אגד קרנות שמושקע בחמש קרנות זרות ושהשיא תשואה נאה של 18.47% ב־18 החודשים האחרונים. הקרן מצדה מחלקת את כספה בין חמש קרנות זרות, אירופיות ואמריקאיות, כולן קרנות אשר לפי התשקיף של הקרן, לפחות 50% מההשקעה שלהן הם באג"ח תשואה גבוהה (־BBB ומטה). בפועל, 77% מכספי הקרן מושקעים באג"ח קונצרניות, אמריקאיות ברובן, לרוב בין 3־10 שנים לפדיון. 32% מכספה מושקעים באג"ח המדורגות BB, ו־48% מכספי הקרן מושקעים באג"ח מדורגות B. רק כ־4% מכספי הקרן נמצאים באג"ח מדורגות בין AAA ל־A. הסיכון יחסית גבוה ובינתיים המשקיעים בקרן מקבלים פיצוי על הסיכון.
השנייה היא דש בונד ופקדונות נקוב שקל - אגד חוץ! המנוהלת על ידי יעקב פינקלשטיין (14.41% תשואה). הקרן משקיעה בחמש קרנות, כולן של פימקו. זו קרן פחות מסוכנת מקודמתה עם כ־60% השקעה באג"ח מדורגות בין AAA ל־A. גם החלוקה שלה בין אג"ח ממשלתיות (28%) לאג"ח קונצרניות (19%) בטוחה יותר.
השלישית היא אילים אגד חוץ נקוב שקל! (15.14% ב־18 חודשים), שכספה מחולק בין חמש קרנות זרות, שלוש מהן של בית ההשקעות טמפלטון. זו קרן שהסיכון שלה הוא נמוך מהראשונה וגבוה מהשנייה - 27% באג"ח שמדורגות בין AAA ל־A, ו־30% באג"ח BBB. היתרה באג"ח נמוכות יותר. לקרן שיעור אחזקה גבוה יחסית באג"ח ממשלתיות (41%) ונמוך יחסית באג"ח קונצרניות (16%). כאן הפיזור שונה, רק 17.5% מושקעים באג"ח אמריקאיות, היתר במדינות שונות.
השורה התחתונה: שווה להסיט כספים לחו"ל: 12 קרנות עם תשואה דו־ספרתית ב־18 החודשים האחרונים, שלוש עברו את ה־20% בשלוש שנים.
IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל