"יורק מוטרדת מעלויות הנציגות? נעבוד בחינם"
חברי נציגות בעלי האג"ח הארוכות יוצאים נגד הדרישה של קרן יורק להדיח אותם מכהונתם כדי לחסוך בעלויות
חברי נציגות בעלי איגרות החוב הארוכות של אלביט הדמיה הופתעו לקרוא אתמול ב"כלכליסט" את הסיבה של קרן יורק לדרישה להדיח אותם מכהונתם בנציגות מחזיקי האג"ח - חיסכון בעלויות - והחליטו להגיב באופן יוצא דופן.
- זיסר תובע מהאחים עופר הנדסה 14.5 מיליון שקל על חלקם במרינה אשקלון
- הפועלים על סף הסכמות עם יורק, זיסר לא יחזור לשליטה
- "שווי השוק של אלביט אחרי הסדר עשוי להגיע ל-11 מיליארד שקל"
"אם כל מה שמטריד את הקרן וכל הביקורת היא על 'העלויות הכבדות' של החברה בגין התשלום לחברי הנציגות", אמר ל"כלכליסט" אדוארד קלר, אחד מחברי נציגות מחזיקי האג"ח הארוכות שממעט לשוחח עם התקשורת, "החל מהתאריך שבו יורק תסיר את בקשתה להדיח את הנציגות המקצועית המכהנת, אני מתחייב להמשיך לשרת בנציגות ללא תמורה עד להשלמת ההסדר".
"החברה מחויבת לקרנות"
התשלום לחברי הנציגות, כמו לנאמנים ולעורכי הדין של מחזיקי האג"ח ושל אלביט הדמיה, מבוצע מכספי החברה. לכאורה, ניתן לטעון שהחברה מממנת את הפעילות של נושיה, אלא שלמעשה, בשים לב למצבה העגום של החברה, לא ברור אם השליטה בחברה נמצאת בידי מוטי זיסר, בידי בנק הפועלים שהלווה כסף לחברה־האם אירופה ישראל או בידי מחזיקי האג"ח.
ביחס לטענה שהנציגות לא הצליחה לקדם מתווה מול אלביט הדמיה, אמר קלר כי "החברה לא מנהלת עם הנציגות מו"מ כי הוא מחויבת לקרנות יורק ו־DK ולא לקידום מתווים אחרים".
מחזיקי האג"ח של אלביט הדמיה בחרו להקים שלוש נציגויות נפרדות. שתיים מהן של הסדרות הקצרות א' וב', והשלישית המשותפת לסדרות ג' עד ז' הארוכות. הנציגות האחרונה הוגדרה מלכתחילה כ"נציגות משתפת פעולה", היות שכוונתה היתה לבוא בדין ובדברים עם החברה במטרה לגבש הסדר חוב. אלא שבשטח, באופן פרדוקסלי, אלביט הדמיה לא שיתפה פעולה עם "הנציגות משתפת הפעולה". אלביט הדמיה אמנם נפגשה ושמעה את עמדתם של המחזיקים הגדולים, בראשם יורק ו־DK והגופים המוסדיים, אך גוררת רגליים בכל הקשור בקידום מהלכים מול הנציגות.
בדבריו התייחס גזית לעמדת הנציגות שלפיה המתווה להסדר החוב שגובש על ידי הקרנות הזרות יורק ו־DK יאפשר לקרנות ליהנות מפרמיית שליטה, ולפיכך הן מופלות לטובה על פני יתר מחזיקי האג"ח של החברה.
"ההסכם נרקם בסתר"
לעמדה זאת שותפים גם הגופים מוסדיים, בהם מיטב ואנליסט, שהביעו את התנגדותם לעקרונות שגובשו בין אלביט הדמיה לקרנות הזרות.
באנליסט טוענים כי "המתווה עם יורק ו־DK נשען על עיקרון בעייתי שבו בעל שליטה שלא מזרים כסף נשאר עם אחוז לא מבוטל בחברה. בנוסף לכך, המתווה מפלה לטובה את הקרנות הזרות שישיגו שליטה בחברה". באנליסט לא מסתפקים בסימון הבעיות ומציעים פתרון לבעיה: "צריך למצוא את דרך המלך באופן שבו יורק ו־DK ישלמו בדרך מסוימת עבור השליטה או שיתחייבו לצרף את יתר המחזיקים בעת מכירת השליטה על ידי הקרנות, אם תתקיים. חלופה נוספת אפשרית היא שתהיה הפרדה בין הנושים. מי שרוצה שליטה יקבל מניות, אחרים שרוצים חוב - יקבלו מזומן ואג"ח מובטחות".
להתנגדות של המוסדיים למתווה שגובש על ידי הקרנות הזרות שותף גם אוהד אלוני המכהן בנציגות אג"ח ב' בשם התארגנות המשקיעים הפרטיים. "ההסדר המוצע על ידי הקרנות הזרות, בשיתוף עם בעל השליטה בחברה, נרקם בחדרי חדרים, מעל לראשם של מחזיקי האג"ח מן הציבור ולמעשה אף בלא מעורבות של נציגי סדרות האג"ח הרשמיים", אומר אלוני ומוסיף כי "היעדר השקיפות שבו מבוצע המהלך עד כה מלבה את חששות יתר המחזיקים כי מדובר בהסדר התפור למידותיהן הספציפיות של הקרנות הזרות ושל זיסר, מה שישאיר את יתר הנושים עירומים".
חבר הנציגות השלישי בנציגות הסדרות הארוכות, שמואל אשל, סרב להתייחס לידיעה.