"המהלך של בנק ישראל - שינוי כללי המשחק בשוק המט"ח"
אנליסטים בשוק מגיבים להורדת הריבית המפתיעה ולתוכנית רכישות המט"ח שהשיק בנק ישראל. "פישר ממשיך לפעול בדרכים שלו - הוא הוריד את הכפפות והפתיע את הפעילים בשוק"
"בנק ישראל מוריד את הכפפות ומוכיח שוב גמישות מבורכת להתפתחויות במשק המקומי ובעולם, בפרט על רקע גל ההרחבה המוניטרית האחרון בעולם", כך לפי רפי גוזלן ממחלקת המחקר של אי.בי.אי, בתגובה להורדת הריבית המפתיעה של בנק ישראל שלא במסגרת לוח הזמנים הקבוע של הועדה המוניטארית וזאת בפעם הראשונה מאז קריסת בנק ההשקעות להמן-ברדרס. ברקע: ותוכנית רכישות המט"ח שהשיק בנק ישראל.
- בנק ישראל מוריד את הריבית וירכוש 2.1 מיליארד דולר עד סוף השנה
- פישר מקפיץ את הבורסה: עליות של על 0.3% באג"ח הממשלתי
- פישר מזניק את הדולר ב-1.2% ל-3.6 שקלים
גוזלן ממשיך: "אין מקריות בהפחתת הריבית בהחלטה שלא מן המניין במקביל להגדלת רכישות המט"ח, כאשר מטרת צעדים אלו היא להפתיע את הפעילים בשוק המט"ח ולשגר מסר של כללי משחק שונים".
"ההחלטה להוריד את הריבית התאפשרה בין היתר על רקע ההחלטה להפחית את הגירעון ב-2014 במקביל להערכה כי מהלך זה צפוי להוביל להאטה משמעותית בביקושים ובאינפלציה, התפתחות שמצריכה תגובה מרחיבה מצד המדיניות המוניטרית. כפי שהדברים נראים כרגע סביר שהריבית תגיע לסביבה של 1% עד לסוף השנה", הוסיף גוזלן.
"פישר ממשיך לפעול בדרכים שלו"
בשיחה עם "כלכליסט" אמר דודי רזניק מלאומי שוקי הון, כי "פישר ממשיך לפעול בדרכים שלו. אפשר היה לחכות להורדת ריבית בישיבה בעוד שבועיים אבל פישר אוהב להפתיע. פישר כורך את הורדת הריבית כחלק מ"מלחמת המטבעות" בעולם, כך למשל, בשבוע שעבר חזינו בהורדת ריבית בקוריאה כתגובה להיחלשות המטבע. פישר בעצם מצטרף ל"מלחמת המטבעות".
"לצד הורדת הריבית פישר משיק תוכנית על לרכישת דולרים על מנת לסמן לשוק את נחישות בנק ישראל לפעול לתמיכה בייצוא ובצמיחה" הוסיף רזניק. "ביום חמישי אמורים להתפרסם נתוני נתוני הצמיחה של הרבעון הראשון, לא ברור אם להחלטה יש לנתוני הצמיחה שצפויים להיות חלשים. פישר מסמן בנוסף לספקולנטים שהוא יכול להפתיע, במידה ונראה שהשקל ממשיך להתחזק ייתכן ונראה צעדים נוספים", אמר.
"לא חושש מהאינפלציה"
אילן ארצי, מנהל ההשקעות הראשי של בית ההשקעות הלמן-אלדובי, התייחס לתוכנית רכישת המט"ח ואמר כי "בנק ישראל רוכש דולרים, מפקיד אותם ומקבל עליהם בערך 0% ריבית. מנגד, הבנק מגייס חוב במלווה קצר מועד (מק"מ) ומשלם עליו 1.7%. כעת, עלויות המימון של הבנק ירדו".
"אנחנו מאמינים כי המהלכים שהבנק נקט צפוי לתמוך בדולר בטווח הקצר, אך יש לזכור כי הגורם העיקרי שהביא לייסוף השקל הוא השיפור הצפוי בחשבון השוטף עקב הזרמת הגז, שהוא גורם כלכלי ארוך טווח, ולכן בטווח הארוך המדינה תצטרך למצוא פתרונות נוספים", הוסיף ארצי. "העובדה כי שהפחתת הריבית הגיעה יום לפני פרסום מדד מחירים לחודש אפריל עשויה ללמד על העובדה שבנק ישראל לא חושש מהתפתחות לרעה בתחום האינפלציה", אמר.
אפקט ההפתעה למקסום ההשפעה
לפי חיים נתן, כלכלן ראשי, במנורה מבטחים בית השקעות לא מדובר בהורדת הריבית האחרונה. "הגורמים שתמכו בהודעה המפתיעה הם: הורדות הריבית בכל העולם, התקציב של לפיד שמרסן מאוד את הכלכלה, העובדה שהאוצר קיבל את יעד הגרעון שמוסכם על בנק ישראל, וכמובן המשך התחזקות השקל".
"מצד המט"ח, בנק ישראל מציע צעד אגרסיבי, והוא קושר את החשבון השוטף להתערבות בשוק. זהו צעד ממשי, שצפוי למתן את השפעת כניסת הגז, ובהחלט ייתכן שנראה שצעד ההתערבות של בנק ישראל צפוי להצליח עקב שינוי כללי המשחק בשוק המט"ח" סיכמו במנורה.