לפני עזיבת פישר: בנק ישראל רכש בשלושת החודשים האחרונים 2.5 מיליארד דולר
בחודש שעבר רכש הבנק ב-1.44 מיליארד דולר. בנוסף, היתרות גדלו בעוד 130 מיליון דולר שהעביר הסקטור הפרטי מחו"ל לארץ. יתרות המט"ח שמנהל בנק ישראל מסתכמות כיום בכ-78.2 מיליארד דולר
בנק ישראל הצליח שוב להפתיע, והיום (א') הוא מדווח כי בחודש שעבר הוא רכש כמות גדולה של דולרים, בסכום כולל של כ- 1.44 מיליארד דולר.
- בנק ישראל רכש תוך חודשיים 1.05 מיליארד דולר
- מעל כל ההערכות: בנק ישראל רכש 530 מיליון דולר באפריל
- בנק ישראל דיווח שרכש 100 מיליון דולר באפריל; בפועל הרכישות היו בסכום כפול
סכום זה מצטרף ל- 1.05 מיליארד הדולרים שרכש הבנק בחודשיים הקודמים. כתוצאה מכך, מסתכמות כבר רכישות הדולרים שביצע בנק ישראל בשלושת החודשים האחרונים בסכום כולל גדול במיוחד של כ- 2.5 מיליארד דולר.
את התערבותו המחודשת במסחר במטבע חוץ החל בנק ישראל בחודש אפריל האחרון, אחרי שנעדר ממנו מאז חודש יולי בשנת 2011.
מיליארדי הדולרים הנוספים שרכש בנק ישראל בשלושת החודשים האחרונים מצטרפים לכ-48.8 מיליארד הדולרים שנרכשו על ידו בין השנים 2008 ו-2011. כתוצאה מכך, מסתכמות כעת יתרות המט"ח שמנהל בנק ישראל בסכום של כ- 78.2 מיליארד דולר. סכום זה נמוך בפחות מ-200 מיליון דולר מרמת השיא שנרשמה ביתרות המט"ח בסוף חודש ינואר השנה.
לפני חודשיים הודיע בנק ישראל על תוכנית מסודרת חדשה לרכישת דולרים, במטרה לקזז את השפעת ההכנסות ממאגר הגז הטבעי תמר על שער החליפין ("המחלה ההולנדית"). במסגרת התוכנית החדשה, שתימשך עד שנת 2018, מתכוון בנק ישראל לרכוש עד סוף השנה הנוכחית סכום כולל של כ-2.1 מיליארד דולר.
בתחילת כל חודש מדווח מעתה בנק ישראל על היקף רכישות הדולרים שביצע בחודש הקודם. הדיווח מחולק לשניים: רכישות לקיזוז השפעת הגז הטבעי, ורכישות שנועדו להתמודד עם תנועות לא מוסברות בשער החליפין של השקל. מהדיווח שפרסם בנק ישראל היום מתברר כי רכישות המט"ח לצורך קיזוז השפעת הגז הטבעי הסתכמו בחודש שעבר בכ-240 מיליון דולר, ואילו היקף הרכישות לקיזוז תנועות לא מוסברות בשער החליפין הסתכמו בחודש יוני בכ-1.2 מיליארד דולר.
מנתוני יתרות מטבע החוץ החודשיות שמפרסם היום בנק ישראל מתברר עוד, כי לצד רכישות הדולרים היזומות על ידי הבנק, גדלו בחודש שעבר היתרות גם בשל העברה של 130 מיליון דולר שהעביר הסקטור הפרטי מחו"ל לארץ. התוספת ליתרות המט"ח קוזזה בחלקה הגדול על ידי העברה של יותר מ- 700 מיליון דולר שביצעה הממשלה מחשבונה בבנק ישראל לגורמים שונים בחו"ל.
בנוסף לכך, התחזקות הדולר מול המטבעות האחרים שבהם מוחזקות יתרות המט"ח הקטינה את שוויו של אותו חלק מהיתרות, המוצג בדיווחי בנק ישראל במונחי דולר, בקרוב ל-290 מיליון דולר. בסיכום כולל של כל הגורמים שהשפיעו על יתרות המט"ח לשני הכיוונים, גדל בחודש שעבר היקף היתרות בכ-570 מיליון דולר, והסתכם כאמור בסוף החודש בכ-78.22 מיליארד דולר.