שכרו של אייל לפידות בהפניקס: עד 12.5 מיליון שקל בשנה
חברת הביטוח שבשליטת יצחק תשובה מבקשת לאשר לבכיריה מענק פרישה שיכול להגיע ל־18 משכורות חודשיות. לפידות, אחד מהמנכ"לים המתוגמלים ביותר בשוק ההון המקומי, יוכל ליהנות משכר חודשי של עד 320 אלף שקל, לא כולל מענקים
מנכ"ל הפניקס אייל לפידות משתכר פי 48.3 מהשכר הממוצע של עובדיו ופי 69.3 מהשכר החציוני שלהם. כעת מבקשת הפניקס, שבשליטת יצחק תשובה, לאשר מדיניות תגמול לבכירי החברה. המדיניות תובא לאישור בעלי המניות ב־11 בספטמבר, ועל פיה עלות השכר החודשית של המנכ"ל לא תעלה על 205 אלף שקל. אך בנוסף הוא יהיה זכאי לשכר שנתי קבוע בהיקף שלא יעלה על 1.4 מיליון שקל, שבגינו לא יהיה זכאי להפרשות סוציאליות (דבר שמביא את שכרו החודשי של המנכ"ל לכ־321 אלף שקל).
יו"ר הפניקס משה ברקת יסתפק בדמי ניהול של עד 120 אלף שקל בחודש עבור משרה מלאה — או עד 90 אלף שקל בחודש עבור 50% משרה ופחות מ־100%. משנה בכיר למנכ"ל ומנהל השקעות ראשי (רועי יקיר מכהן כמנהל השקעות ראשי בהפניקס — ר"ב) ייהנה מעלות שכר חודשית שלא תעלה על 160 אלף שקל. יתר נושאי המשרה יסתפקו בעלות שכר חודשית של עד 120 אלף שקל. כמו כן, יוכל הדירקטוריון להעניק מענק שימור או מענק קבוע לנושא משרה בהיקף של עד שש משכורות ברוטו — סעיף שיאפשר לדירקטוריון להגדיל את תקרת השכר שהוגדרה בעד 50% נוספים. היו"ר והמנכ"ל יהיו זכאים כל אחר למענק מבוסס יעדים של עד 4 מיליון שקל בשנה.
- קבוצת דלק: הגדלת הרווח ב-30% תזכה את המנכ"ל במענק בשווי שני מיליון שקל
- כלל ביטוח אורזת את המענק של איזי כהן במדיניות התגמול
- 6 מיליון שקל הם הגבול: המענק של רמי לוי רק גדל
עבור המנכ"ל, המענק המקסימלי יתקבל רק אם תשואת הרווח הכולל של הפניקס על ההון העצמי שלה תעלה על 17%. בהתאם להמלצת המנכ"ל, החברה תוכל להעניק לנושאי משרה מענק בגין ביצועים יוצאי דופן של עד 1.5 מיליון שקל בשנה לכלל נושאי המשרה. ביחס לתגמול הוני, תקרת התגמול השנתי למנכ"ל לא תעלה על 6.8 מיליון שקל. מחיר המימוש של התגמול ההוני יהיה גבוה ממחיר המניה במועד הענקתה — אם כי לא נקבע באיזה שיעור, אלא רק "שיהווה תמריץ ראוי להשארת ערך החברה לטווח ארוך".
בכל הנוגע לתקופת הפרישה — תינתן תקופת ההודעה המוקדמת לנושא משרה שלא תעלה על שישה חודשים, ולצדה ניתן יהיה להעניק עוד שישה חודשי הסתגלות — כלומר מענק פרישה של 12 משכורות. לצדם ניתן יהיה להעניק מענק פרישה של שישה חודשי שכר נוספים בנסיבות מיוחדות כמו גיל, מצב רפואי, תרומת נושא המשרה להישג יעדי החברה, ותק והמלצת מנכ"ל — ולסיכום מענק פרישה יכול להגיע במקסימום לשכר של שנה וחצי. עבור המנכ"ל והיו"ר, התגמולים המשתנים לא יעלו על פי 3.25 מהתגמול הקבוע – כ־12.5 מיליון שקל. עבור יתר נושאי המשרה הרכיבים המשתנים לא יעלו על פי 1.5 מהתגמול הקבוע.
אייל לפידות הוא בין המנכ"לים המתוגמלים בשוק ההון המקומי. לפי תנאי העסקתו הוא זכאי, מדי שנה, לסכום הגבוה מבין 1.2 מיליון שקל או ל־ 1%מהרווח הנקי של החברה בניכויים מסויימים, ובהם סכום השווה לתשואה של 15% על ההון העצמי. ב־2012 קיבל לפידות 1.2 מיליון שקל מכיוון שהפרמטר הראשון היה מקנה לו תשלום נמוך יותר.
כך, ב־2012, הסתכמה עלות העסקתו של לפידות ב־6.7 מיליון שקל (מתוכה 3 מיליון שקל המיוחסים לתגמול באופציות). אלא שהפניקס לא הסתפקה בתגמול מפנק זה למנכ"ל ולפני חודש זימנה אסיפת בעלי מניות כדי לאשר לו מענק נוסף של 550 אלף שקל לאור תוצאותיה הטובות של הפניקס לאורך תקופת כהונתו וב־2012 בפרט "וזאת למרות שלא היתה עמידה ביעדים" – כך לפי הזימון לאסיפה.
ואמנם, הפניקס תחת ניהולו של לפידות הציגה ביצועים מרשימים בשנים האחרונות כאשר ברבעון הראשון של 2013 זינק הרווח שלה ב־75% והסתכם ב־279 מיליון שקל. מעבר לשיפור הכללי בעסקי החברה, אחת הסיבות המרכזיות לזינוק ברווחי הרבעון שביחס אליו יתקבל המענק היא רווח חד פעמי בתחום הבריאות בהיקף של 71 מיליון שקל שנוצר בעקבות העברת ביטוח משנה ממבטח אחד לאחר.
אין זו הפעם הראשונה שלפידות מבקש לעצמו תגמול נדיב. זאת לאחר שבנובמבר אשתקד, רגע לפני כניסת תיקון 20 לחוק החברות בנושא שכר הבכירים לתוקף ביקש לפידות
הלוואת נון ריקורס (ללא זכות חזרה ־ שווה ערך להענקת אופציות) לצורך רכישת מניות הפניקס. בסופו של דבר, על רקע הביקורת הציבורית לנסות ולקבל תגמול הוני רגע לפני הצורך בהבאתו לאישור בפני בעלי מניות המיעוט מכוח תיקון 20 הוחלט לוותר על הענקת ההלוואה. עם זאת, בזימון לאסיפה לצורך אישור המענק המיוחד צויין כי הדירקטוריון שוקל בימים אלו להקצות ללפידות חבילת אופציות חדשה אך זו טרם אושרה בועדת התגמול.