בלעדי לכלכליסט
גרנובסקי בוחן השטחת פירמידת השליטה באי.די.בי
השופט אורנשטיין החליט אתמול שלא לאשר את מתווה הנושים ולאשר הגשת הצעות נוספות להסדר חוב לאי.די.בי אחזקות עד 20 באוקטובר. גרנובסקי, ששוהה בארץ לביקור בזק, נפגש עם דנקנר והעלה את האפשרות לשטח את הפירמידה שבאמצעותה ישלוט באי.די.בי
אלכסנדר גרנובסקי הגיע לישראל לביקור בזק של יום וחצי, כשאת יום אתמול בילה בסדרת פגישות עם נוחי דנקנר. ל"כלכליסט" נודע כי גרנובסקי בוחן אפשרות לשטח את הפירמידה שבה הוא מתכוון לרכוש את השליטה באי.די.בי, כך שאחרי הרכישה, אם תתבצע, ימוזגו בי.ג'י.איי וזד.בי.איי שבבעלותו ויהפכו לחברות־אחיות. כיום שולטת זד.בי.איי בבי.ג'י.איי. ל"כלכליסט" עוד נודע כי גרנובסקי צפוי לעזוב הבוקר את הארץ ולשוב לאוקראינה. עדיין לא ברור אם יפגוש את נציגות מחזיקי האג"ח בשלב זה.
- מחזיקי האג"ח של אי.די.בי לא מרוצים מהחלטת אורנשטיין: "נערער לעליון"
- הישג לנוחי דנקנר: אורנשטיין דחה בחודשיים את מועד הגשת ההסדר באי.די.בי
- אי.די.בי: מחזיקי האג"ח ממשיכים להאמין במתווה אלשטיין
בנציגות קיבלו בהלם מוחלט את הפסיקה של אורנשטיין, שלמעשה ביטלה את אסיפת הנושים שהתקיימה, שבה אושרו מתווה החלוקה בעין ומתווה ההסדר עם אלשטיין. הנציגות מתכוונת לערער על החלטה זו ועל כך שהעניקה לדנקנר ארכה של שמונה שבועות, עד ל־20 באוקטובר, כדי להגיע להסדר עם המחזיקים. לפי לוח הזמנים שנקבע על ידי בית המשפט, הצעות להסדר חוב לאי.די.בי אחזקות יוגשו לבית המשפט לא יאוחר מ־20 באוקטובר בשעה 12.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי אדוארדו אלשטיין לא מוותר בשלב זה על המאבק וטרם החליט על צעדיו. לאחר שעזב שלשום את ישראל כועס ומאוכזב על התנהלות הדיון והחלטת השופט, מתכוון אלשטיין להגיע מחרתיים שוב לארץ ולמגעים מחודשים מול נציגות האג"ח.
לאחר שבוע רבת תהפוכות באי.די.בי, "כלכליסט" עושה סדר בכמה מהשאלות המרכזיות שעולות.
מה עם הקונצרן עד 20 באוקטובר?
ההחלטה של השופט מאפשרת לנוחי דנקנר ולאלכסנדר גרנובסקי לגבש את מתווה ההסדר המפורט שלהם ולפרוט אותו לסעיפים, שכן כיום מדובר על סכום בסיסי ותו לא.
על גרנובסקי לכנס אסיפה של בעלי המניות באמבלייז כדי שזו תאשר את שינוי תחום הפעילות של החברה. משמועות למדים כי די ברוב רגיל לאישור הבקשה. כרגע בידיו ייפויי כוח של 40% מבעלי המניות, והוא עמל על השגת אישורים נוספים.
עם נעילת האסיפה יהיה על אמבלייז להעמיד את הסכומים שתציע בהסדר, ושכרגע עומדים על 826 מיליון שקל. סכום זה עשוי לגדול לטובת המחזיקים. במקביל צפוי אדוארדו אלשטיין להילחם על הצעה משלו והשגת מתווה הסדר משלו שיתקבל. ההתפתחות המשמעותית עשויה להיות בדמות של משקיעים נוספים, חדשים, שיבקשו להציע הצעות ולהתמודד על השליטה.
כל אחד יכול להגיש הצעה? למי מגישים?
כן. הצעות ניתן להגיש לנציגות או דרך דנקנר. ישנם אישים כמו המשפטן האמריקאי דיוויד וולדרלר, שחתם על הסכם שליטה משותפת עם דנקנר, ושמייצג קבוצת משקיעים. אך המגעים עם דנקנר התפוצצו, ועתה הוא מעוניין לפעול בצורה עצמאית מול הנציגות.
מיהו משה סבאח (שחר)?
משה סבאח הגיש לבית המשפט הצעה עם ערבות של 500 מיליון יורו לרכישת אי.די.בי. הערבות הוגשה מבנק HSBC בלונדון לבנק מזרחי טפחות לטובת חברת ברמור. מדובר בערבות גבוהה, כפולה מהשווי שבו הוא מציע הסדר באי.די.בי ורכישת השליטה - 944 מיליון שקל. עתה מחכים לראות אם בנק מזרחי טפחות יאשר כי מדובר בערבות אמיתית.
מה המכשול הגדול הניצב בפני דנקנר היום?
שיקום האמון מול הנציגות והנאמנים, זאת עוד לפני גיבוש ההצעה עם גרנובסקי. האמון בין דנקנר לנציגות התרסק בשבועות האחרונים. בין הצדדים קיים נתק, וכיום הם מתקשרים באמצעות בעלי התפקידים מבית המשפט. למרות המפלה שספגו, חברי הנציגות כנראה יחליטו להילחם בהחלטתו של אורנשטיין בערעור לבית המשפט העליון. מבחינת דנקנר לא מספיקה הצעה טובה יותר מאלשטיין או כל מציע אחר - הוא צריך גם לדאוג שהמחזיקים יאמינו לו ולכוונותיו ויקבלו אותו כפרטנר לשיחה.
למה לא דן השופט בהצעה שהנושים הצביעו עליה?
המחזיקים הגישו לבית המשפט בקשה לאשר את מתווה החלוקה בעין, כלומר השתלטות שלהם על אי.די.בי פתוח, אולם בד בבד גם את ההסדר עם אדוארדו אלשטיין, שגם הוא אושר באסיפת נושים, כתולדה של מתווה החלוקה בעין.
תוך שהוא נאחז, בין היתר, בתלונות של מחזיקי האג"ח הפרטיים מתמורות שטענו כי ההחלטה של אלשטיין נתפרה בזמן קצר מבלי שתהיה בידם הזמן להתכונן לאסיפת הנושים, ולאחר שקיבל למעשה את ההחלטה לאפשר לחברה להגיש את ההסדר עם גרנובסקי בעוד חודשיים, הרי שלא נותרה בידיו ברירה אלא לדחות את מתווה החלוקה בעין ולהורות על אסיפת נושים חדשה.
מה צפוי אלשטיין לעשות לאחר שנדחה המתווה שלו?
אלשטיין נעלב מאוד מהמהלך בדיון בבית המשפט, ועזב את הארץ כמה שעות אחר כך, כשברקע איום שלו או אנשים מטעמו לסגת מהתהליך.
אבל סביר להניח שאלשטיין לא ירים ידיים. הוא כבר השקיע 25 מיליון דולר בגנדן, והתיאבון שלו לרכוש את החברה עדיין גדול: מאחר שלדעתו מדובר בעסקה טובה, וגם בעקבות היחסים הקשים שהתפתחו בינו לדנקנר.
מה קורה עם אלבק וסלוגניק, האם ישובו?
השניים החליט להתפטר ועודה רושם שרכבו על הגל של בעיית פוליסת הביטוח. במכתב ההתפטרות השאירו פתח להישאר ובכל מקרה הם ימשיכו לתפקד בשלושה החודשים הקרובים ואז יחליטו סופית.
האם נפתרה בעיית הכיסוי הביטוחי?
לא. חברת הביטוח עדיין איתנה בדעתה כי הסעיף שמפסיק את הביטוח במקרה של אירוע מהותי של העברת השליטה, עומד בעינו. יתרה מכך, קיימת פרשנות שבכל מקרה הדירקטורים ונושאי המשרה הבכירים יאבדו את הביטוח שלהם באי.די.בי גם אם יתפטרו לפני שמתרחש האירוע המהותי. מדובר בביטוח לשש שנים קדימה בסכום כולל של 140 מיליון דולר. השאלה עדיין נידונה בין החברה למבטחי המשנה בראשות AIG, אולם הדחיפות בפתרונה נמוגה לאור הארכה שנתן בית המשפט.
האם אושרה מכירת כלל ביטוח על ידי השופט?
העסקה למכירת כלל ביטוח אושרה על ידי השופט אורנשטיין. למרות ביקורות שונות כולל מצד הממונים מטעם בית המשפט, אייל גבאי וחגי אולמן, על סיכויי היתכנות העסקה, החליט השופט שמדובר בעיסקה טובה ואמיתית והעניק לאי.די.בי את הזמן להשלים את המהלך. מדובר במכירה של 32% ממניות החברה לקבוצת משקיעים מסין.
האם אושר לבסוף מינוי הנאמן ביטוח?
כן. חגי אולמן, המשקיף, ופרופ' עודד שריג הגיעו להסכמות מול החברה שלפיהן מינויו של משה טרי ייכנס לתוקף כבר אתמול. בנושא מכירת כלל ביטוח ימשיכו לטפל אי.די.בי ונוחי דנקנר. אולמן הסיר את התנגדותו למינוי, וההסכמות הוגשו לבית המשפט.