מדד הבאזז: "ביוליין" - מגוון הפיתוחים מפחית את סיכון ההשקעה?
אישור מה-FDA למעמד של "תרופת יתום" עבור פיתוח תרופה למחלת הלוקמיה הקפיץ השבוע את רמת האיזכורים
כשמחליטים להשקיע בסקטור בו תוצאות ניסוי קליני כזה או אחר חורצות את גורל החברה, השקעה בחברה בעלת מגוון תרופות בשלבים שונים מהווה אופציה מעניינת. השקעה במניית ביוליין "פותרת" לפחות חלק מהיבט הסיכון בהשקעה בחברות סקטור הביומד, לאור מגוון התרופות בפיתוח עבור מגוון התוויות.
כ-14 פרויקטים (מתוכם קליניים) הופכים את ביוליין לאחת מחברות הביומד המגוונת בסקטור בישראל. מצד אחד, פיתוח תרופות עבור מחלות שאין ביניהן בהכרח קשר, כגון: סרטן, סכיזופרניה, צהבת, בעיות לב, בעיות עור - אמנם דורש תשומות ניהוליות, מחקר מקיף ומורכב והשקעות מו"פ בהיקפים גדולים (גיוסי הון). אך מאידך מהווים כר נרחב לפריצות דרך מחקריות, ליישום קליני של המחקרים ובסופו של תהליך - למסחור לפחות של חלק מהפיתוחים. הסיכון בהתנהלות חברות מהסוג של ביוליין קטן יותר, ווקטור מכריע בתמחור של חברת ביומד וקטליזטור ליצירת עניין בקרב משקיעים.
לאחר כ-10 שנים של מחקר קליני, נראה כי ביוליין עוברת לשלב תרגום המחקר לעולם המעשה. חלק מהמגמה החיובית במסחר במניה קשור להסכם המסחור עליו חתמה ביוליין. מדובר בהסכם שעשוי להכניס לקופת החברה כ-30 מיליון דולר בשלב ראשון (שווי ביוליין - 50 מיליון דולר בלבד), זאת במידה ש-CTTQ הסינית תמשיל בצורה חיובית את פיתוח תרופה לצהבת נגיפית מבית היוצר של ביוליין. במידה שהתרופה תגיע לשוק, התמלוגים יהיו גבוהים יותר.
סכום נוסף, ותיק יותר, נוגע לפיתוח משותף של תרופה המוזרקת בעת צנתור ומפחיתה את תופעות הלוואי. מלבד הפוטנציאל העתידי של השת"פ, ההסכמים מפחיתים בצורה משמעותית את צורכי גיוס ההון של ביוליין, שבקופתה כ-50 מיליון דולר.
לכאורה ניתן להפחית את רמת הסיכון בסקטור הביומד על ידי השקעה במדד הביומד. אך השקעה במדד חשופה למספר מצומצם של חברות גדולות, בעלות משקל גבוה, שלא מעניקה ביטוי לפוטנציאל בחברות הקטנות. מבין אלו - ביוליין עשויה להתברר כהשקעה לגיטימית בסיכון נמוך יחסית ועם פוטנציאל להצפת ערך, ולא בטווח הארוך.
הכותב הוא הכלכלן הראשי של אקסלנס.