בעלי האוניות העלו על שרטון את הסדר החוב בצים
בעלי המספנות, שהסכמתם לתספורת שמציעה החברה מהווה תנאי לקיומו של הסדר החוב, הודיעו בלונדון כי הם מוכנים רק להפחתה מינימלית במחירי החכרת האוניות. P&S מעלות הורידה את הדירוג של צים ומזהירה מכשל פירעון במהלך 2014
התקוות של מנהלי צים והחברה לישראל להגיע להסדר חוב במרתון שיחות הנושים שקיימה בשבוע שעבר בלונדון, יותר מהתבדו. יתרה מכך, אם עד כה היה נדמה שבעלי האג"ח הם אולי הדבר היחיד שעומד בין החברה להסדר חוב, הרי שבלונדון נפתחה חזית חדשה נגדה - של בעלי האוניות.
- צים הזעיקה את הנושים למרתון דיוני הסדר בלונדון
- הערת "עסק חי" לצים: רשמה הפסד של 44 מיליון דולר ברבעון השלישי
- צים מציגה: התספורת הגדולה ביותר שעשתה חברה ישראלית
בעלי האוניות כמעט שלא יוצגו בשיחות הקודמות שנערכו בנובמבר בקטלוניה בין צים והנושים, וההערכות היו כי הם ימלאו את חלקם בהסדר החוב המתגבש ויסכימו להפחית משמעותית את מחירי ההחכרה לצים. בפועל הגיעו מחכירי האוניות ללונדון ודרשו מחירי חכירה גבוהים יותר מאשר אלו שצים מוכנה לשלם, או תכננה לשלם במסגרת ההסדר.
לצים יש חוב של כולל 3.05 מיליארד דולר שמתוכם היא מבקשת לקצץ בהסדר כ־2 מיליארד דולר. הסכמת בעלי האוניות מהווה מרכיב מהותי בהסדר, וקושרת את הבנקים הנושים, מחזיקי האג"ח והחברה להסדר המתגבש. בהסכמי ההחכרה המקוריים דובר על מחיר של ספוט (המחיר בשוק לחברת ספנות שמבקשת להחכיר אונייה חדשה בלי שום מחויבות קודמת) פלוס 50%, אולם במסגרת ההסדר צים מבקשת להפחית אותם למחירי הספוט. בפגישות בברצלונה התחושה היתה שבעלי האוניות מסכימים.
אך בפועל, בעלי המספנות והאוניות הודיעו כי הם מוכנים רק להפחתה מינימלית במחירים, שכמעט ולא תורמת להסדר. בשלב זה, בינם לבין צים ישנו פער משמעותי של כ־1,000 דולר במחירי החכירה ליום של ספינה בודדת. בעלי האוניות תולים את עמדתם במחירי הספוט הנמוכים הנהוגים כיום מאחר שהענף מצוי בשפל.
הגעה להסכמות עם בעלי האוניות היא כורח, מאחר שבניגוד לבעלי האג"ח, למשל, שהנשק היחיד שלהם מול החברה בהיעדר ביטחונות כלשהם הוא איום הפירוק, הרי שבעלי האוניות יכולים לקחת את האונייה ולא לאפשר לצים להשתמש בה. במקרה כזה ההליכה של צים לפירוק עלולה להיות אף יותר מהירה מהליך משפטי של מחזיקי האג"ח. לדברי מקורבים להסדר, הסכנה מבעלי האוניות גדולה בהרבה מזו של מחזיקי האג"ח מאחר שהם אינם זקוקים להליך משפטי כדי לחסל את פעילותה של צים.
ביטול התניות פיננסיות
דווקא מול מחזיקי האג"ח, שהחוב כלפיהם עומד על 410 מיליון דולר, ישנה התקרבות מסוימת לאחר שעידן עופר ואודי אנג'ל הסכימו לוותר על כ־40% מהחוב החדש כלפיהם. כיום עומד החוב של צים כלפיהם על כ־300–250 מיליון דולר, אולם במסגרת ההסדר הוא אמור להיחתך ל־50 מיליון דולר והשניים מוכנים לוותר על 20 מיליון דולר נוספים מהסכום. מקורבים לצים טענו כי גם במהלך השיחות בלונדון היתה התקדמות, וכי בתוך תקופה קצרה, אפילו של ימים, ייחתם הסכם עקרונות לגבי הסדר חוב בחברה.
בינתיים הפחיתה חברת הדירוג S&P מעלות את הדירוג של אג"ח של צים בדרגה אחת - ל־ilCC - שבועיים אחרי הערת העסק החי שהוצמדה לדו"חות הרבעון השלישי של 2013. הערת עסק חי מאפשרת לבעלי החוב לקרוא לחובותיהם ואף מבטלת תיקונים להתניות פיננסיות שניתנו לחברה בעבר, אם כי להבנת מעלות, טרם נדרש על ידי המלווים תנאי לדרישה לפירעון מיידי של התחייבויות.
"קיים, לדעתנו, תרחיש סביר לכשל פירעון קונבנציונלי של החברה במהלך 2014 כתוצאה מהיחלשות הנזילות של החברה ואי־עמידה בהתניות מול המלווים", נאמר בדו"ח. עם זאת, במעלות מעריכים כי קיימת סבירות גבוהה לביצוע ארגון חוב מחדש בטווח הקצר, שבלעדיו, וללא שינוי מהותי לטובה בתנאי הענף, צים תתקשה לעמוד בהתחייבויותיה כבר במהלך 2014.
במעלות מציינים כי הצעדים שננקטו על ידי הנהלת החברה במהלך השנה, וביניהם דחיית חלק מתשלומי הקרן לבנקים המממנים מ־2013 עד אמצע 2015, השגת הקלות באמות מידה פיננסיות והסכמות עם מספנה על ביטול חלק מההזמנה ודחיית מועד אספקה של אוניות שנותרו, אפשרו לחברה לעמוד בהתחייבויותיה עד כה. אולם לפי מעלות, "שינויים מהותיים לרעה, שחלו בתנאי הסחר הימי במהלך 2013, ובמיוחד ברבעון השלישי, ערערו את מצב הנזילות של צים". בנוסף לכך מסבירים במעלות כי הכללת הערת עסק חי בדו"חות של צים מהווה אירוע המקנה זכות העמדה לפירעון מיידי בחלק מהותי מהסכמי המימון והסכמי חכירת האוניות שבהם קשורה צים, ומבטלת את ההקלות שהושגו עד כה בהתניות הפיננסיות.
צים: צעד לקראת הסדר
מצים נמסר בתגובה: "הורדת הדירוג של צים על ידי מעלות נובעת מעצם קיומו של מו"מ להסדר ארוך טווח המתקיים בימים אלו מול הגורמים המממנים של החברה. במצבה של צים לא חל שום שינוי לרעה, אלא להפך - החברה שיפרה את הרווח התפעולי ואת תזרים המזומנים שלה במהלך הרבעון האחרון.
"במהלך השבוע האחרון קיימה חברת צים מגעים נוספים עם המממנים, בהמשך לפגישות שהתקיימו בחודש הקודם בברצלונה. המגעים האחרונים מקרבים את החברה צעד משמעותי נוסף לקראת הסדר ואפשרו לחברה ולנושים להסכים בצורה מדויקת על הנושאים הדורשים הסכמה להמשך המשא ומתן בימים הקרובים. צים מעריכה שעם השלמת ההסדר ואישורו, יושג שיפור משמעותי במבנה ההון, דבר שעשוי להוביל לשיפור הדירוג של החברה".