הכשרה אנרגיה הסתירה, אס.די.אס לא הסבירה
התעלמות מאזהרות, דיווחים חסרים, סוגיות בעייתיות של ממשל תאגידי - החברות שזכו לעיצומים כספיים מרשות ני"ע עקב הפרות של הוראות חוק
רשות ני"ע פרסמה אתמול את שמות החברות שקיבלו עיצומים כספיים לאחר שהפרו את חוק ניירות ערך וחוק החברות. מדובר בעשר חברות, מהכשרה אנרגיה ועד פועלים אי.בי.אי, שקיבלו קנסות בהיקף כולל של 546 אלף שקל. ההפרות נעו מחמורות מאוד — אי־צירוף הערכת שווי מהותית מאוד והתעלמות מ"סימני אזהרה" בדו"חות — ועד לפגיעות בסיסיות יותר בממשל התאגידי, כגון היעדר מספר מינימלי של דירקטורים חיצוניים.
סתירות, אי־דיוקים ועסקאות לא מאושרות
הכשרה אנרגיה מקבוצת הכשרת הישוב שבשליטת משפחת נמרודי ספגה קנס של 185 אלף שקל בגין אי צירוף הערכת שווי מהותית מאוד לדו"חותיה הכספיים לרבעון השלישי לשנת 2012, שעניינה בחינת ירידת ערך של נכסי הגז והנפט של החברה — רישיונות שרה ומירה — בהתאם לתקנות הדיווח. כך מסתיימת הסאגה המטרידה שהחלה לאחר הדיווח על הכישלון בקידוחי שרה ומירה, כשלא נמצא בהם גז.
אף ששותפותיה בקידוח מחקו את כל שווי האחזקה של הקידוחים, בהכשרה אנרגיה הפחיתו רק חלק מהשווי, בטענה שיש ערך לאפשרות לחפש נפט, ולכן הם שווים 95 מיליון שקל.
בעקבות זאת, תכננה גם החברה־האם הכשרת הישוב לחלק דיבידנד של 33 מיליון שקל, דבר שהתאפשר רק כי לא רשמה הפסד מלא על שווי האחזקה של הכשרה אנרגיה בשרה ומירה, אך רשות ניירות ערך עצרה את המהלך, ולבסוף חולק דיבידנד מופחת של 22 מיליון שקל.
הפרה חמורה נוספת נרשמה לאס.די.אס (סטאר מערכות ביטחוניות) מקבוצת סטאר נייט שבשליטת איש העסקים מוטי סולומון, שספגה קנס של 38 אלף שקל. הסיבה: דירקטוריון החברה בחר שלא לנמק מדוע, לאור קיום גירעון בהון החוזר, אין הדבר מצביע על בעיית נזילות. בנוסף, רו"ח של החברה הצביע על הסוגייה, וזכה להתעלמות.
הרשות טוענת כי היה מקום לפרסם זאת בשל תזרים מזומנים חזוי. אין ספק שחוסר הערנות של הדירקטוריון היה חמור כשמצוקת החברה נחשפה במלואה בסוף אוקטובר האחרון, אז הודיעה החברה־האם כי אין ביכולתה לשלם למחזיקי האג"ח שלה.
במפגש מחזיקי האג"ח של אס.די.אס עצמה הודה סולומון כי החברה "נמצאת במצב תזרימי קשה, ובכדי להתגבר על הקושי החברה מבצעת כמה פעולות, בהן מכירת החברות־הבנות ומאמצים לגביית 4 מיליון דולר מלקוחות, בתוך כמה שבועות". כיום נמצאת אס.די.אס במו"מ עם משקיע אפשרי שיזרים לה 10 מיליון דולר בהלוואה המירה.
עוד "כוכבת" ברשימה היא אורתם סהר שבשליטת אמיר נחום. החברה, שעלתה לאחרונה לכותרות בנסיבות לא נעימות (קריסת המרפסת בבניין שבנתה בחדרה), ספגה כעת מהרשות עיצום כספי של 60 אלף שקל, מפני שלא דיווחה במועד על עסקאות עם בעל השליטה בחברה.
בדצמבר 2010 הצטרף נחום לשתי קבוצות רכישה לבניית שני פרויקטים למגורים בפ"ת ובירושלים, שאורגנו על ידי שותפות שבבעלות אורתם סהר (50%), ובמסגרתה היה זכאי נחום לקבל יחידת דיור באחד הפרויקטים. ועדת הביקורת ודירקטוריון החברה אישררו את העסקה רטרואקטיבית כ"עסקה שאינה חריגה" בסוף מרץ 2012 — כשנה ורבע אחרי.
ממשל תאגידי לא תקין ואיחורים בדיווח
סינרג'י כבלים, יצרנית ומשווקת כבלים להובלת חשמל, ספגה קנס של 30.6 אלף שקל על כך שלא דיווחה במועד על אישור חברת החשמל להמשך התקשרות לאספקת כבלי כוח בהיקף של 113 מיליון שקל — סכום מהותי לחברה שנסחרת בפחות מ־25 מיליון שקל. החברה דיווחה על העסקה ב־27 בפברואר, יומיים לאחר חתימתה, בעוד חברת החשמל פרסמה אותה באתר שלה כבר ב־20 בפברואר, כך מציינת הרשות.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
חברת איסתא ליינס ספגה עיצום כספי של 106.6 אלף שקל. הרשות מצאה כי החברה לא דיווחה בדו"ח התקופתי של 2011 על עסקאות עם בעלי השליטה והמתינה לדו"ח של 2012.
בין החברות הנוספות שנקנסו בשל הפרות בתחום הממשל התאגידי — יקבי ברקן על היעדר דח"צים במשך יותר משלושה חודשים, לוינסקי-עופר מפני שבעלי השליטה כיהנו כיו"ר דירקטוריון ומנכ"לים משותפים מבלי שאישרה זאת האסיפה הכללית, נקסטקום ופועלים אי.בי.אי מפני שלא כיהן בהן יו"ר דירקטוריון במשך יותר מ־60 יום ומלרג, כי לא עדכנה את משקיעיה במו"מ שניהלה לרכישת חלק ברישיונות קידוח.