$
שווקי חו"ל

היום שאחרי פרוסט: מי יעמוד בראש טבע?

התפטרותו של פיליפ פרוסט מתפקיד יו"ר הדירקטוריון של חברת התרופות, נתנה את האות לפתיחת המירוץ לעבר התפקיד הנחשק. בעוד אמיר אלשטיין מסתמן כמעומד המוביל, משקיעי החברה יכולים להפוך את כל התמונה

ניר צליק 08:0122.06.14

ביום רביעי האחרון הפכה עזיבתו של פיליפ פרוסט, יו"ר דירקטוריון טבע, לעובדה מוגמרת, כאשר משקיעי החברה זומנו לאסיפת בעלי מניות בסוף חודש יולי. בנוסף, הודיעה טבע כי היא פותחת בהליך בחירה מסודר למשרת יו"ר הדירקטוריון, כאשר השאלה הגדולה היא מי בסופו של דבר יזכה בתפקיד הנכסף.

 

הטוען לכתר: אמיר אלשטיין

אחד המועמדים שסומנו מלכתחילה ועל פניו נראה כמועמד המוביל הוא אמיר אלשטיין, סגן היו"ר, שכיהן עד לפני כמה חודשים כיו"ר החברה לישראל. אלשטיין, נצר לאחת ממשפחות מייסדי החברה, עזב את תפקידו בחברה לישראל כדי להתמנות לתפקיד הסגן, שאותו החל בתחילת 2014. עזיבתו של חיים הורביץ, בנו של אלי הורביץ שכיהן כמנכל ויו"ר טבע, את תפקיד הדירקטור עשויה לאותת כי מי שצפוי להפוך ליו"ר הדירקטוריון הוא אלשטיין.

 

ההערכות בדירקטוריון היו שאלשטיין והורביץ ביקשו להתמנות לתפקיד הסגן מתוך הנחה כי יורשו של פרוסט יהיה בסבירות גבוהה סגן היו"ר. אלשטיין כבר אותת על כוונותיו להגביר את המעורבות בטבע. באוקטובר האחרון, לאחר ההודעה על עזיבתו של המנכ"ל ג'רמי לוין ומינויו של מנהל הכספים הראשי של החברה איל דשא למנכ"ל הזמני, התייצב אלשטיין לצד דשא בשיחה שקיים עם עיתונאים. בהמשך, היה זה דווקא אלשטיין שמונה לעמוד בראש ועדת האיתור לתפקיד המנכ"ל — תפקיד שלרוב ממלא אותו יו"ר הדירקטוריון.

 

אמיר אלשטיין אמיר אלשטיין צילום: סיון פרג'

 

על רצינות כוונותיו של אלשטיין ניתן ללמד מתגובתו של עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל, על פרישתו מהחברה לישראל: "קיבלתי בהבנה את רצונו למקד את מרב משאביו בנושא אשר נמצא מבחינתו בסדר עדיפות עליון".

 

אלשטיין מכיר היטב את טבע. הוא הצטרף לדירקטוריון החברה ב־1995 וכיהן בו כדירקטור עד 2004. לאחר מכן עבר לכהן כמשנה למנכ"ל החברה וכסגן נשיא למשאבים גלובליים, והיו שהעריכו שימונה בעתיד למנכ"ל החברה. אולם ב־2009, משהבין שלא ימונה לתפקיד, חזר אלשטיין לדירקטוריון והוא מכהן בו עד היום.

 

אלא שייתכן כי אלשטיין הוא לא המועמד היחיד לתפקיד יו"ר החברה. דן פרופר, יו"ר אסם, המכהן גם הוא כדירקטור בחברה, עשוי להיות אף הוא מועמד. בנוסף, משיחות שנערכו עם כמה קרנות המשקיעות בטבע עולה כי ייתכן שבסופו של דבר יובא מועמד מתעשיית התרופות העולמית לתפקיד היו"ר ולא מועמד שכבר מכהן בדירקטוריון. זאת מאחר שמעל ל־30% ממניות טבע מוחזקות על ידי גופים אמריקאיים, שייתכן שילחצו להביא לראשות החברה מועמד מנוסה מבחוץ.

 

שומר הסף: בני לנדא

לפני כחצי שנה שיגר איש העסקים בני לנדא, שמחזיק במניות טבע בשווי עשרות מיליוני דולרים, כמה מכתבים לדירקטוריון החברה. במכתבים לנדא דרש שייעשו כמה שינויים, כאשר המרכזיים שבהם היו צמצום מספר חברי הדירקטוריון כדי להפסיק את המאבקים הפנימיים ומינוי דירקטורים בעלי מומחיות בעולם התרופות.

 

טבע כבר נמצאת בדרכה לצמצום במספר הדירקטורים. שני דירקטורים בחברה, חיים הורביץ ודן זיסקינד, החליטו שלא להתמודד לכהונה נוספת, ודירקטורית נוספת, ד"ר דפנה שורץ, מתכננת לעזוב בחודש דצמבר, כאשר במקומם מועמד רק ז'אן מישל חלפון. על אף המעורבות שגילה לנדא, קשה להניח כי החלטת זיסקינד והורביץ לעזוב קשורה למכתבו של לנדא, מאחר ששניהם בעלי ניסיון לא מבוטל בתעשיית הפארמה.

 

בני לנדא בני לנדא צילום: אוראל כהן

בין השנים 2008 ו־2010 כיהן חלפון כנשיא ומנכ"ל תחום שווקים מתעוררים בענקית התרופות הבינלאומית פייזר, שבה מילא כמה תפקידי ניהול בכירים מאז 1989. לפני כן כיהן חלפון כמנהל שיווק חברת התרופות מרק בצרפת. חלפון הוא בעל תואר ראשון בהנדסה ובעל תואר שני במינהל עסקים. על פי ניסיונו, חלפון הוא בהחלט מועמד שאליו כיוון לנדא, אולם דירקטוריון טבע עדיין מכיל מספר לא מצומצם של אישים שלהם ולעולם התרופות קשר מקרי בלבד.

 

ברשימת הדירקטורים נמצאים אנשים עם זיקה לתעשיית התרופות, כמו ד"ר אריה בלדגרין, שבסוף השבוע האחרון הוביל את הנפקת קייט פארמה, פרופ' ריצ'רד לרנר, פרופ' יצחק פטרבורג, אולם אולי עדיף היה להושיב, למשל, במקומה של גליה מאור, יו"ר בנק לאומי לשעבר, אשר אינה בעלת ניסיון בעולם התרופות אדם עם רקע בתחום. עם הדירקטורים הנוספים שאינם בעלי רקע בתעשיית התרופות נמנים גם רוג'ר אברבנל ודן פרופר. מנגד, חברת תרופות בסדר הגודל של טבע זקוקה לא רק למומחיות בעולם התרופות בקרב חברי הדירקטוריון שלה אלא גם להתמחות שיווקית כפי שמביא עמו פרופר וגם להתמחות בנקאית, כפי שמביאה מאור. שני הדירקטורים החיצוניים שהועמדו לכהונה נוספת הם יוסף ניצני ואורי סלונים.

 

לנדא רצה שינוי יותר מהותי במבנה הדירקטוריון. על פי המבנה הנוכחי של הדירקטוריון, שליש מחברי הדירקטוריון מועלים לבחירה מדי שנה, כאשר במצב כזה קשה לערוך בו שינויים מהותיים. בנוסף, כדי להחליף דירקטור במבנה הנוכחי צריך את אישורם של 85% מבעלי המניות. בנוסף, לנדא כבר הספיק להתבטא נגד מועמדותו של אלשטיין לתפקיד היו"ר, אולם כאן צריכה להישאל שאלה נוספת: האם ליזם הייטק, שאינו בעל ניסיון מקיף בתעשייה הפארמה העולמית, יש יכולת טובה יותר מאשר להנהלה לנהל את טבע?  

חייל המפתח: סמנכ"ל הפיתוח העסקי

השינויים שנעשים בהנהלת טבע לא נעצרו רק ברמת הדירקטוריון אלא המשיכו גם ברמת הניהול עצמו. החברה מינתה נשיא לחטיבת התרופות הגנריות, סיגורדור אולפסון, שהובא מאקטביס פארמה, אחת המתחרות של טבע בתחום התרופות הגנריות. טבע גם הקימה קבוצת מצוינות שיווקית, שאחראית על התקשורת הבינלאומית של החברה, שבראשה עומדת איריס בק קודנר, ואף קידמה את אריק דרפה, מנהל פעילות המוצרים הסטריליים, לתפקיד סמנכ"ל האיכות הגלובלי של החברה, אך הכיסא החשוב ביותר בדרגים הניהוליים נותר ריק — כיסא מנהל הפיתוח העסקי.

 

מה דעתך על מניית טבע:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

פול סכרי, סמנכ"ל הפיתוח העסקי שהובא על ידי לוין, עזב לפני חצי שנה, ועדיין לא נמצא לו מחליף. זהות המחליף שייבחר תעיד על דרכה העתידית של החברה, האם היא תתמקד ברכישות קטנות כפי שכיוון לוין, או שתחזור ותתמודד על רכישות ענק, כפי שהיה בתקופתו כהונתו של שלמה ינאי. נקודה נוספת שהחברה תצטרך להכריע לגביה היא האם הרכישה הבאה תבוא מעולם הגנריקה או תבוא מעולם תרופות המקור, כאשר מתן תשובות לשאלות אלה יוטל על מנהל הפיתוח העסקי הבא.

 

בינתיים, מאז ההכרזה על תוכנית הקיצוצים המסיבית בחברה שתגרור עזיבה של כ־5,000 עובדים, הצליחה טבע לשמר את כוחה של הקופקסון אף שהפטנטים עליה פגו ב־19 במאי. זאת מאחר שאף חברה גנרית עדיין לא השיקה גירסה לתרופה, אם בגלל חשש כי הערעור של טבע על הקביעה כי הפטנטים אינם בתוקף יתקבל, ואם כי טבע הצליחה להעביר חולים רבים לגרסה הניתנת שלוש פעמים בשבוע במקום כל יום, מה שמקטין את הכדאיות של ההשקה על רקע הסיכון. כך, במובן מסוים, טבע הצליחה לקנות זמן נוסף להתכונן ליום שאחרי ולצבור מזומנים רבים יותר שיאפשרו לה לבצע רכישות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x