חילן מתרחבת: רוכשת את נס ישראל תמורת 42 מיליון דולר
חברת שירותי השכר והמחשוב שבשליטת אבי באום רכשה מידי סיטי ונצ'רס 90% מנס שקופתה מכילה 10 מיליון דולר, דבר שמוריד את מחיר המכירה האפקטיבי ל־32 מיליון דולר. עם השלמת העסקה ירכוש שחר אפעל 10% מנס ויישאר על כיסא מנכ"ל
חברת שירותי השכר והמיחשוב, חילן, רכשה את הפעילות של נס ישראל תמורת 42 מיליון דולר. נס ישראל הוצעה למכירה על ידי נס הבינלאומית שנשלטת על ידי קרן סיטי ונצ'רס שרכשה את נס טכנולוגיות תמורת כ־307 מליון דולרים ב־2011. בעלי המניות של נס קיבלו אז 7.75 דולרים למניה במזומן לכל מניה רגילה שברשותם. מאז הרכישה לא הצליחה הפעילות בישראל לייצר ערך עבור הקרן והיא החליטה למכור את הפעילות המקומית.
- חילן חצתה לראשונה את רף 400 מיליון השקלים בהכנסות השנתיות
- חילן רשמה עליה קלה בהכנסות וברווחים
- חילן הגישה הצעה לקניית אשבל עבור 105 מיליון שקל
תהליך מכירת נס ישראל שנמשך כבר קרוב לחצי שנה, נכנס להילוך גבוה לפני שלושה חודשים, כשבאום יצא לניו יורק לפגישה עם מנהלי קרן סיטי. אלה דרשו בתחילת התהליך 100 מיליון דולר עבור החברה, אולם הרצון למכור במהירות גרם להם להתפשר ואף להתחייב להשאיר בקופת נס ישראל 10 מיליון דולר מה שמוריד את מחירה האפקטיבי של הרכישה ל־32 מיליון דולר. לפני שנתיים רכשה נס את חברת גילון ב־80 מיליון שקל, וזו נכללת במכירה.
סיטי יוצאת מנס בשן ועין
יחד עם פעילויות אחרות, ביניהן המסלקה הפנסיונית, נשארו בנס ישראל פעילויות בשווי מוערך של כ־100 מיליון דולר, כך שסיטי יוצאת למעשה בשן ועין מההשקעה בחברה. הפעילות הנרכשת כוללת בעיקר מיקור חוץ לארגונים, פתרונות מחשוב עסקיים, פיתוחי תוכנה ושיווק ומכירת מוצרי טכנולוגיית מידע (IT). הרכישה אינה כוללת את החטיבה הביטחונית (TSG) ואת החברה־הבת SwiftNess מפעילת המסלקה הפנסיונית.
מחזור הפעילות הנרכשת של נס ישראל צפוי לעמוד על כ־700-650 מיליון שקל ב־2014 לעומת 658 מיליון שקל ב־2013. את 2013 סיימה נס ישראל עם הפסד תפעולי של 4.2 מיליון שקל, כאשר את הרבעון הראשון של 2014 היא סיימה כבר ברווח תפעולי של 7.2 מיליון שקל, עם הכנסות של 170 מיליון שקל. בהנחה שגם ברבעונים הבאים תרשום נס שיעור רווחיות דומה, הרי שהעסקה בוצעה במכפיל 5 על הרווח התפעולי ובעקבותיה מגיע שווי השוק הנוכחי של חילן לכ־650 מיליון שקל. נס מעסיקה כ־2,500 עובדים לעומת 650 עובדים שמעסיקה חילן.
הכנסותיה של חילן ב־2013 הסתכמו ב־420 מיליון שקל, והרווח התפעולי הסתכם בכ־69 מיליון שקל, כך שהפעילות הממוזגת צפויה לייצר לחברה המשותפת הכנסות של מעל למיליארד שקל. מיזוג נכון של החברות יכול להכניס את חילן למדד ת"א־100, ונראה כי מטרה זו עשויה להתממש אם הניהול של חילן יחלחל לתוך הפעילות הנרכשת. מבחינת מספר העובדים והיקף הפעילות מצמצמת חילן משמעותית פערים מהשחקן המוביל בתחום, מטריקס. בעקבות הרכישה שווי השוק הנוכחי של החברה הינו כ־650 מיליון שקל.
המניה הגיבה בעלייה של 3%
חילן עוסקת בשני מגזרי פעילות מרכזיים: מתן שירותי שכר, נוכחות ומשאבי אנוש באמצעות מערכות מחשוב מתקדמות ונחשבת לחברה המובילה בישראל בתחום זה. במגזר הטכנולוגיה חילן עוסקת בתחום תשתיות המחשוב ואבטחת המידע באמצעות החברה־הבת (100%) ווי־אנקור ובייצוג יצרנית תוכנת הבינה העסקית
QlikView בישראל.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
השותפות עם שחר אפעל
בעיות ניהוליות גרמו לכך שהפלטפורמה העיקרית של נס טכנולוגיות, הפעילות בישראל (לנס גם פעילות בהודו) לא הצליחה להתרומם והיתה הפסדית בחלק מהתקופה שבה היתה נס בבעלות קרן סיטי. שחר אפעל, ששימש עד 2008 מנכ"ל נס ישראל חזר לתפקידו זה לפני כחצי שנה והוביל תהליך של ארגון מחדש שהחזיר את נס ישראל לפסי רווחיות. אפעל ירכוש במועד השלמת העסקה 10% מנס ישראל וימשיך לכהן בתפקידו.
רכישת נס ישראל מהווה חלק מהאסטרטגיה של חילן בשנים האחרונות להרחבת תחומי פעילותה באמצעות רכישות ומיזוגים. בשנים האחרונות רכשה חילן את החברות ווי, אנקור ו־QlikView ישראל בסכום כולל של כ־100 מיליון שקל. לדברי אבי באום, "רכישת נס ישראל צפויה להפוך את חילן לאחת מהחברות המובילות בישראל בתחום טכנולוגית המידע. נס ישראל הינה חברה מובילה עם מוצרים ופיתוחים מתקדמים ועובדיה מהווים את הנכס המרכזי שלה. אני שמח להחזיר את החברה לידיים ישראליות. בכוונתנו לשמור את נס ישראל כחברה עצמאית ולא לבצע שינויים מהותיים באופן התנהלותה ותחומי פעילותה". את חילן ייצגו בעסקה עו"הד דוד חודק ואסתר קורן ממשרד גרוס.