"ברוב האירועים בעבר התיקון בשוקי ההון היה מהיר לא פחות מהירידות עצמן"
כך לדברי אורי גרינפלד מפסגות על השפעת המצב הביטחוני; מיטב דש: "המתיחות הביטחונית מהווה יותר תירוץ מאשר הסיבה לירידות החדות באג"ח הקונצרניות"
ירידות שערים נרשמו בשני ימי המסחר האחרונים על רקע ההסלמה בדרום, כאשר היום (ג') דווח כי הקבינט אישר גיוס של 40 אלף אנשי מילואים במסגרת מבצע "צוק איתן" שהחל הלילה ברצועת עזה. גם הפעם, שוק ההון מגיב בירידות להסלמה קיצונית במצב הבטחוני, וכעת נשאלת השאלה מה עושים?
- הקבינט אישר גיוס של 40 אלף אנשי מילואים; חוסל מפקד בקומנדו הימי של חמאס
- ירידות בבורסה במחזור גבוה; מדד ת"א 100 מאבד 1%
- הדולר עלה ב-0.2% על רקע הלחימה בדרום
"באופן כללי מומלץ שלא להיחפז בקבלת החלטות אמוציונאליות לאחר אירועים ביטחוניים ופוליטיים ולבצע שינויים מהותיים בתיקים" אומר אורי גרינפלד הכלכלן הראשי של פסגות. "מניסיון העבר, ניתן לראות כי בשל 'אפקט הפחד' הפסיכולוגי, שוק ההון נוטה בדרך כלל לתגובת יתר, אולם, בבחינת אירועים דומים, עולה כי לאחר שהאבק שוקע והבהלה שוככת נכנסים האירועים לדפי ההיסטוריה ומפנים את מקומם לכלכלה. לכן, ברוב האירועים בעבר התיקון בשוקי ההון היה מהיר לא פחות מהירידות עצמן" אומר גרינפלד.
לדברי אלדד תמיר, מנכ"ל ובעלים בתמיר פישמן "כבעל בית השקעות כבר הייתי באין סוף אירועים שכאלו, דרמטיים בהרבה, מסוכנים פי כמה, וכולם בתקופות בהם האיום האזורי היה משמעותי. הציבור אשר ניזון משיקוף מציאות כביכול מפחידה, נכנס לפאניקה ומוכר תיקי השקעות, קרנות נאמנות ועוד. הירידות בשווקים בימים האחרונים הם ביטוי להיסטריה. תמיד לאחר אירועים כאלו הבורסה חוזרת אל המקום שהייתה בו, תמיד כאשר הפחד עובר, והוא תמיד עובר, השווקים מתקנים. ובכל זאת אנשים עושים את אותה טעות שעולה להם לא מעט. בסוף צריך לקנות ניירות ערך בזול ולמכור ביוקר ולא הפוך" אמר תמיר. "אני מניח שהתהליך הזה ימשיך כמה ימים נמשיך לראות קצת ירידות, בקצב הולך ומתמתן ומיד אחריי זה תיקון חזק וחזרה לרמת המחירים של לפני ההיסטריה" סיכם תמיר.
שוק המניות
מדד ת"א 25 איבד 1.9% בשני ימי המסחר האחרונים, בזמן שמדד ת"א 100 צנח ב-2.4%, מדד ת"א בנקיםאיבד 1.6% ומדד ת"א ביומדהשלים צניחה של כ-5%.
לגבי שוק המניות אומר גרינפלד "כפי שאנו למדים מהעבר, רוב המבצעים בשנים האחרונות מסתיימים ללא פגיעה בשוקי המניות וזאת כיוון שהשפעתם על הפעילות במשק זניחה וקצרת טווח באופן יחסי. כמובן, בתרחיש שבו הלחימה בדרום נגררת לכדי אינתיפאדה שלישית ופיגועים במרכז הארץ, ההשפעה על המשק ועל שוקי המניות תהיה הרבה יותר משמעותית אבל זו לא הנחת העבודה שלנו".
בשורה התחתונה, בשוק המניות המקומי, אומר גרינפלד "ברמת המחירים העדכנית נראה כי בחירה סלקטיבית של מניות תוך השקעה במדדים המאופיינים בסיכון נמוך והימנעות ממניות דלות מסחר צפויה להטיב עם המשקיעים".
שוק האג"ח
המגמה השלילית בשוק האג"ח הקונצרניות שהתחילה עוד במחצית השנייה של חודש מאי הואצה בימים האחרונים עם התגברות הפדיונות מקרנות הנאמנות. מדד תל בונד 60 ירד מהשיא ביותר מ-2% ובאג"ח בדירוגים נמוכים יותר הירידות היו אף בשיעור חד יותר. כאשר ברקע לירידות האחרונות עומדת התגברות המתיחות הביטחונית. כך למשל מדד תל בונד 20 איבד 0.8% ביומיים האחרונים בזמן שמדד תל בונד תשואות נפל ב-1.5%.
אולם, לדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש "המתיחות הביטחונית מהווה יותר תירוץ מאשר הסיבה לירידות החדות באג"ח הקונצרניות". זבז'ינסקי מדגיש כי "הירידה המצטברת בשוק הקונצרני, כולל הירידות האחרונות, הייתה חדה יותר מאשר הירידות בשוק המניות, שאמור להגיב בעוצמה גדולה הרבה יותר להסלמה ביטחונית מאשר האג"ח הקונצרניות".
יתרה מכך, זבז'ינסקי אף מעריך כי נוצרה הזדמנות השקעה בשל הירידות האחרונות. "נראה כי השוק הקונצרני מושפע בעיקר לא מהמשתנים הכלכליים או מעלייה בסיכון הגיאופוליטי, אלא מיציאת הכספים מקרנות הנאמנות. במצב זה לפחות החלק הפחות מסוכן של האפיק, שכולל אג"ח בדירוגים גבוהים יותר, מתחיל להיות אטרקטיבי" סיכם זבז'ינסקי.
"הירידות באפיק הממשלתי הושפעו בין היתר מההסלמה בדרום אך גם מעליית התשואות בשוק האמריקאי שנבעה מנתוני התעסוקה החזקים ומהצפי להקדמת העלאת הריבית בארה"ב" מסביר גרינפלד. "ההשפעה הכלכלית על שוק האג"ח תלויה בעיקר בשאלה כמה זמן זה יימשך וכמה זה יעלה לנו? העלות של מבצע עופרת יצוקה שנמשך שלושה שבועות הוערכה ב-2.4 מיליארד שקל, מלחמת לבנון השנייה שנמשכה שבוע יותר, עלתה כ-8 מיליארד שקל וזאת בשל פעילות צבאית קרקעית רחבה יותר. השפעת העלויות הללו על שוק האג"ח זניחות" סיכם גרינפלד.