$
שוק ההון

בלעדי לכלכליסט

הראל מחסלת ההשקעה באג"ח של קטאר בגלל מימון חמאס

קרנות הנאמנות של הראל פיננסים ייצאו היום מהאחזקה באג"ח הנסיכות שמזרימה לחמאס 100 מיליון דולר בשנה, שמשמשים גם למימון מנהרות טרור ולייצור טילים המשוגרים לישראל. מאז תחילת הלחימה בעזה מכרה הראל מחצית מאחזקותיה באג"ח אלה

רחלי בינדמן 07:3528.07.14

חברת קרנות הנאמנות של הראל פיננסים תצא היום מיתרת אחזקותיה באג"ח של נסיכות קטאר, זאת במחאה על מעורבותה של קטאר במימון תשתיות הטרור של חמאס. ההשקעה באג"ח אלה נעשתה לפני כחצי שנה, עוד לפני ריבוי הדיווחים על מעורבותה של קטאר במימון חמאס.

מתחילת הלחימה ברצועת עזה כבר מימשה הראל פיננסים כבר בית ההשקעות מחצית מאחזקותיו באג"ח הנסיכות. מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי ארבע קרנות נאמנות סולידיות של חברת קרנות של הראל פיננסים, בניהולו של סמי בבקוב, החזיקו לפני תחילת הלחימה בעזה באג"ח של ממשלת קטאר בהיקף של כ־5 מיליון שקל. על רקע ההבנה כי קטאר מהווה מקור מימון מרכזי לבניית מנהרות הטרור של חמאס ולטילים שהוא משגר לעבר ישראל, הוחלט בהראל לצאת מההשקעה באג"ח אלה.

 

 צילום: אוראל כהן

 

הראל הוא הגוף היחיד שמחזיק ישירות באג"ח של קטאר. בית ההשקעות אקסלנס מחזיק אף הוא באג"ח אלה באמצעות קרן מחקה שהוא מנהל, שעוקבת אחר מדד אג"ח שווקים מתעוררים. בניגוד להראל, אקסלנס אינו יכול להיפטר מהאחזקה מכיוון שהקרן מחויבת להשיג לחוסכים את תשואת המדד בקירוב ואין לה שיקול דעת בבחירת נכסי הקרן. למעט שני הגופים, אין עוד אחזקה ישירה של גופים נוספים באג"ח אלא דרך תעודות סל.

 

הראל היה בין הגופים הראשונים לצד שזיהו את הפוטנציאל הגלום בגיוון תיק ההשקעות של המשקיעים באג"ח של מדינות זרות, ובכלל זה במדינות מתפתחות שקטאר נמנית עמן ונסחרת תחת מדד אג"ח Emerging markets. מדובר באג"ח בעלות מח"מ קצר המדורגות בדירוג AA בינלאומי, ולכן רמת התנודתיות שלהן נמוכה יחסית. הביצועים של האג"ח הללו לא היו מבריקים. האג"ח הארוכה יותר (פוקעת ב־2017) איבדה 1.67% מתחילת השנה ו־0.19% מאז תחילת הלחימה בעזה. אם משקללים את הירידה בדולר, מדובר בירידה חדה יותר. האג"ח הקצרה עלתה ב־0.34% מתחילת שנה ואיבדה בשבועות האחרונים מאז תחילת מבצע צוק איתן 0.14% מערכה.

 

דוחא, בירת קטאר דוחא, בירת קטאר צילום: cc by Doha Sam

 

קטאר היא מדינה זעירה שב־20 השנים האחרונות התעצמה כלכלית בזכות יצוא גז טבעי, ושהחליטה למנף את עוצמתה הפיננסית להישגים פוליטיים. על פי הערכות, חמאס מקבל מקטאר כ־100 מיליון דולר בשנה. בנוסף לתמיכתה הקבועה העבירה קטאר לפני פתיחת מבצע צוק איתן 20 מיליון דולר ששימשו לתשלום משכורותיהם של עובדי מוסדות חמאס בעזה. קטאר תומכת גם בקבוצות ג'יהאדיסטיות נוספות כמו ארגון דאעש, שמתיימר להקים חליפות אסלאמית במזרח התיכון. קטאר היתה גם היחידה בעולם הערבי שהסכימה לסייע לשלטון האחים המוסלמים במצרים, בראשותו של הנשיא המודח מוחמד מורסי, בסכום של 10 מיליארד דולר.

 

שנת שלטונו של מורסי היטיבה גם עם חשבון הבנק של חמאס. עיתון במפרץ פרסם בפברואר מה שנראה כמסמך מטעם הבנק המרכזי של קטאר, ובו הוראות להעברת 250 מיליון דולר לחאלד משעל, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס. פרשנים העריכו כי סכום זה נועד לממן את הסיוע שיעניק חמאס לאחים המוסלמים במצרים לביסוס שלטונם בסיני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x