בלעדי לכלכליסט
מרקסטון חושפת: חובות של 800 מיליון שקל, תשואה פנימית שלילית של 17% בשנה
לידי כלכליסט הגיעו הדוחות השנתיים של הקרן ל-2013, שמתפרסמים באיחור ניכר וחושפים לראשונה את מצבה העגום. "ללא ספק המספרים מאכזבים, מקווים לממש יתרת ההשקעות עד מאי 2015"
דוחות מרקסטון לשנת 2013 שהופצו אתמול (ד') בלילה לאחר איחור של חודשים חושפים את התמונה העגומה למשקיעי הקרן בארץ ובחו"ל -התשואה הפנימית (IRR) השנתית של הקרן היא שלילית ועומדת על 17.4%. זו הפעם הראשונה שהקרן בניהול רון לובש מציגה תשואה פנימית שלילית לאחר שבדוחות הקודמים שפורסמו עד כה התשואה תמיד הייתה חיובית אם כי ברבעונים האחרונים עמדה על שיעור אפסי.
- קרן מרקסטון מוכרת את אחזקותיה בנילית לבנק לאומי
- מוטי ויס מונה ליו"ר קרן מרקסטון
- מרקסטון: מכירת סטימצקי תלויה באישור בנק הפועלים
"ללא ספק המספרים הללו מאכזבים, והמשבר הנוכחי (של הקרן שבו נחשפו בכלי התקשורת שיעורי המינוף הגבוהים של הקרן ודרישות לווים רבים שלה לקבל את חובם חזרה - ר"ב) השפיע באופן שלילי גם הוא על ביצועי הקרן. אנחנו ממשיכים לעשות כל מאמץ להשלים את מכירת יתרת ההשקעות של הקרן במהלך 12 החודשים הקרובים ומנסים לשפר את הביצועים", כתבו אנשי מרקסטון בדוחות.
הקרן גם מתייחסת למותו הטרגי של המנהל המשותף בקרן אמיר קס. "באפריל 2013 אמיר נהרג בתאונת דרכים בעת שרכב על אופניו. הטרגדיה הזו, מלבד האובדן למשפחה והחברים, עצרה את ההנפקה של חברת התכשיטים מגנוליה ואת עסקת מכירת רשת סטימצקי. הבלאגן התקשרותי הפך לכמעט בלתי אפשרי מבחינתנו להמשיך בעסקאות והוביל קונים פוטנציאלים להציע הצעות רכישה תחת לחץ. יתרה מכך, חלק מהנושים של החברות שאנו מושקעים בהן, נהיו יותר אגרסיבים ולא גמישים ואף איימו בנקיטת צעדים משפטיים כנגד חברות הפורטפוליו. בשלב זה החוב של כלל החברות עמד על 220 מיליון דולר". למעשה זו הפעם הראשונה שמרקסטון חושפת למשקיעים את גובה המינוף שלה שעד כה הוסתר מהם ועומד בקירוב על כ-800 מיליון שקל.
ביחס לחברת אמפיק שמחזיקה ב-23% ממניות בית ההשקעות פסגות מציינים במרקסטון כי נמשכים המגעים למכירת ההחזקות הן מול קרן איפקס, בעלת השליטה בפסגות והן מול משקיעים אחרים. ביחס לתמורה שהתקבלה ממכירת חלקה של אמפיק בקרנות הנאמנות של אקסלנס שעמדה על כ-70 מיליון שקל מבהירה מרקסטון כי הסכום הלך למימוש חובות של אמפיק למחזיקי האג"ח ולבנים הנושים.
ביחס לחברת התכשיטים מגנוליה נכתב כי ההכנות להנפקת החברה בבורסת לונדון נמשכות ומציינים לראשונה כי מגנוליה קיבלה הלוואת מזנין מקרן ההשקעות פורטסימו באוקטובר 2013. אלא שמרקסטון מעדכנים עוד כי "מגנוליה חזרה לבעלותינו המלאה אחרי ששילמה את רוב התחייבויותיה לנושיה שסיפקו לה הלוואות מזנין, והיא חזרה למסלול".
ביחס לחברת PRS נכתב כי המגעים מול הלווים (בנקים ישראלים) נמשכים כדי לתמוך בחסר בתזרים המזומנים של החברה. ביחס לחברת הנדל"ן אלרן נכתב כי נמשכים מאמצים לממש את הנכס האחרון של החברה, בניין משרדים במוסקבה, כדי להחזיר הלוואות בעלים שקיבלה החברה.
ביחס לחברת נילית, מרקסטון מזכירה את ההסכמות הראשוניות אליהן הגיעה אם זרוע ההשקעות של בנק לאומי, לאומי פרטנרס למכירת החזקותיה (20.7%) בחברה. במרקסטון מצפים כי העסקה תיסגר סופית בספטמבר ולקבל תמורה המוערכת ב-75 מיליון דולר.
מרקסטון מתייחסים לגיוס הכספים מהמשקיעים שהובילו ביוני האחרון בו נעתרו המשקיעים הזרים בקרן להזרים לתוכה 70 מיליון דולר בזמן שהמשקיעים הישראלים סירבו להזרים את חלקם. במרקסטון מציינים כי בזכות הזרמת הכספים היא הצליחה להגיע להסכמות עם חלק מנושיה להימנע מהשתלטות על כלל נכסיה "מה שהיה מחסל את ערך השקעות הקרן". עוד נכתב "אנו מצפים שיחד עם הזרמת כספים נוספים מיתר המשקיעים (ככל הנראה הישראלים שאמורים להזרים עוד כ-15 מיליון דולר - ר"ב) נוכל להגיע להסכמות דומות עם יתר הנושים שלנו".
מרקסטון מסכמת בדוחותיה: "אנחנו מצאנו את עצמנו במצב שלא צפינו ושאיש לא רצה בו, אבל אנחנו מתחייבים להמשיך לעדכן אתכם במצבה הקרן כולל עסקאות מהותיות. אנחנו מכוונים לממש את כל החזקות הקרן הנותרות עד מאי 2015".