לאחר שניצלה מהסדר חוב, גם גאון אחזקות מבקשת לגייס
הבעלים החדשים בחברה, קרן ההשקעות ויולה, מציעים שעבוד לטובת המחזיקים על מניות החברה־הבת צינורות המזרח התיכון. בנוסף, יוצע שעבוד על מלוא הזכויות הכספיות שיגיעו לגאון אגרו תעשיות. גובה הריבית בגיוס טרם נקבע
בשוק ההון לא חסרות חברות שנקלעו בעבר להסדרי חוב ומנסות שוב את מזלן בגיוס אג"ח, וכעת הגיע תורה של גאון אחזקות. כזכור, גאון אחזקות ניצלה ברגע האחרון מהסדר חוב, לאחר שהשליטה בה נמכרה בכורח מידי משפחת גאון לקרן ההשקעות ויולה.
מכיוון שהבעלים בגאון התחלפו לאחרונה, קרן ההשקעות המוערכת ויולה היא זו שמובילה הפעם את הגיוס. הבעלים החדשים מחזיקים 57.2% מניות גאון מיוני אשתקד. זאת בניגוד למקרי עבר בחברות שנקלעו להסדרי חוב ולאחר מכן אותם בעלים יצאו שוב במסע גיוסים בשוק. כמו למשל אלעזרא החזקות, שהחברה־הבת שלה הכשרה ביטוח היא זו שביצעה הסדר חוב בשנת 2009. או, חברת נאוסיטי שבשליטת אהוד בן שך, שנקלעה אף היא להסדר חוב.
מצטיידים בשיעבודים
היקף הגיוס יעמוד על כ־50 מיליון שקל והריבית טרם נקבעה. גורמים בגאון אינם מסתמכים על העובדה שלחברה יש כעת בעלים חדשים כדי לזכות בביקושים בהנפקה. בגאון החליטו להצטייד מראש בהצעה לשעבד לטובת המחזיקים את מניות החברה־הבת צינורות המזרח התיכון. כמו כן, החברה תעניק שעבוד על מלוא הזכויות הכספיות שיגיעו לגאון אגרו תעשיות (חברה־בת נוספת בבעלות מלאה של גאון) באמצעות אחזקותיה במניות חברה למערכות השקיה בשם מצרפלס.
גורמים בחברה מציינים כי הם פועלים להשבחה ומימוש של הנדל"ן של צינורות. צינורות הנה בעלת 180 דונם באזור התעשייה ניר צבי בצריפין ו־120 דונם באזור התעשייה הדרומי בעכו.
בגאון מבהירים כי קרן ויולה פועלת להטמעת אסטרטגיה של מעבר למודל של חברה תפעולית אחת וכי גאון עוברת תהליך התייעלות משמעותי הכולל מיצוי סינרגיות, מימוש נכסים שאינם בליבת הפעילות וכן מיקוד בתחום התשתיות הזורמות.
כזכור, לאחר ההשתלטות של קרן ויולה על גאון אחזקות, הקרן הובילה מספר מהלכים שחלקם עדיין לא הושלמו. עיקר המהלכים נועדו לקצץ עלויות וכפילויות במטות החברות, על מנת לחסוך הוצאות וכן למקד את מוצרי החברה בתחום המים כך שתוכל להציע סל מוצרים אחד.
אך מהלך המיקוד של הקבוצה עדיין לא הושלם. לגאון אחזקות יש עדיין 18.5% ממניות חברת אהבה, המשווקת מוצרי קוסמטיקה מהמינרלים של ים המלח, וכן 25% מחברה לשיווק בוטנים בשותפות עם תנובה. בראש נכסי הליבה של גאון עומדת החברה־הבת הציבורית צינורות המזה"ת. גאון מתכוונת למזג בין כל החברות ולהישאר עם חברה ציבורית אחת, שממנה תנוהל כל פעילות הקבוצה.
השדים שרודפים את גאון
את הכניסה של קרן ויולה לחברה ליוו לא מעט שדים מהעבר של גאון אחזקות. החברה עדיין מתנהלת אל מול תביעות הקשורות בקריסת קמעונאית של רשת אייס. נוסף לכך, בזמן שקרן ויולה כבר הייתה בעלת השליטה, החברה־הבת אקווה התרסקה לאחר שנקלעה לקשיי נזילות ונתגלו בה שורה של חששות לאי־סדרים חשבונאיים.
השאלה היא האם הגופים המוסדיים יהיו מרוצים יותר מהתנהלות הבעלים החדשים בגאון ויזרימו לחברת הנדל"ן כסף לאחר המשבר שאליו נקלעה תחת הבעלים הקודם. או לחלופין, אם המוסדיים ידרשו תוספת ריבית שתתמחר את המשבר בחברה.