סוכנות האנרגיה הבינ"ל: מחירי הנפט צפויים להמשיך לרדת במחצית הראשונה של 2015
לאחר ירידה של 30% במחירים מאז יולי, הסוכנות הודיעה שהביקושים החלשים, חוזקו של הדולר והשגשוג בהפקת הנפט בארה"ב כותבים "פרק חדש" בהיסטוריה של השווקים שעלול להשפיע על היציבות החברתית במדינות מסוימות
הירידה הדרמטית במחירי הנפט בחודשים האחרונים לא מראה כל סימן להאטה, כך לפי נתונים שמפרסמת היום (ו') סוכנות האנרגיה הבינלאומית. למרות שהיום דווקא נרשמת עלייה במחיר הנפט, הסוכנות הודיעה שהביקושים החלשים, חוזקו של הדולר והשגשוג בהפקת הנפט בארה"ב כותבים "פרק חדש" בהיסטוריה של שווקי הנפט שעלול להשפיע על היציבות החברתית במדינות מסוימות.
- מחקר חדש: הזבל האורגני בישראל הוא לא אלטרנטיבה לנפט
- זהב שחור בזול, את מי זה מתדלק?
- הנפט צולל - חדשות טובות? לא לכולם
המחירים ירדו בכ-30% לאחר שרשמו שיא ביוני. הנפט מסוג ברנט התרסק אל מתחת ל-80 דולר לחבית בתחילת החודש, והספקולנטים מתכוננים למפגש שיתקיים בווינה מאוחר יותר החודש, שם מדינות אופ"ק עלולות להחליט על צמצום הייצור בשל ירידת המחירים. סוכנות האנרגיה מסרה כי לא נראה שיש "הסכמה ברורה" בין מדינות המפרץ לגבי צמצום רשמי של תפוקת הנפט והיא צופה המשך הלחצים כלפי מטה על המחירים במהלך החודשים הבאים.
"מאזני ההיצע והביקוש מרמזים שהמגמה שהמחירים מתווים עדיין לא מוצתה. תחזיות ההיצע והביקוש שלנו מצביעות על כך שהאיסורים על צמצום האספקה עלולים להחריף את הלחצים כלפי מטה על המחירים במחצית הראשונה של 2015". כך על פי הדוח החודשי של הסוכנות.
הסוכנות אומרת כי ירידות חדות במחירים נוטים לתקן את עצמן בטווח הרחוק אולם לא נראה כי בעתיד הקרוב יחזרו המחירים לרמותיהם הגבוהות כפי שהיו בעבר. סין נכנסה לשלב פיתוח שמצריך פחות נפט, ועם עלייתן של טכנולוגיות חדשניות בצפון אמריקה נראה שיש "רפורמות מבניות עמוקות בשוק הנפט".
גם החודש הותירה הסוכנות ללא שינוי את תחזיותיה השנתיות לביקושים לנפט ומעריכה רמת ביקוש של 92.4 מיליון חביות ליום ל-2014 ו-93.6 מיליון חביות ליום ל-2015.
פוטין נערך לנפילה "קטסטרופלית" במחירי הנפט
בתוך כך נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, אמר בוועידת ה-G20 המתכנסת באוסטרליה, כי הוא מכין את ארצו לנפילה "קטסטרופלית" במחירי הנפט. זאת על רקע דבריו של ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, לפיהן לאירופה לא תהיה ברירה אלא להחמיר את הסנקציות על רוסיה בשל מעורבותה באוקראינה
לדברי פוטין, שארצו היא אחת מיצואניות הנפט הגדולות בעולם, לכלכלת רוסיה יש מספיק עתודות שיעזרו לה לעמוד בנפילה של רווחי הנפט. לדבריו, "אנו שוקלים את כל התסריטים כולל נפילה קטסטרופלית במחירי האנרגיה - דבר אפשרי לחלוטין, ואנו מודים בכך".