$
בורסת ת"א

המשך ירידת מחיר הנפט יפגע בגמל בדצמבר

משבר הנפט הפוגע במדדי התל בונד שאיבדו 2.6% מתחילת החודש, ישתקף בדו"חות שיקבלו העמיתים בחודש הבא. מאבק הכוחות בין ארה"ב לרוסיה כבר משפיע על התשואות: אקסלנס ואי.בי.אי שחשופים לדולר הניבו 1.75% בנובמבר. החשיפה לרוסיה פגעה באלטשולר ומנורה שהניבו 1.1%

אורן פרוינד 08:1717.12.14

למרות הצלילה באג"ח הקונצרניות שהחלה בסוף נובמבר עם התחלת הירידות במחיר הנפט, הצליחו קרנות ההשתלמות והגמל לייצר תשואה חיובית ממוצעת של 1.35% במהלך חודש נובמבר. התשואה החיובית התאפשרה הודות לעלייה בשוקי המניות בישראל ובארה"ב ועלייה בשער הדולר אל מול השקל.

 

בדומה לאוקטובר הדולר התחזק אל מול השקל בשיעור של 2.6% בנובמבר והעניק רוח גבית לגופים שהיו בחשיפה מט"חית גבוהה כמו אקסלנס ואי.בי.אי. מדד ת"א־25 רשם עלייה של 3.5% בחודש נובמבר, קצת יותר ממדד S&P 500 שרשם עלייה של 2.45% באותה תקופה. אקסלנס אי.בי.אי ופסגות נהנו גם מהחשיפה הגבוהה שלהם לשוק המניות בנובמבר. אקסלנס נהנה גם מהחשיפה הגבוהה לאג"ח השקליות לעומת הצמודות. 

המשבר ברוסיה פגע באג"ח הקונצרניות

גופים שהיו בחשיפת יתר לאיגרות חוב קונצרניות כמו אלטשולר שחם ומנורה מבטחים הניבו תשואה חיובית ממוצעת נמוכה יותר של 1.1% במהלך נובמבר. זאת, עקב ירידה של 0.53% שנרשמה במדד תל בונד־20 וירידה של 0.32% באג"ח הממשלתיות הצמודות. האג"ח הממשלתיות השקליות רשמו בתקופה זו דווקא תשואה חיובית של 0.39%.

 

המצטיינת והמפתיעה של חודש נובמבר היתה קופת הגמל של אי.בי.אי שרשמה תשואה חיובית של 1.75% ושל 8.09% מתחילת השנה, בעיקר בזכות החשיפה שלה לדולר ולשוק המניות הישראלי. גם היעדר החשיפה של אי.בי.אי לאג"ח חברות הקשורות לרוסיה, כמו כלכלית ירושלים ואפריקה ישראל תרמה לתשואה החיובית של בית ההשקעות שהוביל בחודש נובמבר גם בקרב קרנות ההשתלמות עם תשואה חיובית של 1.75% ושל 8.02% מתחילת שנה.

 

אלטשולר שחם המשיך להציג תשואה נמוכה ביחס למתחרות זה החודש הרביעי ברציפות בעיקר בשל החשיפה לכלכלה הרוסית. בנובמבר הניבה קופת הגמל של אלטשולר תשואה חיובית של 1.19%, קצת לפני המקום האחרון בטבלה, מקום שאותו תפסה מנורה עם תשואה חיובית של 1.03% בלבד. 

 

ג'רי קוטישטנו, מנהל ההשקעות הראשי באי.בי.אי גמל, תולה את התוצאות החיוביות של החודש בעיקר במט"ח: "נובמבר היה חודש טוב גם במניות וגם באג"ח, אבל את עודף התשואה עשינו בעיקר בזכות הדולר. יש לנו מרכיב מט"ח גדול מאוד (20% חשיפה לדולר האמריקאי) שתרם לנו משמעותית בנובמבר עם התחזקותו של הדולר האמריקאי.

"בנוסף, ההימנעות שלנו מאג"ח קונצרניות בארץ שקשורות למוקד הבעיות ברוסיה, כמו אפריקה וכלכלית ירושלים, עזרה לנו להניב תשואה עודפת על המתחרים. דבר שלישי שסייע לנו היה ההתמקדות בשוק המניות האמריקאי וההימנעות שלנו מהשווקים המתעוררים", אמר קוטישטנו.

 

החשיפה לדאקס תרמה לגמל של אקסלנס

ובינתיים, בית ההשקעות אקסלנס מסתמן כמוביל התשואות של שנת 2014 הן בגמל והן בקרנות ההשתלמות. קופת הגמל וקרן ההשתלמות הכללית של אקסלנס הניבו תשואה חיובית של 8.44% מתחילת השנה, התשואה הגבוהה ביותר מקרב הגופים הישראליים. את המקום האחרון בטבלה מתחילת השנה תופסת מגדל, עם תשואה חיובית של 6.04% בגמל ותשואה של 5.93% בקרנות ההשתלמות.

 

לדברי רונן מטמון, מנהל ההשקעות של קופות הגמל באקסלנס, מה שעזר לאקסלנס השנה היתה החשיפה הגבוהה שלו למניות בישראל ובמערב אירופה. "מדד הדאקס (גרמניה) עלה בחודש נובמבר בשיעור של 7%, עלייה משמעותית יותר משוקי מניות אחרים בעולם. זה עזר לנו מאוד החודש ובכלל השנה", אמר מטמון. "בנוסף, היינו השנה חשופים יותר לאג"ח ממשלתיות שקליות שעשו תשואה עודפת של 7% על פני האג"ח צמודות המדד".

 

אקסלנס גם נהנה השנה מחשיפה נמוכה לאג"ח "הבעייתיות" של אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב וקבוצת כלכלית ירושלים שבשליטת אליעזר פישמן, שקרסו בחודשים האחרונים על רקע החשיפה שלהן לרוסיה. אפריקה ישראל חשופה בשיעור של 40% לשוק ברוסיה בעוד כלכלית ירושלים חשופה בשיעור של 20%. "אנו חשופים בצורה מעטה לאג"ח של כלכלית ירושלים ואפריקה ביחס לשאר הגופים ולכן לא נפגענו מהם השנה בצורה משמעותית" אמר מטמון ל"כלכליסט". למרות הירידות החדות בשוק האג"ח הקונצרניות ובשותפויות הנפט הישראליות, קוטישטנו ממליץ שלא להתפתות למחירים הנמוכים של ני"ע אלה. "אני ממליץ שלא לללכת נגד המגמה במוקדי הבעיות של חברות הנפט וחברות שחשופות לרוסיה. המצב של משבר פיננסי בדרך לרוסיה הוא משמעותי גם לכלכלה הגלובלית.

 

"רוסיה היא לא מדינה נידחת כמו ארגנטינה או יוון ולכן אני לא רואה את השוק מתקן כל כך מהר. מדובר במדינה גדולה וחשובה, ולכן לא הייתי ממליץ להתפתות ולקנות דברים שקשורים לרוסיה או לנפט. באופן כללי הייתי ממליץ לשמור על תיק שלא חשוף להפתעות כמו שווקים מתעוררים. בארץ הייתי מתמקד באג"ח מדינה ולא בקונצרניות", אמר קוטישטנו.

 

 

"תור הזהב של האג"ח הממשלתיות הסתיים"

מטמון לעומתו, סבור כי שוק האג"ח מיצה את עצמו ויש להגדיל חשיפה לשוק המניות. "אני חושב לקראת שנת 2015 שרכיב האג"ח הוא לא רכיב מעניין יותר. תור הזהב של האג"ח הממשלתיות הגיע לסיומו, ואני לא רואה התאוששות מהירה באג"ח הקונצרניות. בשנה הבאה אני ממליץ להגדיל חשיפה למניות כיוון שהריבית הנמוכה לא צפויה להשתנות בעתיד הנראה לעין. שוקי המניות אמנם עלו השנה אבל לא מספיק. בהחלט יש מקום להוסיף עוד מניות לתיק ההשקעות", אמר מטמון ל"כלכליסט".

 

דצמבר יושפע לרעה מהאפיק הקונצרני

הירידה שהחלה בנובמבר באג"ח הקונצרניות צפויה לתת את אותותיה בגמל ובהשתלמות בחודש דצמבר. מתחילת דצמבר ועד אתמול רשמו מדדי תל בונד־20 ותל בונד־60 ירידות חדות של עד 2.6% ומחקו את כל העליות שרשמו מאז נובמבר 2013. הירידות באג"ח מתגברות ככל שמחיר הנפט בעולם יורד ומשפיע לרעה על כלכלת רוסיה שהיא הנפגעת העיקרית ממחיר הנפט הנמוך ודרכה על החברות הישראליות הפועלות במדינה זו.

 

מי שלוחץ את מדדי התל בונד כלפי מטה אלו הפדיונות הכבדים בקרנות הנאמנות. בשבועיים האחרונים משך הציבור 1.5 מיליארד שקל מקרנות האג"ח הקונצרניות לצד פדיונות של 300 מיליון שקל באג"ח הממשלתיות. אם מחיר הנפט, שעומד היום על 53 דולר לחבית, ימשיך במגמה השלילית, אנו צפויים לראות המשך ירידה באג"ח הקונצרניות ופגיעה עמוקה יותר בקרנות ההשתלמות והגמל בישראל.

 

*מדד העקביות של קלי: המדד בוחן את משך הזמן שבו הושגה תשואה גבוהה מהממוצע. לדוגמה: קופה אשר השיגה ב-18 מתוך 36 חודשים תשואה מעל לממוצע, תקבל ציון 50%.

 

רונן מטמון אקסלנס רונן מטמון אקסלנס

בטל שלח
    לכל התגובות
    x