דרמה במט"ח: שוויץ ביטלה את תקרת שער החליפין של הפרנק
הבנק המרכזי במדינה החליט לבטל את שער התקרה של 1.2 פרנק ליורו והוריד את הריבית על הפיקדונות למינוס 0.75%; כתגובה מזנק הפרנק מול הדולר והיורו ביותר מ-20%
דרמה בשוויץ - הבנק המרכזי במדינה החליט לבטל את תקרת שער החליפין של המטבע המרכזי, הפרנק, ובמקביל להפחית את הריבית על הפיקדונות לרמת שפל של מינוס 0.75%, לעומת ריבית שלילית של 0.25%. כמו כן יעד ריבית הלייבור של הבנק ל-3 חודשים שונתה ל-(1.25%-) עד ל-(0.25%-), לעומת הטווח הקודם שעמד על בין מינוס 0.75% ל-0.25%.
כתגובה מזנק הפרנק השוויצרי ביותר מ-20% מול הדולר והיורו לרמה של 0.95 פרנק ליורו ו-0.82 פרנק לדולר, בהתאמה.
- צעד דרמטי בשוויץ: הבנק המרכזי קבע ריבית שלילית על פקדונות
- אזרחי שוויץ דחו ההצעה להגדיל רזרבות הזהב
- שנה רביעית ברציפות: שוויץ היא המדינה הכי חדשנית בעולם
בהצהרת הבנק נכתב כי "התנאים הנוכחיים של הכלכלה אינם מצדיקים את המשך קיום שער התקרה למטבע המקומי" וציין כי הריבית השלילית לא תחול על הלקוחות בשוויץ, אלא רק על פקדונות בבנק המרכזי של הבנקים המסחריים, חברות ביטוח, בתי השקעות, סוחרי מטבעות, וארגונים פיננסיים בינלאומיים.
בספטמבר 2011 הציב הבנק המרכזי של שוויץ תקרה על שער הפרנק של 1.2 פרנק ליורו על מנת למנוע התחזקות של המטבע המקומי בעיקר בשל הסיכון לדיפלציה ובשל המיתון. זאת לאחר שמשקיעים, שחששו ממשבר החוב בגוש היורו, דחפו את הפרנק - שנחשב להשקעה טובה בזמנים של אי יציבות - לרמה כמעט שווה לזו של היורו.
"עליית מדרגה במלחמת המטבעות העולמית"
עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות אפסילון התייחס לזינוק של הפרנק השוויצרי: "נראה שהצעד של הבנק המרכזי בשוויץ מסמן עליית מדרגה במלחמת המטבעות העולמית. אני מעריך שבזמן הקרוב נמשיך ונראה היחלשות של המטבעות האירופאיים לאור הציפייה שהבנקים המרכזיים יציגו צעדים אגרסיביים להחלשת המטבעות. אחת התוצאות של הצעדים הללו תהיה ירידת תשואות בשוק בארה"ב שימשיך וייהנה מהסטה רבה יותר של כספים לאור התשואות השליליות באירופה".
נזכיר כי לפני כחודש החליט הבנק המרכזי בשוויץ, לראשונה להטיל ריבית שלילית. בהצהרה פרסם אז נכתב כי "הריבית השלילית תהפוך את העברת הכספים להשקעות הבטוחות לפחות אטרקטיבית". בתוך כך, ממשלת שוויץ הורידה אז את תחזית הצמיחה לשנה הבאה, על רקע הביצועים המקרטעים של הכלכלות בגוש היורו, המהוות את שוק הייצוא העיקרי של המדינה. לפי ההערכות של הממשלה התמ"ג יתרחב ב-2015 ב-2.1%, זאת לעומת תחזית מוקדמת שהעריכה התרחבות של 2.4%.
צילום: בלומברג |