$
בורסת ת"א

"הירידות החדות בתשואות האג"ח - חדשות טובות לאזרח הפשוט"

תשואת האג"ח של ישראל ל-10 שנים נסחרת בשפל היסטורי של 1.62%; מה ההשלכות כתוצאה מרמות נמוכות אלו, ממה הן נובעות וכיצד ישפיעו על מחירי הדיור?; דורי רזניק, לאומי שוקי הון: "החדשות הפחות טובות - בטווח הארוך"

שי סלינס 12:3501.02.15

"האזרח הפשוט והחברות הציבוריות שרוצות לגייס כסף יהיו הנהנים העיקריים מהירידות החדות בתשואות האג"ח הממשלתיות של ישראל", כך לפי דודי רזניק מנהל דסק מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון על רקע השפל בתשואה לפדיון של האג"ח הממשלתיות שהגיע היום (א') לרמות היסטוריות, וזאת לאחר רצף בלתי פוסק של עליות במחירי איגרות החוב מתחילת השנה.

 

רזניק מסביר בשיחה עם "כלכליסט" כי אזרחים שלקחו משכנתא יהנו מהוזלה מסויימת בתשלומים. "הריבית של המשכנתאות נגזרת ברובה מתשואות האג"ח הארוכות וככל שהן (התשואות) ירדו – כך הבנקים יורידו את הריבית על המשכתנאות".

 

נכון לכתיבת שורות אלו, האג"ח הממשלתית של ישראל ל-30 שנה נסחרת בתשואה של 2.92%, בעוד שהאג"ח ל-10 שנים נסחרת בתשואה של 1.61%. לשם השוואה, האג"ח המקבילה של ארה"ב ל-10 שנים נסחרת בתשואה של 1.64% והאג"ח האמריקאית ל-30 שנה נסחרת בתשואה של 2.22%.  

 

תשואות האג"ח הממשלתיות משמעותיות משום שכ-30% מכספי החסכונות ארוכי הטווח בקופות הגמל של הציבור בישראל נמצאים באג"ח ממשלתיות, וכשהתשואות על האג"ח נחתכות, כך גם ההחזר לציבור. מעבר לכך, תשואות האג"ח הממשלתיות משפיעות על תשואות האג"ח הקונצרניות, כשירידה של התשואות לפדיון מצד אחד מורידות את עלויות גיוס הון עבור חברות, אך מצד שני מקטינות את התשואות למשקיעים. השפעה נוספת היא על מדינת ישראל - ככל שהתשואות על האג"ח הממשלתיות יורדות, כך קל וזול יותר עבור המדינה לגייס הון בשוק.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

"מי שמחזיק באג"ח ממשלתית בתיק - מרוויח"

נקודת אור נוספת לאזרח פשוט מוצא רזניק בכך שרוב הכסף בתיקים של הציבור נמצא למעשה בהשקעות סולידיות ולכן סביר להניח כי נראה תשואות טובות בתיקים אלו. לעומת זאת מזהה רזניק בעייתיות מסויימת עם התשואות הנמוכות בטווח הארוך. "ככל שהתשואות נמוכות יותר כך קשה יותר לרשום רווחיות בטווח הארוך", אומר רזניק. כמו כן מדגיש רזניק כי ירידה בריבית על המשכנתאות צפויה להעלות את הביקוש לדירות שיגרור עליית מחירים.

 

"בראייה לעתיד", מוסיף רזניק, "ייתכן בהחלט כי המילה האחרונה טרם נאמרה ולא נתפלא לראות את תשואות האג"ח הממשלתיות בישראל ברמות נמוכות יותר, רמות שנחשבו עד לא מכבר כדמיוניות, בעיקר על רקע רמת ריבית בנק ישראל הנמצאת בשפל ואינה צפויה עלות בטווח הקרוב, סביבת אינפלציה נמוכה מאוד, מתחת לגבול התחתון של יעד בנק ישראל וצרכי גיוס נמוכים בשלב זה של הממשלה, לפחות עד הקמת הממשלה החדשה. כן נציין כי קרנות הנאמנות המשקיעות באג"ח ממשלתי חזרו לגייס כסף מהציבור לאחר פדיונות בחודש דצמבר ומהוות גורם ביקוש נוסף".

 

פסגות: "התשואות בחלקים הארוכים יובילו להפסדי הון למשקיעים"

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות מסביר את הסיבות לירידות החדות בתשואות וטוען כי עקום התשואות האמריקאי ומכאן גם הישראלי מושפע משני גורמים מרכזיים - מצד אחד, הצפי להעלאת ריבית של הפד. מצד שני, התשואות הנמוכות באירופה.

 

"בחלק הקצר של העקומים תשואות האג"ח צפויות לעלות במתינות במהלך השנה ככל שהצפי להעלאות ריבית ילך ויתגבר. מנגד, תשואות האג"ח באירופה צפויות להישאר נמוכות ולהוות משקולת על שוק האג"ח האמריקאי. בעקבות ירידת התשואות הארוכות, שיפוע העקומים בארה"ב, גרמניה וישראל הלכו והתמתנו כך שהפיצוי המתקבל על ישיבה במח"מ ארוך הלך והתכווץ", אומר גרינפלד.

 

"אם אג"ח ל-5 שנים נסחרת בתשואה דומה לזו שניתן לקבל על אג"ח ל-10 שנים אין סיבה לשבת במח"מ ארוך (אלא אם יש צפי להפחתות ריבית, אבל זה לא המקרה בארה"ב). במילים אחרות, אם המשקיעים, או לפחות הרציונליים שביניהם יעדיפו בשלב מסוים לקנות אג"ח קצרות ולהמתין לעליית תשואות, התשואות בחלקים הארוכים יילחצו מעט כלפי מעלה ויובילו להפסדי הון למשקיעים", סיכם גרינפלד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x