$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מגה ב'מבצע' לעובדים: קיצוץ בשכר ובתנאים הסוציאליים כדי להציל את הרשת

על רקע הקשיים עמם מתמודדת הרשת הוחלט על פנייה לעובדים בבקשה לסיוע: "אמרו לנו שאם אנחנו לא רוצים להיות קלאב מרקט מס' 2, חייבים לגייס את העובדים להצלת הרשת"

נורית קדוש 06:5011.02.15

על רקע הקשיים עימם מתמודדת מגה מקבוצת אלון רבוע כחול בשנים האחרונות פונה הרשת לעובדיה בדרישה לסיוע כלכלי. ל"כלכליסט" נודע כי הנהלת מגה בראשות מוטי קרן, מנכ"ל מגה קמעונאות, העבירה לעובדי הרשת באמצעות ועד העובדים דרישה לקיצוץ שכר ותנאים סוציאליים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים שיפרסו לאורך שנתיים. 

"אמרו לנו שאם אנחנו לא רוצים להיות קלאב מרקט מס' 2, אז אנחנו חייבים לגייס את העובדים להצלת הרשת", טוען גורם בועד העובדים. לדבריו, ההנהלה טענה כי בעלי השליטה ברשת לא יכולים להזרים כסף לחברה והפתרון היחיד הוא צמצום הוצאות הכח אדם. בועד טוענים עוד כי ההנהלה העבירה מתווה לקיצוץ בתנאי השכר של העובדים בהיקף של כ־60 מיליון שקל בשנה, בפריסה לשנתיים. לטענת גורמים בועד, ההנהלה התחייבה לעשות בכסף שימוש לטובת שיפוץ סניפים והורדת מחירים, בכדי שתוכל להתחרות בקמעונאים השונים בענף.

 

במסגרת ההצעה של ההנהלה על העובדים לוותר על שעות לילה, המשקפות שכר גבוה יותר לעובדים בשעות הערב ומסתכמות בכל שנה בכ־10 מליון שקל. אמצעי נוסף הוא ביטול מוחלט של כל פעולות הרווחה, ויתור על יום חופשה באחד במאי והפחתת גובה התשלום על ימי הבראה ב־50 שקלים ליום וויתור על הפרשה לתנאים סוציאליים על תשלום זה, המסתכמים יחד ב־10 מליון שקל.

 

סכום דומה יושג באמצעות צמצום הנחת העובדים על קניות מוצרים מ־6% ברשתות הדיסקאונט ל־5% ומ־12% ברשת העירונית מגה בעיר ל־10%. בועד העובדים, ששכר את ירון זליכה בכדי שיחקור את הסיבות למצבה הנוכחי של רשת מגה, חלוקות הדעות ביחס לדרישת ההנהלה: "חלק מהגורמים בועד חושבים שאם לא נסכים לדרישות ההנהלה, נאבד כולנו את מקור הפרנסה שלנו. מנגד, יש שמסרבים וטוענים שעל בעלי החברה, שרוקנו אותה מנכסיה בשנים האחרונות, להזרים כסף לחברה".

 

 

הגורמים בועד שמוכנים להירתם לשינוי מתבססים על תכנית חלופית שרקם זליכה: הסכום אותו דורשת הנהלת החברה מהעובדים יושג לא רק מצמצום תנאי השכר שהציגה ההנהלה, כי אם גם מקיצוץ בהתאם לרמות השכר השונות בחברה. התכנית מבוססת על פריסת הסכום על פני חמש שנים. עוד דורשים העובדים ביטחונות לכך שהכסף יוחזר לעובדים ברגע שבו החברה תחל לחלק דיבידנדים. תנאי מהותי נוסף נוגע לכך שהעובדים יוכלו למנות שני נציגים מטעמם כדירקטורים בחברה.

 

בשלב זה נטען כי ישנה הסכמה מצד מגה למינוי דירקטור אחד, הצפוי להיות זליכה. לטענת גורם בועד, הרשת ניסתה בשבועות האחרונים לפטר כ־200 עובדים זמניים, אך הועד מנע את המהלך. יו"ר ועד עובדי מגה, אייל אלי, מסר כי "הוועד מנהל מו"מ עם ההנהלה וידאג לשמור על זכויות ופרנסתם של עובדי מגה. הועד מודע למצב הקשה של החברה ולכן אנחנו מגלים אחריות לחברה ולפרנסתם של העובדים בניגוד לאחרים שמתקוטטים כל היום".

 

ממגה נמסר בתגובה: "הרשת מובילה בימים אלו מהלכי התייעלות רוחביים שנועדו להתאים את מבנה הוצאות החברה באופן שיסייע לנו בין היתר, להוביל לצמיחת החברה ולתמוך במדיניות הוזלת המחירים בהתאם לתנאי השוק הנוכחיים. אנו רואים בעובדינו ומקור פרנסתם ערך עליון ונמצאים במו"מ עם ועד העובדים מתוך אחראיות משותפת, הן של ההנהלה והן של העובדים לשמור על חוסנה והצלחתה של החברה גם בתקופה מאתגרת זו".

 

מגה סיימה את תשעת החודשים הראשונים של 2014 עם ירידה של 8.2% במכירות שהסתכמו ב־4.43 מיליארד שקל. ההפסד תפעולי מפעילות שוטפת עמד על 3 מיליון שקל.

 

מגה מגה צילום: איציק בירן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x