בלעדי לכלכליסט
קופות הגמל של עובדי תע"א יוצאות לבתי השקעות
הקופה שהסתבכה בעבר בהשקעה באופציות מעו"ף ומחקה למשקיעים 8% בתוך חודש אחד רשמה באופן עקבי תשואה נמוכה מהממוצע השוק, וכעת תעבור לניהול חיצוני. הקריטריון המוביל במכרז: דמי ניהול נמוכים
קופות הגמל של עובדי התעשייה האווירית יוצאת למכרז ניהול השקעות חיצוני. דירקטוריון הקופה החליט שלשום על העברת ניהול הכספים, כ־2.8 מיליארד שקל, לניהול של שלושה עד חמישה בתי השקעות, שייבחרו במכרז. ההחלטה התקבלה לאחר שבארבע השנים האחרונות מתכווץ היקף הנכסים בקופה, והיא רושמת תשואות נמוכות מהממוצע.
- יוגב דורש מדירקטוריון התעשייה האווירית לקיים דיון חוזר בנוגע לחיים כץ
- תע"א ממשיכה בדיבידנדים המקוצצים - חילקה 36 מיליון שקל למדינה
- חמש שנים אחרי: שוב טענות למחדל בקופת הגמל של תע"א
נכסי קופות הגמל של עובדי התעשייה האווירית נוהלו עד עתה על ידי גופי ניהול פנימיים בראשות דירקטוריון המתמנה על האסיפה הכללית של עמיתי הקופה. במסמך שהועבר לחברי הדירקטוריון לקראת אישור ההחלטה, נכתב כי החרפת התחרות על נכסי העמיתים מצד גופי ניהול חיצוניים גורמת להפחתת היקף הנכסים בה. עוד מציין המסמך כי הדבר מתרחש בעיקר על רקע פיגור מתמשך בתשואות הקופה.
ההפקדות לקופה הן בנוסף להפקדות הרגילות לקופת הפנסיה. ב־2008 התחולל משבר בקופת הגמל, שמחקה למשקיעים 8% בחודש אחד ורשמה תשואה שנתית שלילית של כ־27% בשל הגדלת הרכיב המנייתי שחשף אותה לקריסת השווקים בעולם. היקף נכסי הקופות התכווץ באותה שנה מ־4.9 מיליארד שקל לכ־3 מיליארד שקל. בעקבות הפסדי העתק, שקל דירקטוריון הקופה להוציא את ניהול הקופות לבתי השקעות, אולם לבסוף הוחלט להשאירה בניהול פנימי, בעיקר בגלל דמי הניהול הנמוכים.
למרות התייצבות הקופות
בשנים האחרונות התייצבו התשואות השנתיות שהשיגה הקופה על רמה הנמוכה בשיעור של 1%־2% מהתשואה השנתית הממוצעת בשוק הגמל, הפרש שנחשב למשמעותי ושמחק את יתרון התחרותיות של דמי הניהול 0.33% לעומת ממוצע של 0.67% בשוק קופות הגמל ב־2014. התשואות הנמוכות הבריחו את החוסכים ומדי שנה מאז 2009, היקף הצבירה נטו של הקופה הוא שלילי, ויורד בין 200 ל־300 מיליון שקל בשנה. מאז 2011 החלה נדידת הכספים להשפיע גם על גודל הקופה והיקף הנכסים המנוהלים התכווץ מ־3.4 מיליארד בסוף 2010 ל־2.8 מיליארד כיום.
מנכ"ל קופות הגמל של התעשייה האווירית, דוד קייזרמן, אמר ל"כלכליסט" כי ההחלטה להעביר את הקופות התקבלה לאחר שרוב קופות גמל של ועדי עובדים מסדר גודל דומה כבר אינן מנוהלות "בתוך הבית" אלא יצאו לבתי השקעות גדולים. לדברי קייזרמן, כלי המחקר שעמודים לרשות בתי ההשקעות אינם עומדים לרשות ועדת ההשקעות הפנימית, ולכן אין באפשרותה לספק לחוסכים את התשואה המיטבית.
למנהלי הקופה אין כרגע בית השקעות מועדף לניהול הכספים, ולדברי קייזרמן בכוונתם לצאת בהקדם למכרז. אחד התנאים שעליו מתכוונים להתעקש בתעשייה האווירית, הוא שמירה על דמי הניהול הנמוכים.
צוות ההשקעות יפורק
היבט נוסף אליו מתייחס המסמך, הממליץ לדירקטוריון להוציא את הקופה לניהול חיצוני, הוא הרגולציה. "ידו של הרגולטור על ניהול נכסי הקופה כבדה והולכת ועקב כך ניכרים יותר ויותר חסרונות לגודל", מציין המכתב. "ככל שהיקף נכסיה קטן העלויות הניהוליות עולות באופן מוחלט ובאופן יחסי ואף צפויות לעלות יותר".
עוד עולה מן המכתב כי למרות שהצוות המנהל את השקעות נכסי הקופה הוחלף במהלך השנים, לא ניכר שיפור רב בתוצאות ניהול נכסי הקופה, למרות שהמדיניות שקבע מעת לעת הדירקטוריון וועדת ההשקעות של הקופה לא חרגה בדרך כלל מהמקובל בענף. לכן, נכתב, "הגיעה ועדת הביקורת למסקנה כי בתנאים הקיימים מן הראוי להוציא את ניהול נכסי הקופה לגורמים חיצוניים במסגרת הפיקוח הרגולטורי".
חיים כץ, יו"ר ועד העובדים, אמר שככל עובדי התע"א הוא מכבד את החלטת הצוות המקצועי.
הצוות הפנימי שעסק עד כמה בניהול ההשקעות הפנימי של כספי החוסכים בתעשייה האווירית צפוי להיות מפורק ותחתיו מונה צוות היגוי שיורכב מיו"ר ועדת הביקורת ויו"ר ועדת ההשקעות של הקופה, גורם חיצוני החבר בועדת ההשקעות שילווה על ידי יו"ר דירקטוריון ומנכ"ל הקופה.