פתיחת שבוע במט"ח: הדולר היציג ירד ב-0.1% ל-3.971 שקלים
היורו ירד ב-0.4% ושערו היציג נקבע על 4.302 שקלים. בית ההשקעות יצירות: "הורדת ריבית נוספת לא הוסרה משולחן הדיונים של בנק ישראל"
בפתיחת שבוע המסחר במט"ח איבד הדולר היציג 0.1% מול השקל ונקבע על 3.971 שקלים, היורו ירד ב-0.4% ושערו היציג נקבע על 4.302 שקלים.
במסחר בעולם יורד היורו ב-0.5% מול הדולר, והשער עומד על 1.084 דולר ליורו.
דודי רזניק, מנהל מחקר אג"ח לאומי שוקי הון, מציין בסקירתו השבועית כי במידה שהשקל ימשיך להתחזק מול המטבעות העיקריים (מגמה שהחלה מייד לאחר הודעת הריבית האחרונה בשבוע שעבר), האינפלציה השנתית תישאר ברמה אפסית. "במצב זה, לא יסתמן שיפור של ממש בפעילות הכלכלית בישראל בזמן הקרוב, כך שלא ניתן לפסול אפשרות שבנק ישראל ינקוט בצעדים מוניטאריים מרחיבים נוספים בטווח הקצר, ביניהם צעדי הקלה כמותית (דרך שוק המט"ח ולא דרך שוק האג"ח), והפחתת ריבית נוספת אולי אף לשיעור שלילי (מדיניות שנהוגה במספר מדינות באירופה כגון שבדיה, דנמרק ושוויץ)", אומר רזניק.
"בהקשר זה, יש להדגיש כי מהלך שכזה, אם יתרחש, הוא בעל אופי של "שינוי מבני", אשר המשק הישראלי בכללו, משקי הבית, עסקים ורגולטורים, טרם התנסה בו. לכן, נדרשת הערכות מתאימה של כל הגורמים כדי להימנע מהגדלת רמת הסיכונים במשק העלולה לנבוע מהאצת האינפלציה של מחירי נכסים ועצירה פתאומית לא צפויה בהמשך", מוסיף רזניק.
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש, אומר כי לבנק ישראל חשוב מצד אחד להדגיש שיש לו עדיין נשק בארסנל, אך מנגד, לא מדובר בתוכנית אופרטיבית, והיא תופעל רק עם הנסיבות ישתנו לרעה. "רף התנאים להחלטה על כניסה ל'שטח לא נודע' של שימוש בכלים לא קונבנציונאליים גבוה יותר מאשר בהחלטה שגרתית על הורדת הריבית.
אנחנו מעריכים שאם לא ייווצרו נסיבות חריגות, בנק ישראל ירצה להמתין עם הצעד הבא עד לפרסום מדד המחירים לחודש אפריל (שהפתיע מאוד כלפי מטה בשנה שעברה ובמידה רבה קבע את מגמת הריבית והאינפלציה להמשך השנה). לפי הערכתנו, מרבית הסיכויים שהריבית תישאר ללא שינוי בחודשים הקרובים ולא יופעלו כלים מוניטאריים לא קונבנציונליים מיוחדים", אומר זבז'ינסקי.
איילת ניר, הכלכלנית הראשית ביצירות, אומרת כי "הורדת ריבית נוספת לא הוסרה משולחן הדיונים של הועדה המוניטרית בבנק ישראל, ואם השקל יוסיף להתחזק מרמתו הנוכחית ולגרור עדכון של תחזיות האינפלציה במשק כלפי מטה, יש להניח, כי הועדה תשוב ותדון באפשרות זו".
"בהיעדר ייסוף שכזה, אנו מוסיפים להעריך, כפי שהערכנו לפני החלטת הריבית כי בבנק ישראל יעדיפו להמתין ולבחון האם המדדים הקרובים אכן יצליחו למשוך את האינפלציה כלפי מעלה, לפני שינקטו בצעדים נוספים", אומרת ניר.