המדדים באירופה סגרו בעליות; פלוס 500 צללה ב-13.8%
הבורסות בגרמניה ובצרפת זינקו ב-2.1%. חבר דירקטוריון הבנק האירופי המרכזי: "בקרוב נרחיב את היקף רכישות האג"ח במסגרת ההרחבה הכמותית"
הבנק האירופי המרכזי מתכוון להרחיב במאי וביוני את היקף רכישות הנכסים, זאת לקראת תקופה צפויה של נזילות נמוכה בקיץ, כך לפי חבר הדירקטוריון בנו קוארה. כתגובה לדברים של קוארה נסחרו המדדים המובילים באירופה בעליות שערים חדות.
"אנחנו מודעים גם לדפוסים העונתיים בפעילות בשוק האג"ח בעקבות החופשה המסורתית בין אמצע יולי לאוגוסט, שמתאפיינת בנזילות נמוכה באופן משמעותי בשוק", אמר בנאום שנשא ביום שני בלונדון.
"אם יהיה צורך, ההיקף הנרחב יותר יקוזז בספטמבר כשהנזילות בשוק צפויה לשוב ולהשתפר. היקף הרכישות המעט גבוה יותר בו יבחינו האנליסטים בשבועות הקרובים אינו קשור לפיכך לתנודתיות שאירעה לאחרונה בשוק".
בתחילת השנה הודיע נשיא הבנק האירופי המרכזי (ECB) מריו דראגי על תוכנית רכישות אג"ח ממשלתיות של 60 מיליארד יורו בחודש (69 מיליארד דולר) עד סטפמבר 2016. הצעד האגרסיבי של הבנק - בניסיון לסייע לכלכלת אירופה לצאת לצמיחה מחודשת. בהנחה שהרכישות יחלו בפברואר, הרי שמדובר בתוכנית של 20 חודשים, וסכום הרכישות הכולל יעמוד על 1.2 טריליון דולר.
מהלך ההרחבה הכמותית הידוע ביותר הונהג בשנים האחרונות על ידי הפדרל ריזרב בארה"ב בראשות יו"ר הפד הקודם בן ברננקי - הוא בוצע בשלושה סבבים, לאחר האסון הפיננסי של 2008, כשהאחרון הגיע לסיומו רק לפני כמה חודשים. תוכנית ההרחבה הכמותית הראשונה בוצעה ביפן בתחילת שנות ה-2000, בניסיון להוציא את המדינה מהדפלציה, והבנק היפני המרכזי נוקט בשנתיים האחרונות בתוכנית דומה, וממניעים דומים.
מדד מחירים שלילי שנתי בבריטניה
מדד המחירים לצרכן בבריטניה בחישוב 12 חודשים לאחור נפל במאי אל מתחת לאפס, לראשונה מאז שנות ה-60. על פי הדו"ח שפרסמה היום לשכת הסטטיסטיקה המרכזית, המחירים לצרכן עלו במאי ב-0.4% אולם בחישוב שנתי רשמו ירידה של 0.1%. אחת הסיבות לירידה נובעת מכך שחג הפסחא נפל השנה מוקדם יותר והוביל לירידת מחירי הטיסות. סיבות נוספות קשורות למלחמות הסופרמרקטים שהובילו לירידות מחירים ולצניחה במחירי הנפט.
תעודות זהות לא ברורות
מכונת המסחר של פלוס 500 עלתה על שרטון. בשנה האחרונה נסקה מניית החברה ב־40%, על רקע תוצאות עסקיות חזקות והצלחה בגיוס לקוחות חדשים, אלא שאתמול במסחר בלונדון צנחה מניית החברה ב־35% ואיבדה שווי של 1.2 מיליארד שקל (כ־200 מיליון ליש"ט) בעקבות מהמורה משמעותית — הכללים המחמירים של בריטניה למניעת הלבנת הון.
החברה הישראלית פלוס500 הנסחרת בלונדון היא שהזמינה בדיקה של יועצים בתחום הרגולציה הבריטית. מתוצאות הבדיקה עלה כי כמחצית מהלקוחות בבריטניה לא סיפקו מסמכים מספקים לגבי זהותם, ולכן ייאלצו להעביר אותם מחדש. מדובר, למשל, בתעודות זהות שהתצלום שלהן לא ברור דיו. פעולות המסחר של הלקוחות שזהותם אינה ברורה יעוכבו בפלטפורמה של החברה, אך הבעיה לא אמורה להשפיע על המשך פעילותם של אלה שלא התגלתה בעיה עם המסמכים שלהם. 50% מהכנסותיה של פלוס 500 מקורן בבריטניה, כך שהבעיה נוגעת לרבע מכלל הכנסות החברה.
רוני יונסיאן, לאומי שוקי הון: "אין סכנה מיידית ליציבות החברה. לפלוס500 יש בקופה 88 מיליון דולר. ההתחייבות שנוצרת מידי יום לחברה ללקוחותיה מוחזקת בחשבונות נאמנות נפרדים בבנקים זרים. ברגע שלקוח מרוויח, החברהמעבירה לחשבון הנאמנות באופן מיידי את הכסף, כך שאותם 88 מיליון דולר בקופה הם כסף נטו של החברה, עודף שנועד לשרת תרחיש קיצון בו החברה מפסידה בבת אחת פי 2-3 ממה שכבר חייבת ללקוחות. התחיבויות החברה (שמולאו) באותם חשבונות נאמנות עמדו נכון לסוף 2014 על 34.7 מיליארד דולר".