"הירידות החדות בשוק האג"ח הממשלתי - טובות לישראל"
נתוני התעסוקה הטובים בארה"ב שפורסמו בסוף השבוע מגבירים את הטלטלה בשוק החוב הממשלתי בעולם ובישראל. קבין בית השקעות: "הירידות החדות באג"ח מאפשרות חופש פעולה לפלוג". הלמן-אלדובי: "לעזוב את האג"ח הארוכות, להתמקד בקצרות". פסגות: "הסיכון לעלייה נוספת בתשואות נותר גבוה"
נתוני התעסוקה הטובים של המשק האמריקאי שפורסמו בסוף השבוע האחרון וגררו הערכות כי הריבית בארה"ב תעלה בקרוב - מגבירים את הטלטלה בשוק החוב הממשלתי בעולם ובישראל בפרט. ואולם, למרות הירידות החדות במחירי איגרות החוב, וזליגת הכסף משוק זה - חלק לא קטן מהכלכלנים סבור כי מדובר בחדשות טובות לכלכלה הישראלית.
- יוני האדום: יום נוסף של ירידות חדות באג"ח הממשלתיות של ישראל
- התרסקות הממשלתי: ירידות חדות באג"ח של ישראל בנעילת המסחר
- פרות האג"ח הקונצרניות רוצות להיניק
רן קבין מנכ"ל קבין בית השקעות דיבר באולפן כלכליסט והתייחס לירידות החדות בשוק האג"ח הממשלתי שהחלו בתחילת החודש. "עליית תשואות האג"ח של ישראל הנובעות מהירידה במחירי האיגרות מאפשרות לנגידה, קרנית פלוג, קצת יותר חופש פעולה. אנחנו נמצאים על סף מועד העלאת הריבית בארה"ב ואם הנגידה שלנו תשמור על הריבית ברמתה הנוכחית - אנחנו צפויים לראות עלייה בשער הדולר וזה דבר מצויין לכלללה הישראלית - בעיקר לייצואנים", אמר קבין.
נכון לעכשיו נסחרות איגרות החוב השקליות של ישראל בירידות של כ-1%, בעוד שאיגרות החוב הצמודות למדד נסחרות בירידות של יותר מ-3%. בתוך כך לאחר חודשים ארוכים בהם היתה התשואה האג"ח הממשלית של ישראל נמוכה מזו של האיגרת המקבילה בארה"ב - מצב זה השתנה. האיגרת השקלית ל-10 שנים (0825) של ישראל מתרסקת עם מינוס 1.19%, כאשר התשואה קופצת ב-13 נ"ב עד ל-2.44% - מול תשואה של 2.41% לאג"ח האמריקאית ל-10 שנים.
גם כלכלני הלמן-אלדובי התייחסו לירידות השערים החדות: "בשבוע האחרון נצפו עליות חדות בתשואות האג"ח ברחבי העולם וגם בארץ, בעיקר בהשפעת עליית התשואות באג"ח הגרמני לאור נתוני מאקרו חיוביים שהתפרסמו בגוש היורו. אנו צופים המשך תנודתיות גבוהה בשוק האג"ח המקומי כנגזרת של שווקי האג"ח באירופה ובארה"ב לאור רגישותם הגבוהה לנתוני מאקרו וממליצים לקצר את מח"מ התיק בתקופה הקרובה".
כמו הלמן, גם בלאומי שוקי הון ממליצים לקצר את המח"מ (משך חיים ממוצע) בתיק ההשקעות ל-4-3 שנים. "נראה כי תשואות השפל באג"ח הממשלתיות שנקבעו לפני כחודש ישארו בנחלת העבר. אנו ממליצים על אחזקה מאוזנת בין שקלים לא צמודים לצמודי מדד", אמר דודי רזניק מנהל מחקר אגרות חוב בלאומי שוקי הון.
הירידות החדות בתשואות האג"ח בעולם שהגיעו לשפל היסטורי רק לפני כחצ שנה. הסיבה לכך קשורה בעיקר בסביבת ריבית אפסית, ובהזרמות המסיביות של ממשלות ובנקים מרכזיים שנועדו לתמרץ התאוששות. נציין כי בשונה ממניה אג"ח מבטאת התחייבות של מנפיק האג"ח לשלם בעתיד ריביות ותשלומי קרן בתנאים שנקבעו מראש במועד ההנפקה. ירידת התשואות בשווקים איננה פוגעת בתנאים המקוריים, ותשלומי הריבית יבוצעו כסדרם, אולם, עד הפידיון מחזיק האג"ח צפוי לסבול מהפסד הון, שעשוי לקזז נתח ניכר מתקבולי הריבית, ולגרור תשואה נמוכה, אפסית או אף שלילית.
"הסיכון לעליית תשואות נותר גבוה"
אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות מתייחס לירידות החדות בעולם האיגרות הממשלתיות. "לעליית התשואות של השבועות האחרונים יש גורמים רבים אבל מעל הכל היא נובעת מהבנה שהעולם לא הולך לתהליך של יפניזציה. התאוששות הכלכלה האמריקאית אחרי הרבעון הראשון והיציאה של אירופה מהסביבה הדפלציונית מאותתות למשקיעים שברמות התשואות הנמוכות שנרשמו באפריל שוק האג"ח היה פשוט יקר מדי".
"כעת משחזרו מחירי האג"ח לרמתם באוקטובר 2014, נראה כי הלחץ לעליית תשואות בעולם פחת. בישראל לעומת זאת, השוק עדיין מוטרד יותר מהשאלה אם הריבית תופחת פעם נוספת בחודש הקרוב מאשר מתוואי הריבית לטווח הבינוני-ארוך. לכן, כל עוד השוק המקומי מגלם שהריבית המקומית תהיה נמוכה יותר מזו שבארה"ב עד שנת 2021 (!), הסיכון לעליית תשואות נותר גבוה", אמר גרינפלד.