פלוג מטלטלת את שוק המט"ח: הדולר צלל ב-1.6% ל-3.77 שקלים
היורו איבד 1.4% מערכו ל-4.28 שקלים. תחזית בנק ישראל: הריבית תישאר ללא שינוי השנה ותעלה ב-2016. פלוג: "ההסתברות שנידרש לכלים בלתי קונבנציונליים בתקופה הקרובה פחתה"
שוק המט"ח פותח שבוע מסחר חדש סערה, אחרי הודעת הריבית של בנק ישראל. הדולר מתרסק ב-1.6% ונסחר ברמה של 3.77 שקלים, היורו משיל 1.4% מערכו ל-4.28 שקלים. מוקדם יותר היום, בשער היציג של הדולר לא נרשמה תנועה מהותית והוא נקבע על 3.833 שקלים. השער היציג של היורו עלה ב-0.4% ונקבע על 4.350 שקלים. בשוק העולמי נסחר היורו-דולר ביציבות, בשער של 1.135 דולר ליורו. "התחלת תהליך של העלאות ריבית בארה"ב, תוכל לתמוך בחזרה מדורגת של סביבת ריביות נורמלית, גם אצלנו. ואולם, העיתוי והקצב של שינויי הריבית בישראל יקבעו על ידי הוועדה המוניטרית בהתאם להתפתחויות בכלכלה הישראלית", פתחה את דבריה נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל במסיבת העיתונאים של הבנק היום (ב').
- משלחת של קרן המטבע בישראל; תיפגש עם נגידת בנק ישראל ושר האוצר
- בנק ישראל משנה כיוון: יקיים תדרוכי עיתונאים רבעוניים על מדיניות הריבית
- עובדי בנק ישראל יקבלו 15 אלף שקל על המעבר לבניין זמני
לדברי פלוג, "באירופה יש מגמה מתונה של שיפור ונראה שהצעדים האגרסיביים של הבנק המרכזי באירופה ECB נושאים פרי. עם זאת, כמובן שההתפתחויות ביוון משרות סיכון משמעותי, ואם תהיה להן השפעה שלילית על כלכלת אירופה היא תורגש גם אצלנו. גם להאטה בסין צפויה להיות השפעה מסוימת על היצוא הישראלי, וגם הבנק המרכזי שם נוקט במדיניות מרחיבה. ככלל, המדיניות המוניטרית העולמית ממשיכה להיות מאוד מרחיבה; שאלת מועד וקצב העלאת הריבית בארה"ב ממשיכה להיות רלוונטית, גם לאחר הודעת הפדרל ריזרב בשבוע שעבר".
לגבי האפשרות של שימוש בכלים שונים כגון הרחבה כמותית אמרה פלוג: "בנק ישראל בחן את הצורך לשימוש בכלים שונים, בלתי שגרתיים. אבל חשוב להדגיש: כלים כאלו מופעלים בנסיבות בלתי שגרתיות. אני חוזרת ומציינת שגם ללא שימוש בכלים כאלו, המדיניות המוניטרית ברמת הריבית הנוכחית, ושכוללת כאמור גם את ההתערבות בשוק המט"ח, היא מאוד מרחיבה. נראה שפחתה ההסתברות לכך שנידרש לשימוש בכלים בלתי קונבנציונליים בתקופה הקרובה. עם זאת, העולם הכלכלי הוא עולם של זעזועים בלתי צפויים, והאמירה המפורסמת Never say never רלוונטית גם כעת".
רוני סולומון, מנהל מחלקת יעוץ, בחברת בטוחה משכנתאות, התייחס להחלטת בנק ישראל להשאיר את הריבית על 0.1%: "עיקר החלטתה של נגידת בנק ישראל להשארת הריבית ללא שינוי, היא המשך העלייה במחירי הדירות. בחודש מאי הייתה עלייה של מחירי הדירות ב-0.3%, זאת למרות ירידה של 0.1% בחודש אפריל. אם מסתכלים ברמה השנתית, כעת מחירי הדירות גבוהים בכ-4% מהמחיר הממוצע באותה התקופה אשתקד. במידה ונגידת בנק ישראל הייתה מחליטה להפחית את הריבית, הייתה לכך השפעה ישירה על הקטנת תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים".
יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון: "החלטת אי שינוי בריבית לא ממש הפתיעה, אך לא פסלנו אפשרות להורדת ריבית. מעט הפתיע אותנו הביטחון של בנק ישראל שסביבת האינפלציה שנה קדימה תחזור אל תחום היעד. תחזית המאקרו של מחלקת המחקר חוזה אינפלציה של 1.6% שנה קדימה, כפול מהתחזית שלנו. לפי הערכתנו, סביבת האינפלציה נותרה מאד ממותנת, הלחץ להמשך ייסוף בשקל נמשך, והסביבה הגלובלית מעט מתמתנת. אין לפסול מהלך של הרחבה מוניטארית בחודשים הקרובים, במידה והאינפלציה תפתיע מעט כלפי מטה".