דראגי הפיל את היורו: נפל ב-1.3%, היציג - 4.3 שקלים
המטבע האירופי נחלש לאור הכרזתו של נשיא הבנק האירופי המרכזי כי הוא בוחן הרחבה של ההקלה הכמותית באירופה; במקביל, הדולר התחזק ב-0.7% ושערו היציג נקבע על 3.88 שקלים
- עליות באסיה על רקע הערכות כי דראגי יכריז על הרחבת תוכנית התמריצים
- דראגי מאשר: "נדון באפשרות להגדלת תוכנית הרכישות"
- אירופה: השאלה היא לא אם דראגי ישפוך עוד כסף, אלא מתי
הבנק האירופי (ECB) בראשות הנשיא מריו דראגי אישר אתמול: היקף תוכנית ההקלה הכמותית הנוכחית ייבחן מחדש בישיבה של דצמבר. בכך רמז דראגי לאפשרות הגדלת תוכנית הרכישות - מהלך שעומד על הפרק בשבועות האחרונים על פי הערכות הכלכלנים. דראגי חוזר על התחייבותו מחודש ינואר האחרון - המועד שבו הוחלט על השקת תוכנית הרכישות - לפיה התוכנית תימשך במידת הצורך מעבר לתאריך היעד שנקבע, ספטמבר 2016. הבנק האירופי הותיר כצפוי על הותרת הריבית ללא שינוי, על 0.05%. הריבית על הפקדונות נשארת גם היא ללא שינוי, ברמה שלילית של מינוס 0.2%.
לדברי דראגי, "תוכנית הרכישות מתאפיינת בגמישות, במובן שניתן להתאים את היקפיה, מרכיביה ותקופת הפעלתה, אנו מוכנים לפעולה במידה שיידרש, ואנו נכונים לפעול באמצעות שורה שלמה של כלים מוניטריים".
נכון להיום עומדת התוכנית על רכישות אג"ח ממשלתיות בהיקף של 60 מיליארד יורו בחודש (69 מיליארד דולר) עד ספטמבר 2016. סכום הרכישות הכולל של התוכנית עומד על 1.26 טריליון דולר, 1.1 טריליון יורו. הנהלת ה-ECB התכנסה הפעם לקבלת ההחלטה במלטה - ישיבת הריבית של הבנק מתקיימת 8 פעמים בשנה, על פי רוב בפרנקפורט, אך פעמיים בשנה היא "נודדת" למקום אחר באירופה.
כלכלני בנק לאומי מציינים בסקירתם השבועית כי "הדולר רשם בסיכום שבועי תיסוף של 0.7% מול המטבעות העיקריים. בתוך כך נחלש היורו בכ-0.6% לרמה של 1.131 דולר. ע"פ החוזים העתידיים, ההסתברות שהפד יעלה את הריבית בדצמבר עלתה ל-34%, לעומת 27% בשבוע שעבר. ע"פ מרבית ההערכות, ובהתאם לרמזים מהודעת הריבית הנוכחית של ה-ECB, בחודשים הקרובים עשוי הבנק המרכזי האירופי להודיע על הגדלת תוכנית ההרחבה הכמותית, מה שמביא כבר כעת ללחצים לפיחות בשער החליפין של היורו מול המטבעות המרכזיים".
עוד כותבים בלאומי: "השקל נחלש מול הדולר והושפע הן מהמגמה בעולם והן מההתפתחויות הביטחוניות בישראל. בסיכום שבועי פוחת השקל בכאחוז מול הדולר האמריקאי. מטבעות השווקים המתעוררים רשמו ירידות שערים על רקע נתוני מאקרו מאכזבים מסין ובמקביל לירידה במחירי הסחורות. הריאל הברזילאי נחלש ב-3.7%, ובראנד הדרום אפריקאי חל פיחות של 4% מול הדולר.
בבנק אגוד מציינים, כי "השבוע התנהל מסחר יציב במרבית השווקים וכך גם בשוק המט"ח. מתחילת השבוע שמר הדולר על יציבות מול מרבית המטבעות העיקריים, אולם אתמול לקראת הודעת הריבית ומסיבת העיתונאים של הבנק המרכזי בגוש היורו, החל הדולר להתחזק מעט. לאחר הודעת הריבית בה ציין יו"ר הבנק המרכזי האירופי, מריו דראגי, כי הבנק המרכזי האירופי שוקל להגדיל את תוכנית ההרחבה, התחזקה מגמה זו. מול השקל התחזק הדולר השבוע במעל 1%, כאשר המצב הביטחוני בישראל הוא הגורם המרכזי להתחזקות זו, עקב החשש מפגיעה בצמיחת המשק. בטווח הקצר צפוי צמד המטבעות להיסחר בתנודתיות וזאת בהתאם להתפתחות האירועים הביטחוניים בישראל. במידה ותהיה פגיעה משמעותית בצמיחת המשק כתוצאה מהתמשכות המצב הנוכחי הדולר ימשיך להתחזק".