השלכות מיסוי ששינסקי 2 נמוכות משחשבה
אחרי שנלחמה בהמלצות הוועדה למיסוי משאבי טבע והזהירה מפיטורים, הודיעה כיל שההערכה שהמיסוי יסתכם ב־100 מיליון דולר, מופרזת
ביום חמישי האחרון בהודעה שנשלחה בשעות הלילה הודיעה כילשההשפעה של חוק מיסוי רווחי היתר על הכנסות החברה צפוי להיות נמוך משהעריכה. וכך בקול אוושה דקה הודתה כיל שבעצם השד ושמו ששינסקי 2 שיוביל לעצירת השקעות ופיטורי עובדים בעצם די זניח. כמה זניח עדיין מוקדם לקבוע.
על פי לשון ההודעה מאחר שטרם פורסם נוסח החוק הסופי ובהתאם הוא טרם נלמד ונותח על ידה אין לה הערכה מושכלת בנושא. עם זאת היא מציינת הערכה כי המיסוי שצפוי היה לעמוד על 90–100 מיליון דולר חושב בהתאם למחירי האשלג בשנת 2013, אינו רלבנטי וכי יהיה נמוך יותר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
הרווח הנקי של כיל ברבעון השלישי ב־2015 שנחשב חלש היה 121 מיליון דולר, הדיבידנד לבעלי המניות היה 84 מיליון דולר.
חזיתות נוספות
כדי לקבל אינדיקציה כללית בכמה נמוך יותר יהיה המיסוי שיוטל על כיל, אפשר להשתמש בתחזית שפרסמה חברת הדירוג S&P מעלות בסוף אוקטובר. על פי התחזית מחיר האשלג צפוי להגיע למחיר ממוצע של 280 דולר לטון בין השנים 2016–2017, זאת לעומת מחיר של 315 דולר לטון ב־2015. בשנת 2013 כשבוצע החישוב היה המחיר הממוצע החודשי של האשלג 379 דולר לטון. הפער בין 2013 כשבוצע החישוב לבין התחזית ל־2017 (מועד תחילת הגביה), צפוי להיות 26%.
ביום שאחרי ששינסקי 2 נותרו לכיל שתי חזיתות. הראשונה היא סביב התנאים להמשך זיכיון הכריה של כיל בים המלח שצפוי לפוג בשנת 2030. ההתדיינות בין כיל למדינה בנושא כרוכה בהערכה שתעניק החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי בויאנג'ו לנכסיה של כיל בתום הזיכיון ותשובה לשאלה האם היא תעמוד בציפיות של כיל. החזית הנוספת היא אישור הכריה בשדה בריר.
הכריה נתקלת בהתנגדות נחרצת של משרד הבריאות ומאבק מטעם התושבים. עיריית ערד שפעילות הכריה מתרחשת בשטחה דורשת לגבות מכיל את הארנונה המקסימלית לפעילות תעשיה. בנוסף, במידה ויאושר לכיל לכרות בשדה בריר מבקשת חברת הדשנים חיפה כימיקלים להעניק גם לה רישיון לכריה באזור.
מאזן רווחיות מתנדנד
למרות שמוקדם לסכם את כדאיות פעילותה של כיל בישראל בטרם יוכרעו שתי החזיתות, ההפסד של כיל בששינסקי 2 שם אותה בעמדת נחיתות ביחס לחברות אחרות בעולם. וזאת מאחר ואם וכאשר השוק יתאושש חלק מרווחיה יועברו לטובת המדינה בניגוד לקנדה או רוסיה בהם לא נגבה מס רווחי יתר. במקביל פועלת כיל לפיתוח עסקי בסין ובאתיופיה כך שיתכן שעד מועד פקיעת הזיכיון עשוי מאזן הפעילויות הרווחיות של כיל להשתנות.