הבורסה מסדירה את כללי הזיקה לישראל: ועדה בורסאית תכריע
דירקטוריון הבורסה קבע כי ועדה שתורכב מיו"ר הבורסה, המנכ"ל ושני חברי הנהלה, תחליט האם חברה היא בעלת זיקה או לא. תקרת המשקל למניה שתצורף למדדי הבורסה המובילים תעמוד על 4%
הבורסה ממשיכה בהסדרת ההכללים לכניסת חברות חדשות למדדים, ובמסגרת זו לייצר את את הכלים שיאפשרו לה להבחין, לצורך ההחלטה על כניסה למדד, בין חברה זרה לחברה בעלת זיקה לישראל. עוד קבע דירקטוריון הבורסה כי עד לרפורמה שתגדיל את מספר החברות במדדים, תקרת המשקל למניה שתצורף למדדי הבורסה ת"א 25, ת"א 75 ות"א 100, תעמוד על 4%.
סערת מנקיינד - ובאופן ספציפי כניסתה הישירה למדדים - הובילה לביקורת ציבורית קשה על הבורסה בת"א, בין היתר לנוכח העובדה שחברה זרה ניצלה את מנגנון הכניסה למדדים בבורסה המקומית לצורך גיוס מזומנים (שכן כניסה למדדים מחייבת את תעודות הסל להיכנס לאחזקה בחברה). הביקורת הובילה את הבורסה להחלטה על שינוי בכללים, לפיו חברות שאינן בעלות זיקה לישראל לא יוכלו להיכנס למדדים של בורסת ת"א.
בהודעה מהיום מציגה הבורסה את הכללים למימוש ההבחנה בין שני סוגי החברות (עם או בלי זיקה), עד לרפורמה הגדולה במדדים. רפורמה זו, שצפויה לצאת לפועל בחודשים הקרובים, תגדיל את מספר החברות במדדים המובילים.
עדיין לא ברור אם אחרי הגדלת מספר החברות במדדים עדיין יהיה הבדל בין חברה ישראלית לחברה חסרת זיקה לישראל לצורך כניסה למדדים. בבורסה אומרים כי העניין יוכרע בעניין במסגרת ההוצאה לפועל של הרפורמה למדדים.
דירקטוריון הבורסה שהתכנס ביום חמישי קבע כי במקרה של חברה שתאגדותה מחוץ לישראל תכונס ועדה בורסאית על מנת לקבוע אד הוק האם היא בעלת זיקה כלשהי לישראל, מעבר למקום ההתאגדות. הוועדה תורכב מיו"ר דירקטוריון הבורסה אמנון נויבך, מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט, לצד מנהל מחלקת מסחר נגזרים ומדדים ומנהל המחלקה הכלכלית.
בין יתר השיקולים שאותם תבחן הוועדה בקבלת החלטה זו יהיו: היקף הפעילות של החברה בישראל (לרבות פעילות מו"פ); היקף נכסים בישראל ביחס לגודל החברה; היקף העסקת עובדים בישראל;מטה החברה ממוקם בישראל; תלות החברה בנכסיה בישראל; החברה ביצעה הנפקה ראשונה לציבור בישראל; היקף האחזקות של הציבור בישראל במניות החברה; רכש או מיזוג עם חברה נסחרת שהתאגדה בישראל.