יו"ר רשות ני"ע נגד השכר של גיל שרון: "התגמול של שרון חריג בהיקפו"
פרופ' שמואל האוזר, שנמנע בדרך כלל מלהגיב על שכר הבכירים, תוקף חזיתית את חבילת השכר של מנכ"ל דסק"ש הטרי ושולח איתות נדיר בנושא לבעלי מניות החברה
"שכר מופרז ובלתי סביר של נושאי משרה בחברות ציבוריות מהווה בראיית הרשות בעיה חריפה הפוגעת בציבור המשקיעים", אמר אתמול יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר בתגובה לפניית "כלכליסט" באשר לעמדתו בנוגע לשכר שמבקש גיל שרון לאשר.
- מבוא לא־סימטריה בין שכר וביצועים. מרצה אורח: גיל שרון
- סיכוי נמוך לאישור שכרו של גיל שרון באסיפת דסק"ש
- "לא להעניק תגמול במניות החברות-הבנות לגיל שרון"
"בשנים האחרונות ננקטו מהלכים רבים בעניין שכר הבכירים, לרבות תיקון 20 לחוק החברות, שמטרתו לקשור בין השכר המשולם לנושאי המשרה לבין ביצועי החברה ותרומת נושא המשרה להשגת יעדי החברה ולהשאת רווחיה", הוסיף.
"תפקיד הרשות בהקשר זה הוא להבטיח כי בפני האסיפה הכללית יובא המידע הרלבנטי לצורך החלטת הצבעה, וכך נעשה בעניינה של דסק"ש. הרשות אינה מוסמכת להתערב בגובה התגמול המשולם לנושאי משרה גם כאשר התגמול חריג בהיקפו ומקומם", הבהיר האוזר.
עם זאת, הוא בחר להעביר מסר ברור מאוד לציבור בעלי מניות המיעוט, שבידיו הכוח למנוע את אישור השכר. "הרשות מייחסת חשיבות רבה לכך שבעלי המניות יבחנו בעיון ובביקורתיות את הדו"ח שפרסמה החברה בטרם יקבלו החלטה בנדון", הדגיש יו"ר רשות ני"ע. "מערכת ההצבעות האלקטרונית של הרשות מאפשרת לגופים המוסדיים וליתר בעלי המניות להצביע ולהשפיע בקלות יחסית".
אין זו הפעם הראשונה שהאוזר מתבטא בנושאי שכר בכירים, אלא שבדרך כלל הוא מציג עמדה מרוככת כלפי השכר, שקוראת למינימום התערבות רגולטורית.
כך למשל באפריל אשתקד, בעת שביקש שר האוצר אז יאיר לפיד להעביר חוק שיגביל את שכר בכירי הגופים הפיננסים ל־3.5 מיליון שקל. האוזר התרה במסיבת עיתונאים שקיים לרגל פרסום הדו"ח השנתי של הרשות כי "הגבלת שכר הבכירים עלולה להביא לתוצאה הפוכה של העלאת השכר בחברות ציבוריות". האוזר התכוון כי גם בעלי השכר הנמוך מהתקרה ימהרו להעלות את שכרם לרף החדש שנקבע.
האוזר ציין אז כי "שכר גבוה באופן קיצוני הוא כתם על הגופים", אך סייג במילים: "אני לא מאוהב ברעיון שרגולטור מתערב בשכר". יו"ר הרשות הבהיר אז כי "צריך לצמצם את הפערים בשכר הבכירים לטובת הציבור וצריכים לגרום לכך שיהיה קשר בין השכר לביצועים".
מאז קיבל האוזר כמה פניות בבקשה לעסוק בסוגיות שכר בוועדות, ובהן אישור שכרו של מנכ"ל הפניקס איל לפידות, שהגיע להתנגחות עם המפקחת על הביטוח דורית סלינגר. האוזר סירב להגיב. לפיכך הנכונות של האוזר להגיב לפניית "כלכליסט" בעניין גיל שרון מעידה עד כמה אישור שכרו אינו ראוי בעיניו. במקום יכולת ההתערבות המוגבלת שלו הוא מנסה להעביר מסר לבעלי המניות של דסק"ש.
רק לפני שבועיים פרסמה הרשות ממצאי מחקר שביצעה על בסיס נתוני ארבע השנים האחרונות. על פי המחקר אין קשר עקבי ומובהק בין שכר המנהלים בחברות הציבוריות לבין ביצועי החברה. במילים אחרות, הרצון לכאורה של בעל השליטה לתגמל מנהל בנדיבות כדי שישיא את ערך החברה אינו עומד במבחן המציאות.
עם פרסום המחקר אמר האוזר: "מטרידה אותי העובדה שאין קשר מובהק בין שכר לביצועי החברות ושהשכר בחברות מושפע מהשכר אותו מקבלים עמיתים בענף יותר מאשר מביצועי החברה. עם זאת, הממצאים האמפיריים מעידים שתיקון 20 והדיון הציבורי הביאו שיפור לפחות בחלק מהפרמטרים".