"באפט הסיני" לא לבד: המלחמה של שי ג'ינפינג בשחיתות עוברת למגזר העסקי
בשלוש השנים מאז התמנה שי ג'ינפינג לתפקיד נשיא סין, הוא ניהל קמפיין מתוקשר נגד שחיתות. עד השנה האחרונה כוון הקמפיין בעיקר נגד פקידי ממשל - כעת נראה שהפוקוס השתנה
התעלומה סביב ההיעלמות של יו"ר קבוצת ההשקעות הסינית פוסון, גואו גואנצ'אנג, עדיין לא נפתרה; לפי הצהרה שפרסמה הקבוצה בסוף השבוע, היו"ר "מסייע לרשויות בכמה חקירות שהן מבצעות"; היום אמר נשיא פוסון העולמית כי הוא מצפה שגואו יסיים בקרוב לסייע לחקירת הרשויות בסין - וישוחרר.
את הדברים האלה יש לקרוא בהקשר למצב הנוכחי בסין. מאז הצלילה בשוקי המניות בקיץ האחרון, רשויות המדינה ביצעו מעצרים וחקירות נרחבות של אנשי עסקים, ברוקרים, מנהלי קרנות ובכירים בחברות הגדולות ביותר בסין. הרשויות לא סיפקו מידע על סיבת המעצרים או על התקדמות החקירות שנפתחו. יו"ר פוסון, אם אכן נעצר, הוא הבכיר שבין הנעצרים - הונו נאמד ב־7.8 מיליארד דולר והוא האדם ה־17 בעושרו בסין. כינויו, אגב, הוא "וורן באפט הסיני".
- דיווח בסין: יו"ר פוסון הסינית - הרוכשת של הפניקס - נעלם
- יש מחיר: המאבק בשחיתות חתך 1%-1.5% מהצמיחה בסין
- בשוק מודאגים: מנהלים בכירים בסין נעלמים ללא הסבר
בשלוש השנים מאז התמנה שי ג'ינפינג לתפקיד נשיא סין, הוא ניהל קמפיין מתוקשר נגד שחיתות. עד השנה האחרונה כוון הקמפיין בעיקר נגד פקידי ממשל, גם בדרגים גבוהים. הקמפיין הוליד כמה משפטי ראווה והוצאות להורג. שי נחשב לאחד הנשיאים הריכוזיים ביותר שהיו בסין המודרנית, וגל המעצרים משמש אותו גם כדי להטיל אימה על מי שהוא תופס כאויבים בתוך המפלגה הקומוניסטית השלטת. מעבר לכך, הסיקור האוהד שלו זוכה הקמפיין בתקשורת הרשמית הסינית נועד להגביר את הפופולאריות של שי בקרב הסינים, בעיקר ממעמד הביניים והמעמדות הנמוכים.
עם היעלמותו של גואו נראה שמוקד הקמפיין עבר אל המגזר הפרטי. באופן פרדוקסלי, גואו הוא אחד הדוברים הבולטים בסין בזכות מתן חירויות נוספות לשוק וליזמים, עמדה שבה מצדדת, על פני השטח, גם סין הרשמית.
אך גואו איננו היחיד: ארבעה ימים לפני היעלמותו, דיווח סיטיק, בנק ההשקעות הגדול בסין, כי הוא אינו מצליח ליצור קשר עם שניים ממנהליו הבכירים. בחודש שעבר דיווח גואוטאי ג'ונאן, אחת מפירמות הברוקרים הגדולות במדינה, כי היא לא מצליחה ליצור קשר עם המנכ"ל והיו"ר שלה. גם מנכ"ל בעלת תנובה ברייט פוד, גואו בנחנג נעלם ביולי האחרון, חודש לאחר שהתפטר. מאוחר יותר התברר כי הוא נעצר לחקירה בחשד למעורבות בשחיתות.
ייתכן מאוד שההתמקדות של שי במגזר הפרטי נהפכה משמעותית יותר לנוכח התגברות ההאטה הכלכלית בסין, ובנוסף לניסיון להטיל אימה על אנשי עסקים שנוהגים לשחד פקידי ממשל, מדובר במהלך שיש בצידו גם רווח פוליטי, במיוחד כאשר מדובר בדמות בולטת כמו גואו, שמכונה "וורן באפט הסיני". התרחשות שעשויה לבסס את ההשערה הזו היא כינוס שנערך ביוזמתו של מזכיר המפלגה הקומוניסטית בשנגחאי, האן ז'נג ביום חמישי. האן קרא אליו בהתראה קצרה לקבוצת של בכירים במגזר הפיננסי ונזף בהם על "רדיפת הבצע" שלהם. לפי הודעה רשמית של המפלגה, האן הפציר בבכירים "להראות חוש של אחריות ומסירות".
לפי הצהרת פוסון, גואו יוכל לקחת חלק ב"קבלת החלטות בעניינים חשובים עבור החברה" ולחקירה "אין השפעה ממשית לרעה על הפעילות הפיננסית של הקבוצה, וזו תימשך כרגיל". עם זאת, ההעלמות הביאה להפסקת המסחר בכל מניות החברות שבבעלות פוסון בבורסת הונג קונג ביום שישי.
פוסון מחזיקה בשליטה במפעל פלדה, חברת נדל"ן, חברות ביטוח, קרנות פרייבט אקוויטי, באחת מיצרניות התרופות הגדולות בסין ובכמה אתרי נופש ותיירות. הקבוצה רכשה השנה ב־1.1 מיליארד דולר את השליטה ברשת בתי המלון הצרפתית קלאב־מד, ואת השליטה בקרקס הקנדי המפורסם סירק דה סוליי ב־1.5 מיליארד דולר.
לחברה גם פעילות בתחום הביטוח מחוץ לסין, שבו נמצאות יותר משליש מאחזקותיה. בנוסף, הקבוצה מתמודדת בימים אלו על רכישת נתח בבנק הגרמני האוק אנד אאופהאוזר. רק בשבוע שעבר הכריז הבנק המרכזי האירופי כי פוסון ראויה להיות בעלי בנק בגוש היורו.