$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

צים דוחה את ההנפקה בבורסת ניו יורק

ההנפקה של חברת הספנות, שהיתה אמורה להתבצע ברבעון הראשון של 2016, נדחית לסוף השנה. הסיבה לביטול נעוצה בהנפקה המאכזבת של חברת הספנות המתחרה האפאג־לויד לפני חודשיים

גולן חזני 06:4704.01.16

חברת הספנות צים מקפיאה את תוכניות ההנפקה שלה בבורסת ניו יורק. ל"כלכליסט" נודע כי ההנפקה, שהיתה אמורה להתבצע ברבעון הראשון של 2016, נדחית לסוף השנה ואולי אף לשנה הבאה.

 

ההחלטה לבטל בשלב זה את ההנפקה באה בעקבות קשיים שנוצרו לפני כחודשיים בהנפקה של האפאג־לויד (Hapag-Lloyd), שעוסקת גם היא בתחום ההובלה הימית. החברה, שהונפקה בבורסת פרנקפורט בגרמניה, גייסה 300 מיליון דולר אולם תכננה לגייס 500 מיליון דולר. אזהרת רווח שהוציאה במהלך הרוד שואו וביקושים נמוכים הביאו לצמצום דרמטי של הגיוס, והשווי שלפיו הנפיקה החברה עמד בסופו של דבר על 2.5 מיליארד דולר. מאז ההנפקה לא הצליחה המניה להתרומם.

אוניית מטען של צים אוניית מטען של צים צילום: בלומבגר

 

הגיוס המאכזב יחסית של האפאג לויד, חברת ההובלה הימית הרביעית בגודלה בעולם, השפיע על הענף כולו, ולאור המכפיל שבו היא נסחרת, הגיעו בצים למסקנה שההנפקה בשלב זה איננה מעשית והסיכוי שתצליח הוא קלוש. זאת מאחר שלפי המכפיל שבו הונפקה האפאג־לויד, השווי של צים נמוך בהרבה מהשווי שאליו היא מכוונת בהנפקה.

 

ברקע נמצאת גם החולשה של ענף ההובלה הימי. מדד מחירי ההובלה הימית איבד בשנתיים האחרונות 78% מערכו, והוא נמצא בשפל של 30 שנה. על פי הפרשנות המקובלת, חולשה במדד מעידה על ירידה ברווחי החברות בענף.

 

ההנפקה היא חלק מההסדר

 

באוקטובר האחרון פרסמה סוכנות הידיעות בלומברג כי צים, שבשליטת עידן עופר, שכרה את שירותיהם של מריל לינץ' בנק אוף אמריקה וברקליס לצורך הנפקת מניותיה בבורסת ניו יורק. הרישום למסחר היה חלק מההתחייבות שנתנה צים ביולי 2014 לבעלי האג"ח שלה, שהמירו חוב של 1.4 מיליארד דולר ל־68% ממניות החברה ולסדרות אג"ח חדשות. כחלק מההסדר ויתרה החברה לישראל על הבעלות המלאה בצים והזרימה 200 מיליון דולר לצים בתמורה להקצאת 32% ממניותיה, כלומר לפי שווי חברה של 625 מיליון דולר. בתחילת 2015 פוצלה החברה לישראל לשתיים, והאחזקה בצים עברה לחברת קנון.

 

המרת החוב למניות ולסדרות אג"ח חדשות היתה חלק מרכזי בהסדר חוב בהיקף של 3.4 מיליארד דולר. מדובר היה בהסדר החוב השני של החברה בתוך ארבע שנים, והוא מנע את הגעתה של צים לסוף דרכה הכלכלית. זאת על רקע הוצאות מימון גבוהות בשל חוב גדול לבעלי אג"ח והבנקים ודמי חכירה גבוהים מדמי החכירה בענף, ששולמו לחברות פרטיות שבבעלות עידן עופר, אודי אנג'ל ואייל עופר.

 

אכזבה ברבעון השלישי

 

בחברה קיוו כי השיפור בתוצאות במחצית הראשונה של 2015, בעקבות הירידה בחוב הפיננסי נטו, סגירת הקו המפסיד מאסיה לצפון אירופה והירידה החדה במחיר הדלק, יסייע להצלחת ההנפקה. ההכנסות של צים עמדו על 1.56 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2015, ירידה של 9% לעומת התקופה המקבילה. עם זאת, הרווח הנקי עמד על 21 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2015 לעומת הפסד של 132 מיליון דולר בתקופה המקבילה.

 

אבל אז הגיעו התוצאות של הרבעון השלישי והתמונה התהפכה. צים רשמה ברבעון השלישי ירידה בהכנסות וברווחיות הגולמית, אך רשמה רווח נקי כתוצאה מהכנסה חד־פעמית בעקבות מכירת חברה. הכנסות צים ברבעון ירדו ב־12.3% לעומת הרבעון המקביל והסתכמו ב־749 מיליון דולר. זאת בשל הירידה בהכנסות מפעילות ההובלה, עיכוב בהובלות וכן ירידה במחיר הממוצע למכולה. בשורת הרווח הנקי רשמה צים שיפור אולם רק בעקבות מכירת החברה־הבת, שהניבה לה הכנסות של 32 מיליון דולר. הרווח הנקי של צים ברבעון השלישי הסתכם ב־11 מיליון דולר לעומת הפסד של 63 מיליון דולר ברבעון המקביל. בנטרול הרווח ממכירת החברה־הבת רשמה החברה הפסד של 8 מיליון דולר, שיפור לעומת הרבעון המקביל אך הרעה ביחס לרבעונים הקודמים.

 

מצים לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x