$
שווקי חו"ל

השורה התחתונה

האם ב־2016 טוויטר תחזור לדרך המלך?

מניית הרשת החברתית, שהיתה הבטחה גדולה עם הנפקתה ב־2013, קרסה ב־36% בשנה החולפת אחרי שהחברה לא הציגה צמיחה מהותית בכמות המשתמשים. המפנה עשוי להתרחש בשנה הקרובה, אם הפלטפורמות שתשיק טוויטר יצליחו לעורר את עניין המשתמשים

שלומי כהן 09:0805.01.16

בוול סטריט אוהבים לקצר מושגים ארוכים באמצעות ראשי תיבות. כך, למשל, עד לפני כמה שנים ההמלצה החמה ביותר להשקעה בשווקים מתעוררים היתה השקעה במדינות ה־BRIC (ברזיל, רוסיה, הודו וסין).

 

עם זאת, המושג הזה נעלם לאחרונה כאשר מדינות ה־BRIC הפכו להשקעה גרועה ואת מקומו החליף מושג חדש: מניות ה־FANG, שהיו ההשקעה הטובה ביותר במגזר הטכנולוגיה ב־2015. המניות, שכוללות את פייסבוק (FB), גוגל (GOOG), אמזון (AMZN) ונטפליקס (NFLX), הניבו השנה תשואות פנטסטיות של 33.4%, 45%, 119% ו־129.5% בהתאמה.

 

כעת, עם תחילת 2016, השאלה היא אם להמשיך ולהחזיק את ההרכב המנצח או שמא כדאי לחזור דווקא למניות שאכזבו את המשקיעים בשנה החולפת, ובראשן אפל (AAPL) וטוויטר (TWTR). אף שהרבה מעסקי המובייל של חברות ה־FANG מתבצעים על גבי מכשירי אפל, אייפונים אייפדים ואפל TV, את 2015 אפל סיימה עם ירידה של 2.1% לעומת זינוק של 41% בשנת 2014.

 

שאלת מיליון הדולר לגבי 2016 היא אם אפל פונה לקראת שיאים חדשים או שמא ימיה הטובים כחברת צמיחה חלפו. משקיעים מוסדיים מובילים, כמו קרל אייקן, ורוב האנליסטים ממשיכים להאמין שב־2016 אפל תצליח להוכיח שעל אף ההאטה שצפויה בצמיחת מכירות האייפונים היא מסוגלת לייצר אפיקי צמיחה אחרים.

 

 

הציוצים יוצרים כותרות מדי יום

טוויטר, שהיתה אמורה להיכנס להרכב המנצח של שיאני התשואות ל־2015, הפכה לאכזבה הגדולה של השנה שחלפה עם נפילה של 35.5%. היום כמעט ולא נמצא משקיע מוסדי גדול או אנליסט שמאמין ברשת החברתית כהשקעה טובה לשנה החדשה, ודווקא בגלל זה היא עשויה להפתיע כפי שפייסבוק הפתיעה כשנה וחצי אחרי ההנפקה הכושלת.

 

טוויטר, שמספקת פלטפורמה להחלפת הודעות קצרות בנות מקסימום 140 אותיות, הוקמה לפני כעשור על ידי ארבעה יזמים ובראשם המנכ"ל הנוכחי ג'ק דורסי. ההשפעה הרבה של הרשת באה לידי ביטוי מדי יום כשלכותרות עולים "ציוצים" של טייקונים, אמנים, אנשי תקשורת ובעיקר פוליטיקאים. כך, למשל, ההתכתשויות העסיסיות של המועמד לנשיאות ארה"ב דונלד טראמפ עם מתחריו בפריימריז של המפלגה הרפובליקנית, שזוכות לכותרות ענק, מתרחשות בעיקר בטוויטר.

 

טוויטר הונפקה בבורסת ניו יורק בנובמבר 2013 לפי שווי של 14 מיליארד דולר. יש שגורסים שזו היתה טעות גדולה להנפיק את טוויטר שהרי גם לוואטסאפ, לאינסטגרם ואפילו לווייז הישראלית לא היו מודלים עסקיים לעשיית כסף והן נמכרו כחברות פרטיות בסכומי עתק.

 

ג'ק דורסי מנכ"ל טוויטר ג'ק דורסי מנכ"ל טוויטר צילום: רויטרס

 

טוויטר נסחרת היום בשווי של 16 מיליארד דולר, הרבה פחות מ־22 מיליארד דולר שפייסבוק שילמה עבור וואטסאפ לפני כשנה, שהיתה אז עם מכירות זניחות אבל עם מספר משתמשים שנוסק מהר. וכך, בעוד טוויטר מצליחה לספק את תיאבון התקשורת, היא משאירה את וול סטריט מאוכזב.

 

משיא של 74 דולר למניה מיד אחרי אופוריית ההנפקה לפני שנתיים, המניה התרסקה לכמעט 20 דולר. הסיבה העיקרית לכך היא שהחברה לא מצליחה למצוא את המודל העסקי הנכון לעשיית רווחים גבוהים מתכנים פופולריים כפי שפייסבוק, גוגל ולינקדאין (LNKD) מצליחות. בנוסף, היא גם לא מצליחה להגדיל משמעותית את מספר המשתמשים.

לטוויטר יש היום 320 מיליון משתמשים חודשיים אקטיביים.

 

לעומתה, פייסבוק, שיש לה בסיס משתמשים חודשי גדול בהרבה, ממשיכה להציג צמיחה. כך, מיוני עד ספטמבר גדלה כמות המשתמשים הפעילים ב־6 מיליון ל־1.55 מיליארד. באותה תקופה, מספר המשתמשים של טוויטר גדל ב־4 מיליון בלבד. עם זאת, ב־2016 טוויטר עשויה להגדיל את מספר המשתמשים, כשתשיק שורה של שירותים חדשים, בהם פריסקופ שתהווה פלטפורמה לסרטוני וידיאו של המשתמשים.

 

המייסד דורסי חוזר לתפקיד המנכ"ל

מודל ההכנסות של טוויטר דומה לזה של פייסבוק ומבוסס על פרסומות באתר וציוצים בתשלום, שמסומנים כפרסומות. טוויטר דיווחה על מכירות של 569 מיליון דולר ברבעון השלישי של השנה, עלייה של 58% לעומת הרבעון המקביל ורווח מתואם (EBITDA) של 142 מיליון דולר, 25% מסך המכירות וזינוק של 108%. אף שהנתונים הכספיים הללו עקפו את התחזיות המוקדמות, הם לא קיזזו את האכזבה הגדולה מהקיפאון המתמשך בכמות המשתמשים האקטיביים ומהתחזיות של החברה לרבעון הרביעי של השנה. התחזיות של טוויטר למכירות היו נמוכות ב־6% מציפיות השוק ותחזיות הרווח היו נמוכות ב־15% מאלו של השוק.

 

בנוסף, טוויטר נתקלה בבעיה ברמת הניהול. החברה נאלצה להחזיר לתפקיד המנכ"ל את המייסד דורסי אחרי שקודמו דיק קוסטלו לא הצליח במשימה העיקרית, להשיג צמיחה רציפה ומשמעותית במספר המשתמשים. ההחלפה נעשתה בתחילת אוקטובר, והמבחן הראשון של דורסי מול וול סטריט יהיה בפרסום תוצאות הרבעון הרביעי בחודש הבא. עם זאת, דורסי התחיל את הכהונה השנייה ברגל שמאל. בוול סטריט לא אוהבים את העובדה שדורסי, יזם סדרתי מצליח, מחזיק בשני כובעי מנכ"ל, בטוויטר ובסקוור (SQ), חברה לתשלומי מובייל שאותה ייסד לפני שש שנים והנפיק לפני כחודש.

 

בשוק ההון לא מאמינים שהוא יצליח להבריא את טוויטר ובמקביל לנהל חברה שרק הונפקה, ולכן החזרתו לתפקיד מנכ"ל טוויטר לא אוששה את מניית טוויטר אלא להפך. עם זאת, סביר להניח שהחלטתו של דורסי להפחית את התחזיות לרבעון הרביעי היתה צעד נבון של הורדת ציפיות על מנת להכות אותן בקלות בתוצאות הקרובות. בנוסף, ב־2016 החברה צפויה להציג צמיחה בתוצאות. על פי הערכות, המכירות יסתכמו ב־3.1 מיליארד דולר, עלייה של 41%, והרווח המתואם יעמוד על 800 מיליון דולר ויזנק ב־47% לעומת 2015.

 

השורה התחתונה: הורדת התחזיות ברבעון הרביעי צפויה לאפשר לטוויטר להכות את התחזיות בקלות. בנוסף, על פי הערכות, טוויטר תציג זינוק של 47% ברווח המתואם ב־2016

 

הכותב הוא יועץ ומשקיע בני"ע שונים

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x