$
בורסת ת"א

המוסדיים לא מתפתים לחיזור של בנק ירושלים ובנק לאומי

בחודשים האחרונים מנסים הבנקים, ללא הצלחה, למכור למנהלי הפנסיות נתחים מתיקי המשכנתאות שלהם כדי שיוכלו לעמוד בדרישות הלימות ההון החדשות עד סוף השנה. המוסדיים חוששים כי העלאת ריבית צפויה תעלה את רמת הסיכון לעמיתים

רעות שפיגלמן 08:1321.01.16

אחרי בנק מזרחי טפחות, גם בנק ירושלים מנסה למכור נתח מתיק המשכנתאות שלו. ל"כלכליסט" נודע כי הבנק המנוהל על ידי גיל טופז, מסתובב בחצי השנה האחרונה בין גופים מוסדיים ומציע להם לרכוש נתח מתיק המשכנתאות של הבנק, בינתיים ללא הצלחה.

מה דעתך על מניית מזרחי טפחות:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

על פי הערכות, מדובר בהצעה למכור נתח של מאות מיליוני שקלים מהתיק. עוד נודע כי גם בנק לאומי המנוהל על ידי רקפת רוסק־עמינח מנסה למכור נתח מתיק המשכנתאות שברשותו, כאשר לפי הערכות, מדובר בנתח מוצע של 2–1 מיליארד שקל מהתיק.

 

רקפת רוסק עמינח רקפת רוסק עמינח צילום: רון קדמי

 

לפני כחודש בוצעה לראשונה מכירה של תיק משכנתאות. בנק מזרחי טפחות, השחקן הגדול בשוק המשכנתאות בענף עם תיק של 100 מיליארד שקל, מכר נתח של 770 מיליון שקל מהתיק לחברת מנורה מבטחים שרכשה את התיק בכספי החוסכים שלה.

 

הבנקים מעוניינים למכור נתחים מתיקי המשכנתאות שלהם כדי לשחרר הון לצורך עמידה בדרישות הלימות ההון המחמירות שבהן יצטרכו לעמוד עד 2017. בנוסף, מבחינתם, מכירת נתח מהתיק מציפה להם רווחי הון שכן בחלק מהמקרים מדובר במשכנתאות שניתנו לפני כמה שנים בריבית גבוהה מהריבית הנוכחית, והבנקים גזרו מרווח גבוה יותר על ההלוואה, ואילו כעת הם רוצים למכור אותן למוסדיים בתמורה למרווח נמוך יותר.

 

תיקי משכנתאות נחשבים תיקים מפוזרים עם בטוחה בדמות הדירות עם סיכון נמוך יחסית, ומנהלי הפנסיה מחפשים אפיקי השקעה סולידיים ומניבים יותר מהאג"ח הממשלתיות, למשל, שמציעות כיום תשואות אפסיות. בנק ירושלים הוא שחקן קטן יחסית עם נתח שוק של 2.6% בתחום האשראי לדיור. עם זאת, תיק המשכנתאות של הבנק מהווה 75% מסך האשראי שהוא מעניק, לצד 10% נוספים שהבנק מעניק לקבלנים.

 

גיל טופז מנכ"ל בנק ירושלים גיל טופז מנכ"ל בנק ירושלים צילום: סיוון פרג'

 

יחס ה־LTV (היחס שבין שיעור המימון לשווי הנכס הנרכש) בתיק המשכנתאות שבנק ירושלים מבקש למכור עומד על 30%. ככל שהיחס נמוך יותר, רמת הסיכון של התיק נמוכה יותר. מדובר בעיקר במשכנתאות שניתנו בריבית משתנה, הן ריבית צמודה והן ריבית פריים, בנות 5–2 שנים ולא כוללות פיגורים.

 

תיק המשכנתאות של בנק ירושלים מתאפיין בחשיפה גבוהה יחסית (37%) לאשראי לדיור לציבור החרדי ולבני המיעוטים. רק השבוע פרסם בנק ישראל אזהרה חמורה למערכת הבנקאית בישראל בכל הנוגע לחשיפה לשוק הדיור ש"מהווה סיכון משמעותי. הבנקים ממשיכים להיות חשופים לענף הבינוי והנדל"ן וכן למשכנתאות בהיקפים ניכרים, סיכון שמתעצם בגלל המתאם הגבוה בין אשראים אלו".

 

עוד הזהירו בבנק ישראל כי אם הריבית במשק תעלה, הדבר "יוביל גם לירידה חדה של מחירי הדירות, והשפעתו על יציבות הבנקים תתעצם בשל הפגיעה בביטחונות שבידיהם". ואכן, הציפיות להעלאת ריבית במשק — גם אם התמתנו בימים האחרונים על רקע המפולת בשוקי העולם — גורמות למוסדיים להיות זהירים ולכן הם מתמהמהים בהחלטה על רכישת תיק משכנתאות.

 

בשיחות עם מוסדיים מציין בנק ירושלים ששיעור ה־LTV של תיק המשכנתאות שלו נמוך לעומת המקובל במערכת הבנקאית וכי המרווח הפיננסי שלו עומד על 2.1% לעומת 0.8% בממוצע במערכת הבנקאית. מרווח פיננסי מייצג את הפער שבין הריבית שהבנק גובה על ההלוואה, שמגלמת גם הסיכון הנובע ממנה, לבין עלות הכסף עבורו. עם זאת, לדברי אנשי הבנק, המרווח שלו מעיד על התמחותו במתן משכנתאות לנישות רווחיות ובטוחות ולא על סיכון, וכי גם בתרחיש של ירידת מחירים בשוק הדיור, לטענת הבנק, הפסדי האשראי צפויים להיות נמוכים.

 

בבנק ירושלים ביקשו שלא להגיב. מבנק לאומי נמסר כי הנושא אכן נבחן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x