$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

"קופת הגמל החדשה של האוצר תהווה מכה אנושה עבורנו"

חברות ניהול התיקים הקטנות שמתבססות ברובן על לקוחות אמידים, ערכו אתמול כנס חירום לקראת השקת המוצר שיכלול הטבות רבות לחוסכים. לטענתן, המוצר העדיף צפוי לחסל אותן, בעיקר אם ישווק על ידי הבנקים

רחלי בינדמן 08:5015.02.16

חברות ניהול התיקים הקטנות קיימו אתמול כנס חירום בשל התוכנית להשקת מוצר חדש – קופת גמל להשקעה – שלטענתן מאיים על קיומן. את השקת המוצר מקדמים שר האוצר משה כחלון והמפקחת על הביטוח דורית סלינגר.

 

הכנס התקיים באיגוד לשכות המסחר שמייצג באמצעות רונן סולומון את מנהלי התיקים בכל הנוגע לנושאי רגולציה. במסגרת הכנס הוצג תזכיר החוק של קופת הגמל החדשה, ונידונו דרכי פעולה להתמודדות של חברות ניהול התיקים עם המוצר. הטענה המרכזית של מנהלי התיקים היא שמשרד האוצר מפלה לרעה את המשקיעים דרך מנהלי תיקי השקעות, שנדרשים לשלם מס רווח הון של 25% מהרווחים הריאליים. זאת בעוד קופת הגמל החדשה תאפשר חיסכון אלטרנטיבי הכולל דחיית מס עד משיכת הכספים (בכל עת) עם סוכרייה בדמות פטור מלא ממס על רווחי הון למשקיע שימשוך את הכסף רק בגיל פרישה בדמות קצבה חודשית.

 

התיקון יהווה מכה אנושה לחברות ניהול התיקים

 

קופת הגמל החדשה מדאיגה את מנהלי התיקים שאליהם מגיעים בדרך כלל משקיעים אמידים, בדגש על החברות הקטנות שלא מהוות חלק מבית השקעות גדול שכולל גם פעילות גמל שתרוויח מהמהלך. אלא שכבר היום סופגים מנהלי התיקים פגיעה משני מוצרים שמותרים לשיווק כבר שנים — פוליסות החיסכון וחיסכון דרך תיקון 190 בקופת גמל — שני מוצרים שמהווים אלטרנטיבה לתיק מנוהל הן מבחינת תמהיל ההשקעות והן מבחינת הטבות המס. מוצר זה יהווה שילוב בין פוליסות החיסכון לתיקון 190 ויאפשר לבעלי חסכונות פרטיים להעביר כסף לקופת גמל, ליהנות מדמי ניהול תחרותיים, חשיפה להשקעות לא סחירות ודחיית תשלום מס (עד מועד המשיכה) תוך האפשרות למשוך את הכספים בכל עת ללא קנס.

 

 

לפי הערכות, אם פוליסות החיסכון ותיקון 190 פגעו בפעילות חברות ניהול התיקים, המוצר החדש יהיה בבחינת מכה אנושה עבורן שכן בניגוד לפוליסות החיסכון ולתיקון 190, הבנקים צפויים להוות ערוץ הפצה מרכזי שלו. מנהלי התיקים מבינים כי אם יהיה כדאי לבנקים להיכנס למגרש ההפצה של המוצר החדש (בתלות בתגמול שיקבלו), מנהלי התיקים הקטנים עלולים להיעלם.

 

עבור בתי ההשקעות הגדולים הפגיעה בחברות ניהול התיקים שלהם תקוזז ברווחיות אלטרנטיבית שתגיע מגיוס כספים לקופות הגמל, אך עבור בתי השקעות קטנים, שמחזיקים רק בניהול תיקים וקרנות נאמנות, קופת הגמל החדשה עלולה להוות, כאמור, מכה קשה. לפי נתוני רשות ני"ע יש כיום 106 חברות ניהול תיקים שאינן גדולות — כלומר שלא נמנות על בתי ההשקעות הגדולים המחזיקים במקביל בפעילות גמל. אלו מנהלות סכום כולל של 34 מיליארד שקל — סכום שכמעט לא גדל מאז יוני 2014.

 

מדו"ח שפרסמה רשות ני"ע היקף הכספים המנוהלים ללקוחות פרטיים (שאינם גופים מוסדיים) בכל חברות ניהול התיקים עמד על 161 מיליארד שקל. הנתונים בדו"ח הרשות הצביעו על קיפאון בכניסת כספים חדשים לאחר שבדצמבר 2014 היקף הנכסים המנוהלים בהן עמד על 156 מיליארד שקל, עלייה של 3% בלבד, ששיקפה במידה רבה את העלייה בשווי היקף הנכסים הקיימים ולא כניסת כספים חדשים. ניהול תיקים היא אופציית ניהול השקעות הרלבנטית לבעלי אמצעים, שכן רף הכניסה אליהם עומד על כחצי מיליון שקל לפחות, כאשר גם אז מדובר בדרך כלל בתיק שיורכב כולו מקרנות נאמנות ולא יבוסס על ניהול השקעות פרטני, ששם הרף עומד על מיליוני שקלים לפחות.

 

מדגם שערכה חברת הפמילי אופיס (ניהול כספים אישי) קרני וילנצ'יק פתרונות פיננסיים בקרב כ־100 משקיעים בעלי תיקי נכסים בהיקף של מעל 5 מיליון שקל, מעלה נתונים מעניינים, הגם שכמובן לאו דווקא מייצגים את כלל האוכלוסייה הנבדקת. במהלך 2015 נרשמה בתיקי אותם לקוחות ירידה חדה בניהול הכסף דרך מנהלי תיקים לטובת שני אפיקים מרכזיים — פוליסות חיסכון וקופות גמל תחת תיקון 190. למעשה נתח ניהול הכסף דרך מנהל תיקים ירד ביחס לתיקי המדגם מ־40% לכ־16% בתוך שנה, לטובת עלייה משמעותית מ־20% ל־31% בניהול דרך קופת גמל (תיקון 190) ומ־18.5% מהכסף בפוליסות חיסכון בתחילת 2015 ל־25% נכון לסוף השנה.

 

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: נמרוד גליקמן

 

סוג של פרצת מס שמיועדת לבעלי אמצעים בלבד

 

תיקון 190 הוא סוג של פרצת מס שמאפשרת לחוסכים בעלי אמצעים להפקיד כספים לקופת גמל ללא הגבלת סכום, ולמשוך את הכסף תחת שתי אלטרנטיבות בגיל פרישה — או כקצבת פנסיה פטורה ממס או כסכום חד־פעמי תמורת מיסוי נומינלי של 15% (להבדיל ממיסוי של 25% מהרווחים הריאליים בהשקעה דרך מנהל תיקים). היתרונות הגלומים למשקיעים האמידים בניהול כסף דרך תיקון 190 עולים משמעותית על ניהול כסף דרך מנהל תיקים.

 

ניהול תיקים מציע היום לאותם לקוחות ניהול אישי של הכסף על פי העדפות הסיכון של הלקוח. תיקון 190 משמעותו העברת הכסף לניהול השקעות של מנהל ההשקעות של חברת הגמל, כלומר לא ניהול אישי, אך ניהול המציע יתרונות עדיפים. בראש ובראשונה מדובר ביתרון דחיית המס — כל עוד הכסף מנוהל בקופת הגמל, רווחי ההון ממכירת ניירות ערך על ידי מנהל ההשקעות תוך כדי תנועה אינם כפופים למיסוי אלא רק בעת המשיכה. כשמנהל תיקים, לעומת זאת, מוכר ניירות ערך או לחלופין קרנות נאמנות שרכש עבור הלקוח, מתרחש אירוע מס.

 

בנוסף, ניהול דרך קופות גמל מאפשר, להבדיל מניהול תיקים, חשיפה להשקעות לא סחירות כמו אשראי ונדל"ן וכן דמי ניהול מופחתים בהשוואה לניהול תיקים. לבסוף, תיקון 190 מציע הטבה משמעותית במקרה של פטירת המשקיע לפני גיל 75, שמזכה את יורשיו בסכום הצבור בפטור מלא ממס. כפי שנחשף ב"כלכליסט" בחודש שעבר, תעשיית קופות הגמל שמאז 2008 לא קולטת לקוחות חדשים, התעוררה ב־2015 לחיים וקיבלה הפקדות חדשות בהיקף של 2 מיליארד שקל הודות לתיקון המדובר. אלטרנטיבה זו רלבנטית ביחס לקהל משקיעים מבוגר יחסית שכן העברת הכספים לקופת הגמל מותנית באיסור משיכה עד גיל 60.

 

פוליסות החיסכון נוגסות בכספי מנהלי התיקים

 

אלא שגם עבור המשקיעים הצעירים יותר ישנה אלטרנטיבה עדיפה היום על ניהול תיקים והיא פוליסות החיסכון. מדובר באפשרות לנהל את הכסף דרך מנהל ההשקעות של חברת ביטוח וליהנות, בדומה לגמל, מחשיפה להשקעות לא סחירות, דמי ניהול אטרקטיביים על פני ניהול תיקים וכן דחיית מס. שכן בעת העברה בין מסלולים שונים בתוך חברת הביטוח (ממסלול מניות לאג"ח וכו') אין אירוע מס. תעשיית פוליסות החיסכון הולכת וצומחת בשקט בשנים האחרונות על חשבון התיקים המנוהלים.

 

לפי הערכות באוצר, היקף הנכסים המנוהלים בפוליסות החיסכון עומד כבר על 20 מיליארד שקל עם גיוסים של מאות מיליוני שקלים בחודש. מדובר בזינוק חד של כמעט 100% בתוך שנה לאחר שבסוף 2014 הן ניהלו לפי הערכות כ־11 מיליארד שקל, ורוב הכסף החדש הגיע כחלופה לניהול תיקים.

 

חלק מהנתונים בכל זאת רואים פומבי ביחס לחברות שהקימו מסלולים ייעודיים לפוליסות אלו ולא הכלילו אותם תחת פוליסות ביטוחי המנהלים. כך, למשל, בית ההשקעות פסגות שנכנס לתחום לפני שנה וחצי כבר מנהל בהן כ־650 מיליון שקל בדמי ניהול ממוצעים של 0.83%. הכשרה ביטוח שמשווקת פוליסות אלה דרך מנהלים חיצוניים (אלטשולר שם, פסגות וילין לפידות) מנהלת בהן כבר 2 מיליארד שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x