$
בורסת ת"א

הרמת המסך של אורבנקורפ: ססקין אולץ לחשוף את כל הכביסה המלוכלכת

דיווח של חברת הנדל"ן הקנדית שגייסה 180 מיליון שקל בתל אביב מגלה פרטים נוספים שהסתירה: היועמ"ש והדירקטור שהתפטרו ותביעה ייצוגית שהוגשה. המחזיקים מתכוונים לדרוש פירעון מיידי

אורן פרוינד 07:2805.04.16

הסחרחרת של חברת הנדל"ן הקנדית אורבנקורפ לא נעצרת. שלשום בבוקר, אחרי חשיפת "כלכליסט" על הכוונה לבטל את רישיון הקבלן של אורבנקורפ במחוז אונטריו, נעצר המסחר באג"ח של החברה בבורסה של תל אביב עד לקבלת הבהרות מהחברה.

אתמול התקבלו ההבהרות שגילו נתונים נוספים שהחברה לא דיווחה עליהם, ובעקבות זאת האג"ח שלה צנחו (אורבנקורפ אג"ח א') בחדות ב־53% ונסחרו בתשואה לפדיון של 53%.

 

הפרטים שנתגלו מהדיווח של אורבנקורפ מעלים חשש כבד שמצבה של החברה היה בכי רע עוד לפני שבאה לגייס כסף בישראל בדצמבר האחרון, ומעלים לא מעט תהיות לגבי התנהלותם של גורמים בשוק החוב הישראלי.

 

ההסתבכות בקנדה

אורבנקורפ שגייסה בישראל רק לפני שלושה חודשים אג"ח בהיקף של 180 מיליון שקל שדורגו בדירוג אשראי גבוה של A3, הודיעה אתמול את מה שדווח ב"כלכליסט" ביום ראשון.

 

ביום רביעי פורסם בקנדה כי ארגון הבתים הקנדי הממשלתי טריון (Tarion Warranty Corp) הודיע על כוונתו להתלות את הרישיון של אורבנקורפ כיזם של דירות במחוז אונטריו, אזור הפעילות המרכזי של החברה.

 

בעל השליטה באורבנקורפ אלן ססקין בעל השליטה באורבנקורפ אלן ססקין צילום: יו טיוב

 

הרישום בארגון הממשלתי מבטיח ערבויות ויחס הוגן לדיירים, וללא רישיון זה לא ניתן לפעול בתחום היזמות לדיור באונטריו. בדיווח החברה נאמר כי אורבנקורפ ערערה על החלטת טריון, אך אינה יכולה להעריך בשלב זה את הסיכויים לקבלת הערעור שלה.

 

אורבנקורפ לא ממש התכוונה לדווח על כל המתרחש למשקיעים שלה בישראל, אלא שבעקבות דרישה של רשות ני"ע להבהיר לציבור המשקיעים מה מתרחש בחברה ומדוע לא עמדה במועד האחרון להגשת הדו"חות הכספיים לשנת 2015 שחל בשבוע שעבר, היא נאלצה להוציא את כל האשפה החוצה.

 

כפי שנמסר על ידי החברה, היועצים המשפטיים שלה התפטרו ב־28 במרץ, על רקע "מחלוקות שלא יושבו עם החברה" ובסמוך להודעה של טריון על כוונתה שלא לחדש את רישיון היזם של אורבנקורפ.

 

המחלוקות האלו נעו סביב הדיווח של אורבנקורפ מלפני שבועיים, שחשף כי במשך שלושה חודשים הבעלים אלן ססקין הסתיר כי 12 מיליון דולר מההון העצמי של החברה היו משועבדים לתאגיד פיננסי קנדי בניגוד להבטחות שלו בתשקיף, וכי בכל אותו זמן ססקין ניהל מו"מ בקשר לנטילת הלוואה שתחליף את ההזרמה המקורית. עצם העובדה שססקין נאלץ ליטול הלוואה כדי להעמיד הון עצמי של 12 מיליון דולר מלמד על מצוקת המזומנים של החברה.

 

מחלוקות עם היועמ"ש

היועצים המשפטיים של אורבנקורפ שהתפטרו הם משרד עורכי הדין שמעונוב ושות' שבבעלות עו"ד ישראל שמעונוב. הם אלו שכתבו את התשקיף להנפקה של אורבנקורפ ושל רוב חברות הנדל"ן האמריקאיות שגייסו בישראל.

 

שמעונוב סירב אתמול להתייחס לסיום היחסים בינו לבין ססקין. גורמים בשוק ההון סיפרו כי בין שמעונוב לססקין התגלעו מחלוקות לגבי הצגת המצב הנוכחי של החברה, וכי שמעונוב החליט כי אינו מעוניין להמשיך לעבוד עם ססקין בכל צורה שהיא.

 

מדובר בפעם השנייה ששמעונוב עוזב חברת נדל"ן אמריקאית שגייסה חוב בישראל לאחר שעזב גם את GFI בעקבות חילוקי דעות.

 

ועדת המאזן בוחנת

חברי ועדת המאזן של אורבנקורפ, אייל גבע, רונן נקר ודפנה אבירם ניצן, החליטו לאור התפתחויות אלו שלא לפרסם את דו"חות החברה, וזאת כדי שיוכלו לבחון בזהירות הראויה, בין היתר, את שוויים של הנכסים הגיאותרמיים של החברה שעל פי החשד רשומים בשווי מנופח.

 

קנדה קנדה צילום: שאטרסטוק

 

הדיווח של אורבנקורפ מגלה עוד פרט שלא פורסם עדיין, שעל פיו הדירקטור הקנדי ג'יימס סומרוויל, שנחשב לדירקטור בעל מומחיות חשבונאית ופיננסית אשר מונה לתפקיד ב־23 במרץ, התפטר מהחברה שבועיים בלבד לאחר שמונה. בנימוקים להתפטרות ציין סומרוויל כי הוא סבור שאין לו הכישורים להעריך סטנדרטים חשבונאיים (IFRS) החלים בנוגע להערכות שווי נדל"ן שנדרשת לשם הכנת הדו"חות הכספיים של החברה.

 

עוד דיווחה החברה כי הוגשה נגדה ונגד הדירקטורים שלה בקשה לתביעה ייצוגית בגובה של 23 מיליון שקל בטענה שהפרה את חובת הדיווח שלה. הבקשה לתביעה נוגעת להסתרת פרטים בנוגע ל־12 מיליון דולר מההון העצמי של החברה שהיו תחת תנאים מגבילים וכן הסתרת כוונתו של טריון שלא לחדש את רישיון היזם של אורבנקורפ.

 

ל"כלכליסט" נודע כי את התביעה הגיש טוביה פחטהולד, ממחזיקי האג"ח הפרטיים, באמצעות משרד עורכי הדין וקסלר ברגמן.

 

מחזיקי האג"ח מתכנסים

אורבנקורפ הגיעה לישראל באמצעות חברת איפקס חיתום שמנוהלת על ידי אליאב בר דויד ואהרון סמרה. היא זו שגם אחראית על גיוס האג"ח של חברת אקסטל, אותה חברה שסובלת בימים אלו מההאטה בשוק דירות היוקרה בניו יורק ושהאג"ח שלה נמצאות בתשואות לפדיון שנושקות את ה־10%.

 

ל"כלכליסט" נודע כי מחזיקי האג"ח של אורבנקורפ כבר מובילים מהלך להעמיד את החוב לפירעון מיידי.

 

המחזיקים נפגשו אתמול עם נאמן האג"ח מרזניק נאמנות, וזה הולך לכנס ביומיים הקרובים אסיפת חירום שבה יוחלט על דרישה להעמיד את החוב לפירעון מיידי ועל נקיטת הליכים משפטיים כנגד החברה ונושאי המשרה בה.

 

הנתון המעודד בסיפור של אורבנקורפ הוא שגופי הפנסיה הגדולים לא מחזיקים באג"ח של אורבנקורפ. מי שכן מחזיק באג"ח הם בעיקר קרנות נאמנות ומשקיעים פרטיים, בהם פסגות, איילים, ילין לפידות, אקסלנס ותמיר פישמן.

 

בהודעה של טריון, שצורפה לדיווח של אורבנקורפ לבורסה, נכתב כי הוחלט שלא לחדש את הרישום של אורבנקורפ כיזם לאור תלונות שהתקבלו מלקוחות של החברה שהתקשו לקבל מהחברה כספי פיקדונות בחזרה או כספים מפרויקטים שבוטלו.

 

טריון החליט לשלול את הרישיון של אורבנקורפ לכל 17 הפרויקטים שהיא בונה ולפרויקטים חדשים. אורבנקורפ ערערה על הבקשה ובין הצדדים מתנהל מו"מ. בטריון אומרים כי כל עוד הדיון בערעור מתנהל, 17 הפרויקטים הקיימים של אורבנקורפ ימשיכו להיות תקפים תחת ערבות של טריון, אך היא אינה מאפשרת לחברה לבצע פרויקטים חדשים.

 

המעקב של רשות ני"ע

על פי פרסומים בתקשורת הקנדית, דוברת טריון מליסה יולק גם הביעה דאגה לגבי מצבה הפיננסי של אורבנקורפ ש"לא הצליחה להוכיח שהיא עומדת בדרישות הפיננסיות שלנו, ואינה מסכימה לשתף פעולה ולמסור מידע לגבי המצב הפיננסי שלה".

 

על פי מידע שהגיע ל"כלכליסט", רשות ני"ע נמצאת במעקב אחר ההתפחותיות באורבנקורפ, בין היתר בגלל העובדה שהחברה עדיין לא פרסמה את דו"חות 2015 כשהמועד האחרון לפר�סום היה ביום חמישי האחרון.

 

על רקע זה והבעיות התזרימיות של אורבנקורפ, הורידה מידרוג לפני שבוע את דירוג החוב של אורבנקורפ מ־A3 ל־Baa1 עם השלכות שליליות.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x