האיום ההולנדי על טבע: אושרה גרסה גנרית לקופקסון
חברת התרופות סינטון תשווק את התרופה הגנרית במינון 20 מ"ג ב־29 מדינות באירופה. טבע: "המשתמשים ימשיכו להעדיף קופקסון במינון 40 מ"ג"
הבשורות הטובות של חברת התרופות ההולנדית סינטון (SYNTHON) הן תחילת התגשמות הסיוטים של ענקית הגנריקה הישראלית טבע. סינטון דיווחה על קבלת אישור לשיווק גרסה גנרית של תרופת הדגל של טבע לטרשת נפוצה, הקופקסון, ב־29 מדינות האיחוד האירופי. מניית טבע ירדה 2.2% במסחר אתמול בתל אביב.
- דו"חות פושרים בטבע; ירידה של 14% במכירות הקופקסון בעולם
- טבע מעלה תחזיות: רשמה על ההשקעה במיילן הפסד מימון של 623 מיליון דולר
- טבע קיבלה אישור לשיווק קופקסון 20 מ"ג ביפן
אישור הרגולטור האירופי הוא לשיווק התרופה הגנרית לקופקסון במינון 20 מ"ג, בעוד טבע כבר ביצעה מהלך של מעבר של תרופת המקור למינון של 40 מ"ג. זאת מאחר שהפטנט על המינון הנמוך בארה"ב פג. 75% מהחולים בטרשת נפוצה בארה"ב כבר עברו לתרופה במינון של 40 מ"ג.
בנוסף, משרד הפטנטים האירופי אישר כבר ברבעון הקודם את תוקף הפטנט על קופקסון 40 מ"ג עד 2030 ובכך דחה את טענות סינטון ומיילן בנושא. ערעור על ההחלטה לא אפשרי לפני שנת 2017. בטבע עדיין מחכים להחלטת משרד הפטנטים האמריקאי בנושא הפטנט על קופקסון 40 מ"ג.
לא מדובר במפגש הראשון בין טבע וסינטון. ב־2012 תבעה הענקית הישראלית את חברת התרופות ההולנדית על הפרת פטנט על קופקסון. לפי טענת טבע, סינטון הגישה בקשה למינהל התרופות והמזון בארה"ב (FDA) כדי לאשר גרסה גנרית לתרופה המיועדת לטיפול בטרשת נפוצה ועל כן הפרה את הפטנט הרשום על שמה של טבע.
מכירות הקופקסון של טבע נחלשו ב־2015 ב־4% ועמדו על 8.3 מיליארד דולר. הסיבה לירידה קשורה לכך שבאפריל 2015 ה־FDA אישר לשיווק גרסה גנרית של חברת סנדוז, החברה־הבת של הענקית השוויצרית נוברטיס. האנליסטים הסבירו אז כי העבודה שהמכירות של הקופקסון יציבות על אף פקיעת הפטנט הן כנגד כל ההערכות המוקדמות, שהצביעו על חשש מירידה חדה יותר במכירות.
מטבע נמסר בתגובה כי היא "ממשיכה בהשקת גרסת קופקסון 40 מ"ג לשימוש שלוש פעמים בשבוע, שזמינה כיום ב־20 מדינות באירופה. אנו מאמינים כי מטופלים ונותני שירותי בריאות ימשיכו להעדיף את אופן שימוש זה בתרופה".