צלילה לא טבעית: מה גורם לירידה החדה במניית טבע?
הענקית הישראלית טבע הגיעה הבוקר למסחר בת"א אחרי נפילה חדה של כמעט 7% במחזור הגבוה פי חמישה מהממוצע בוול סטריט; הרקע, האטה השוק הגנרי והחשש מהשלמת עסקת אלרגן במחיר גבוה
מפולת במניות הגנריקה בסוף השבוע בניו יורק עלולה להביא לפתיחה אנגלית בתל אביב. טבע, שצנחה ביום שישי ב-6.8%, המשקל הגבוה ביותר במדד ת"א־25 שעומד על 9.3% והחברה חוזרת למסחר בבית עם פער ארביטרז' שלילי של 6%. פריגו שנפלה ב־4.8% וגם לה משקל כבד במדד (7.5%), פתחה פער כלפי מטה של 4.4%, ומיילן שנפלה ב־4.2% (משקל במדד של 3.6%) מגיעה עם ארביטראז' שלילי 4.75%. פערים אלו צפויים למשוך את ת"א־25 למטה בחוזקה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
- נעילה ירוקה בוול סטריט; בכיר בפד: "עדיין ייתכנו שתי העלאות ריבית השנה"
- האיום ההולנדי על טבע: אושרה גרסה גנרית לקופקסון
- חוצה את הקווים? אחרי שהדף את מיילן עשוי ג'וזף פאפא לעבור לווליאנט
מאז ספטמבר 2012 יישרה הבורסה בתל אביב קו עם בורסות העולם בנוגע למיתון תנודתיות פתיחת המסחר וזאת כדי למנוע מניפולציות של גופים גדולים במסחר. באפריל 2013 קבעה הבורסה כי משך הזמן שבו תידחה פתיחת או נעילת המסחר כדי למתן תנודתיות (או "פתיחה אנגלית"), יעמוד על טווח של 2–6 דקות.
אנדו מפילה
המדדים המובילים בבורסות בארה"ב נחתמו בעליות קלות של כ־0.4% בסוף השבוע, אך מגזר הפארמה האמריקאי רשם ירידות של 0.6% ובראשן מניות חברות הגנריקה עם ירידות חדות עוד יותר. בין הצוללות גם ענקיות התרופות שנסחרות בתל אביב: טבע שנחלשה ב־6.8% במחזור הגבוה פי חמישה מהממוצע בשלושת החודשים האחרונים למחיר שפל של ה־19 החודשים האחרונים; פריגו ירדה ב־4.8% לשפל של שלוש שנים; ומיילן נפלה ב־4.2% לשפל של שנתיים וחצי. אלרגן, חברת התרופות שאת החטיבה הגנרית שלה צפויה טבע לרכוש, ירדה ב־4.1%, מחיר שפל של השנתיים האחרונות.
החולשה במגזר מגיעה על רקע תחזית חלשה של יצרנית התרופות הגנריות אנדו (Endo), שהתפרסמו טרם פתיחת המסחר ביום שישי. החברה חתכה את תחזית הרווח לשנת 2016 ב־23% ואת תחזית ההכנסות ב־11%. בנוסף הודיעה אנדו על סגירת מפעל בשארלוט, ארה"ב, וקיצוצים של כ־740 עובדים. מניית החברה צללה ב־40%.
באנדו הסבירו את הדו"חות החלשים ב"רוח נגדית בלתי צפויה", שהיא אובדן הבלעדיות על התרופה האנטי־דלקתית וולטרן ג'ל כמו כן ירידת מחירים כללית במגזר הגנריקה, מה שנוגע גם לטבע.
מניו יורק לתל אביב
מלבד הדו"חות של המתחרה אנדו הוסיף ללחוץ את מניית טבע מטה דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס, שבו נטען כי על טבע למכור נכסים בשווי של 2 מיליארד דולר בארה"ב. זאת כדי לעמוד בהתניות של הרשות ההגבלים העסקיים האמריקאית, התניות שעמידה בהן הכרחית עבור טבע לקבלת האישור הנדרש מהרשות לרכישת החטיבה הגנרית של חברת אלרגן. מטבע נמסר כי היא אינה מגיבה לדיווח של רויטרס.
טבע דיווחה על הרכישה של החטיבה הגנרית של אלרגן בחודש יולי אשתקד. עסקה זו צפויה להיות הגדולה ביותר שנעשתה בשוק הישראלי ולעמוד על 40.5 מיליארד דולר. רשות ההגבלים האמריקאית כבר פרסמה בעקבות ההודעה על העסקה אזהרה בדבר השלכות צמצום מספר החברות בשוק הגנריקה על התחרות בשוק זה וכתוצאה מכך על מחירי התרופות.
הרשות האמריקאית אף הבהירה כי אינה בטוחה שההתאמות שהוצעו (מכירת הנכסים האמורה) יחפו על הפגיעה האפשרית בתחרות. שוק התרופות האמריקאי נתון ללחץ רב, רק לאחרונה פרסמה פריגו אזהרת רווח על רקע התחרות הקשה בענף, ואף מיזוג הפארמה הגדול אי־פעם שבמסגרתו היתה אמורה פייזר לרכוש את אלרגן (ללא חטיבת הגנריקה שתעבור לטבע) תמורת 160 מיליארד דולר בוטל ברגע האחרון.
עתיד עסקת אלרגן
בטבע לכאורה עסקים כרגיל. בהנהלה צופים כי עסקת הרכישה של אלרגן תושלם ביוני הקרוב. ענקית הגנריקה הישראלית תממן את הרכישה באמצעות 7 מיליארד הדולר שאותן היא גייסה במניות בדצמבר האחרון (בכורה ורגילות), 7 מיליארד דולר נוספים ישולמו במניות טבע, 5 מיליארד דולר בהלוואה שלקחה מ־23 בנקים ועוד כ־22 מיליארד דולר בגיוס אג"ח מתוכנן.
לאור המצב במגזר הפארמה גוברים הקולות בשוק שטוענים כי עסקת אלרגן מתחילה להיות יקרה מאוד. אם טבע תחליט לסגת מהשלמת העסקה, ההערכה היא כי יהיה עליה לשלם קנס של 2 מיליארד דולר לאלרגן. אם מניות החברות הגנריות ימשיכו לצלול, ייתכן שקנס זה יהיה עדיף לה עוד יותר. טבע מצידה כך נראה מחויבת לסגירת העסקה ומימושה בהקדם.