ברקזיט
השפעת הברקזיט על בעלי ההון: "אריסון תיפגע פחות, זוהר לוי ייפגע יותר"
האנליסט ישי ששון מבנק ירושלים לא צופה השפעה דרמטית על החברות הישראליות בעקבות הטלטלה בשווקים. יו"ר שלמה נדל"ן: "מחירי הנדל"ן בגרמניה צפויים לעלות עקב מעבר משקיעים מבריטניה"
"גם אם היה עדיף שהברקזיט לא יתרחש, הרי שצביון הפעילות של החברות הישראליות באירופה - ובמיוחד בגרמניה - ממתן באופן ניכר את ההשפעה השלילית של המהלך, ומונע ממנה להיות דרמטית. נראה כי חלק מהחברות עשויות להיות מעניינות גם בתקופה מאתגרות כזו". כך העריך בסוף השבוע ישי ששון, אנליסט הנדל"ן במחלקת המחקר של בנק ירושלים ברוקראז', המתמחה בחברות הנדל"ן הישראליות הפועלות באירופה.
- הברקזיט היכה בניו יורק: ירידות חדות במדדים ובמניות הפיננסים
- הפחד בשווקים: בורסות אירופה רשמו את הירידה היומית החדה מאז 2008
- "אירופה במשבר עצום, אך לונדון לא תאבד את מעמדה"
ששון לא צופה השפעה דרמטית של הברקזיט על חברות ישראליות הפועלות באירופה, לאור אופי הפעילות שלהן. כך למשל, חברת איי.די.או מקבוצת שיכון ובינוי של שרי אריסון אינה צפויה לדעתו להיות מושפעת כמעט מהמהלך. סאמיט, בעלת המניות הגדולה ביותר בכלכלית ירושלים שבשליטת איש העסקים זוהר לוי, תושפע לדעתו במידה משמעותית יותר: "איי.די.או גרופ פועלת בתחום המגורים בברלין בלבד. להערכתנו, הסיכוי ל'דרמות' בשוק המגורים אינו גבוה. האתגר שהחברה יכולה להתמודד איתו במקרה של מיתון הוא התמתנות משמעותית בקצב עליית שכר הדירה, בזמן שעד כה שיעורי הצמיחה היו נאים למדי".
לגבי סאמיט שבשליטת זהר לוי ציין ששון כי "בהיותה חשופה לתחום המשרדים והלוגיסטיקה מידת החשיפה שלה להשפעה של הברקזיט גבוהה יותר, אולם כנגד זאת קיימים גורמים ממתנים: פיזור השוכרים הרחב, חוזי השכירות ארוכי הטווח והשוכרים שחלק לא מבוטל מהם הינם בעלי חוסן כלכלי איתן".
לגבי בראק אן וי ציין ששון כי "החברה פועלת בשוק המגורים והמסחר ויש לה גם פרויקטים יזמיים למגורים. מניתוח שעשינו עולה שבגלל הפערים המשמעותיים בין ממוצע שכר הדירה בתיק לבין מחירי הנכסים החדשים שמושכרים גם אם שכר הדירה יפסיק לצמוח בהשכרות החדשות, שכר הדירה בתיק כולו ימשיך ויצמח על פני כ-5 שנים".
"יזמי הנדל"ן הכי יושפעו ממיתון באירופה"
לגבי השוק בכללותו הסביר ששון כי "כמובן שאם השוק האירופי ייקלע למיתון הדבר ישפיע גם על ענף הנדל"ן, בעיקר על התחום היזמי שנדרש למינוף מהבנקים. התחום המניב יושפע גם הוא, בפרט החברות הממונפות שבו. באשר לגרמניה, העול שיוטל עליה בתור "המבוגר האחראי" יהיה גדול יותר. צריך גם לזכור שגרמניה הינה מדינה מוטת ייצוא - וחלק לא מבוטל מהייצוא שלה הוא לבריטניה ולכך תהא השפעה שלילית. פגיעה בייצוא פירושה פגיעה בתוצר והשלכותיו על הצריכה די ברורות. גם ענף הנדל"ן שנחשב לאחד הענפים הסולידים בכלכלה יושפע".
אלא שכאן מבחין ששון בין שתי תתי קבוצות. "יש להבחין בין נדל"ן יזמי (שייפגע יותר - בהיותו נשען על מינוף שטרם הושג או התקבל במלואו), לבין נדל"ן מניב (שגם בו קיימים פילוחים בין החברות השונות מבחינת מידת המינוף ומבחינת סוגי הדיירים). בנדל"ן המניב צריך להבחין בשלוש קבוצות בסדר יורד מבחינת מידת ההשפעה: תעשייה ולוגיסטיקה (שתושפע במידה הרבה ביותר במקרה של פגיעה ממשית בייצוא), גם לבריטניה וגם בתוך האיחוד כולו. מסחר (כאן עשויות להיות השפעות שונות מבחינת סוג הדיירים ואורך החוזים). מגורים - ההשפעה בתחום המגורים תהיה הנמוכה ביותר בהיותו בעל ביקוש קשיח".
לדברי ששון, איפה שכן יכולה להיות השפעה על החברות הישראליות היא ההשפעה המטבעית. "ההשפעה תבוא לידי ביטוי בשני רבדים: חשיפה של חלק מההלוואות (אג"ח) הינן שקליות ופירעונן תלוי בשכר דירה שמתקבל ביורו, וברובד השני ההון העצמי שגם הוא נקוב ביורו, וחשוף בסופו של דבר לשער היורו - כאשר אינו מגודר על פי רוב".
ישראל רייף, יו״ר ומבעלי שלמה נדלן, צופה כי היציאה של בריטניה תביא להתחזקות הנדל"ן בגרמניה: "אני מעריך כי המצב החדש יביא לכך שמשקיעים רבים, לרבות מרכזים פיננסיים וחברות ביטוח, יעברו מאנגליה לגרמניה וכי עזיבות המשקיעים מאנגליה לגרמניה יעלו את מחירי הנדל"ן בגרמניה״.