$
שווקי חו"ל

דיווח שוטף

הפחד בשווקים: בורסות אירופה רשמו את הירידה היומית החדה מאז 2008

שוקי המניות הגיבו באגרסיביות להחלטת הברקזיט בבריטניה; מדד Stoxx 600 האיזורי איבד 7%, פוטסי הבריטי איבד 3.2%, דאקס - 6.8%, קאק - 8% ואייבקס - 12.4%; מניות הבנקים ספגו ירידות חדות, כאשר לויד'ס וברקליס איבדו כ-2%

כתבי שוק ההון 18:5824.06.16

 

ניקיי האנג סנג שנגחאי דאקס קאק פוטסי דאו ג'ונס נאסד"ק S&P 500

  

משתתפים בהכנת הידיעה: גיל קליאן, מיקי גרינפלד ואמיר רוזנבאום

 

דרמה בשווקים כאשר מתבררות תוצאות משאל העם בבריטניה - התוצאות מראות על ניצחון לעזיבת האיחוד ושברו את האופוריה שנרשמה אתמול בשווקים. קראו כאן עדכונים חיים על הנעשה בשווקים ועל תוצאות האמת של משאל העם הגורלי.

 

18:50 - הדרמה בבריטניה הפילה את שוקי אירופה לשפל מאז המשבר הפיננסי הגדול באוקטובר 2008, כאשר מדד Stoxx 600 האיזורי איבד 7%, ומדד הבנקים הכלול בו איבד 14.5%. בסיכום שבועי ירד המדד האיזורי ב-1.2%. פוטסי הבריטי איבד 3.2% מערכו לשפל של שבע שנים, ואף הגיע במהלך יום המסחר לירידות של 8.7%, וזאת בהובלת מניות הבנקים לויד'ס ברקליס שאיבדו כ-20% מערכן. המדד עלה השבוע ב-2%, לאחר שלפני הברקזיט כבר היה בדרכו לעלייה של 4%. דאקס ירד ב-6.8% בהובלת מניות הפיננסים שהתרסקו ביותר מ-15%. קאק נפל ב-8% - שיעור הירידה החד מבין שלושת מדדי המניות המובילים ביבשת. אייבקס הספרדי צנח ב-12.4% ומדד FTSE MIB האיטלקי איבד 12.5%.

 

 

 צילום: בלומברג

 

הירידות החדות בשווקי המניות גרמו לנהירה של המשקעים באירופה אל עבר אגרות החוב הממשלתיות המספקות חופי מבטחים בעתות משבר. האגרות של ממשלת גרמניה, הכלכלה החזקה בגוש היורו, זכו לביקושים גדולים מצד המשקיעים שהובילו לירידה של 14 נקודות בסיס בתשואת האג"ח ל-10 שנים שנעלה את יום המסחר בתשואה שלילית של 0.05%. למרות שאזרחי בריטניה בחרו לעזוב את האיחוד, אגרות החוב של הממשלה הבריטית ספגו גם הן ביקושים גבוהים שהפילו את תשואת האג"ח ל-10 שנים ב-29 נ"ב וכעת היא נסחרת קרוב ל-1%, שפל היסטורי.

 

הפחד של המשקיעים מתגובת שרשרת של עזיבת מדינות נוספות את האיחוד, גרמה להם למכור את אגרות החוב הממשלתיות של הממשלות בעלות הפוטנציאל הגבוה ביותר לעזוב את האיחוד. תשואת האג"ח היוונית הוסיפה 77 נ"ב בסיס לערכה וננעלה ב-8.3%. תשואות האג"ח הפורטוגלית והספרדית התחזקו ב-15 נ"ב וננעלו ב-3.3% ו-1.6% בהתאמה. תשואת של הממשלה האיטלקית, הממשלה בעלת החוב הגדול ביותר באירופה, הוסיפה 15 נ"ב ונעלה את היום ב-1.5%.

 

14:15 - בורסת צרפת יורדת ב-9%, גרמניה יורדת ב-7.5% ומדריד מאבדת 12%.

 

13:00 - עם התמתנות הירידות במדדים באירופה, התמתנו גם הירידות בחוזים העתידיים על מדדי וול סטריט. החוזים מנבאים כעת ירידה של 3.5% בנאסד"ק ו-S&P 500, וירידה של 2.8% בדאו ג'ונס עם פתיחת המסחר בניו יורק היום.

 

11:50 - ההודעה של קרני ממתנת את הירידות בשוקי אירופה: דאקס הגרמני מחסיר כעת 6%, פוטסי בלונדון יורד ב-4.6% - אך קאק בצרפת מתרסק ב-7.5%, מדריד ב-9.8% ומילאנו ב-10.5%. יורוסטוקס 50 צולל ב-8.2%.

 

11:10 - נגיד הבנק המרכזי של אנגליה, מארק קרני: "לא נהסס להתערב בשוקים. אנחנו כבר ערוכים עם חבילת סיוע של 250 מיליארד ליש"ט לשווקים. נעריך את המצב ונשב ביחד עם מועצת המנהלים על מנת לדון בדרכים להזרים נזילות. נמשיך בשיתוף הפעולה שלנו בדיוק כפי שהיה עד היום. דיברתי עוד בלילה עם אנגלה מרקל ואמשיך לעשות כך גם בהמשך", אמר קרני.

מארק קרני מארק קרני צילום: בלומברג

 

10:00 - יום שחור לשוקי המניות של אירופה - דאקס הגרמני נופל ב-9.8% בפתיחה. פוטסי הבריטי מחסיר 9%, קאק בצרפת מתרסק ב-11% ומדריד נופלת ב-17%. יורוסטוקס 50 צולל ב-11.5%.

 

עם פתיחת המסחר רושמת מניית RBS צניחה של 28% בלונדון, ואילו לוידס צוללת ב-24%. מניית ברקליס חותכת 24% משוויה.

 

9:20 - פורסמו התוצאות הרשמיות של משאל העם - 263 מחוזות הצביעו בעד הברקזיט, בעוד 119 צידדו בהישארות באיחוד האירופי. בתום ספירת הקולות, 17,410,742 בריטים הצביעו לעזוב את האיחוד - 51.9% מהקולות.

שער הסאן הבריטי, הבוקר שער הסאן הבריטי, הבוקר

 

9:00 - גוברות ההערכות כי חברת הדירוג S&P תפחית כעת את דירוג האשראי המושלם של בריטניה - שעומד כיום על AAA.

 

ביפן עם סיום המסחר רשם ניקיי צניחה של 7.9%.

 

8:00 - תמונת מצב עדכנית בשווקים: הליש"ט צוללת ל-1.34 דולרים - ירידה של 10%. החוזים על פוטסי מנבאים התרסקות של 10% עם פתיחת המסחר בלונדון היום - שיעור הירידה החד ביותר במדד מאז 2008. החוזים בוול סטריט מנבאים התרסקות של יותר מ-5% בנאסד"ק ו-S&P 500. ניקיי בטוקיו יורד ב-8.4%. ירידות של 6% בנפט. הנפט מסוג WTI נסחר מתחת ל-47 דולר לחבית. הזהב מזנק ב-6% למחיר של 1,339 דולר לאונקיה. החוזים על VIX - מדד הפחד - מזנקים ב-61.5%. תשואת האג"ח האמריקאית ל-10 שנים מתרסקת ב-28 נקודות בסיס ל-1.455%.

ליש"ט ליש"ט צילום: גלעד קוולרצ'יק

 

בבנק הבריטי HSBC צופים עתיד עגום לליש"ט - ירידה ל-1.25 דולרים עד סוף הרבעון השלישי, וירידה ל-1.2 דולרים עד סוף השנה.

 

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות: "אין ספק שהיציאה של בריטניה מהאיחוד מהווה עליית מדרגה מבחינת הסיכונים הגלובאליים שכן ההשלכות הפוליטיות של החלטת הבריטים ימשיכו ללוות את השווקים העולמיים עוד זמן רב. ביום ראשון הקרוב יערכו בחירות בספרד ואין ספק שתוצאות משאל העם יתמכו במפלגת פודמוס. ניצחון של אלו יצית חששות ליציבות גוש האירו כולו. בנוסף, משאלי עם נוספים בסקוטלנד, בלגיה או קטלוניה יוסיפו לאי הוודאות ויגבירו את התנודתיות בשווקים גם בטווח הבינוני. לכן, לאחר שהאבק מהתגובה הראשונים בשווקים ישקע יש בהחלט מקום להערכתנו לאסטרטגיית השקעות סולידית יותר, כלומר, חשיפה לשווקים דפנסיביים יותר הן ברמת, סוג הנכס, הן ברמה הגיאוגרפית והן ברמה הסקטוריאלית".

 

7:55 - בעוד גובר הלחץ בשווקים מתחילים להישמע קולות הקוראים לסגירת המסחר היום בבורסה בלונדון. זאת, על מנת למכור מכירה של מניות מתוך "פאניקה". בינתיים הפאניקה חוגגת בשוקי אסיה, הסחורות והמט"ח - שם מתנהל המסחר באין מפריע.

 

7:40 - תמונת מצב מהשווקים - הנפט צולל ב-5.7%, הזהב קופץ ב-5.4%. הליש"ט מתרסק ב-10.4% ונסחר תמורת 1.333 דולרים. החוזים על פוטסי מנבאים ירידה של 9.7% עם פתיחת המסחר - ואם אכן יפתח כך את המסחר יהיה מדובר בשיעור הירידה החד ביותר מאז 2008. החוזים על S&P 500 ונאסד"ק מנבאים ירידה של יותר מ-5% עם פתיחת המסחר בניו יורק היום. בשוקי אסיה: ניקיי בטוקיו צולל ב-7.5%, הונג קונג מחסירה 4.6%.

 

7:25 - 32 מחוזות בלבד עדיין לא נספרו, ונראה כי הסיפור גמור. 52% מהמצביעים תמכו ביציאת בריטניה מהאיחוד האירופי. המשקיעים קמים לבוקר מפתיע במיוחד, בעוד שוקי הסחורות, המניות והמט"ח מגיבים באגרסביות לתוצאה. מדובר בתוצאה הפוכה לחלוטין מההערכות בשווקים עד כה.

 

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון ואשתו סמנתה בדרך להצביע. אתמול ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון ואשתו סמנתה בדרך להצביע. אתמול צילום: איי פי

 

7:10 - תמונת מצב עדכנית בשווקים - הליש"ט צולל ב-9.5% ונסחר תמורת 1.346 דולרים. הזהב קופץ ב-4.7% ונסחר תמורת 1,324 דולר לאונקיה. החוזים על פוטסי מנבאים ירידה של 8.2% עם פתיחת המסחר, וצניחה של 8% בדאקס הגרמני. הנפט מסוג WTI והברנט יורדים ב-5.5%. הברנט נסחר ב-48.1 דולר לחבית, וה-WTI נסחר תמורת 47.3 דולר לחבית. ניקי בטוקיו צולל ב-7.3% והונג קונג מאבדת 4.6%.

 

רונן מנחם, כלכלן ראשי של מזרחי טפחות, כותב הבוקר: "מדובר בתוצאה חד משמעית – בריטניה מעוניינת בעצמאות כלכלית וגבולות עצמאיים, חוששת מהשלכות שליליות של גלי הגירה גדולים ומאידך מאמינה כי חשיבותה הכלכלית תגרום לאיחוד האירופי להמשיך עמה בקשרים כלכליים, מדיניים וחברתיים – בתנאיה. אין ספק, כי למצב הכלכלי בבריטניה, שאינו מהמשופרים, היה חלק בקבלת ההכרעה הזו. מדובר בתגובה ראשונה, חדה, לתוצאות המשאל, שכן כל הגופים הכלכליים הצביעו על החסרונות הכלכליים, החברתיים והמדיניים שתהיינה ל-Brexit. אחת ההשלכות המידיות – S&P תוריד (אולי בשתי דרגות) את דירוג החוב של בריטניה, שכרגע הינו מושלם (AAA). בשלב זה – לבריטים זה כנראה לא משנה כל כך. ייתכן כי ר"מ בריטניה יודיע על התפטרותו. אם פיחות הליש"ט יחריף, ייתכן כי הבנק המרכזי של בריטניה יצטרך להתערב במסחר ולרכוש ליש"ט ו/או להרהר על העלאת ריבית על מנת לבלום לחצי מחירים. יצטרך התכנסויות חירום תהיינה בבריסל. מבחינת ישראל – מדובר במכה לחברות המייצאות לבריטניה, כשחברות בתעשיית הכימיקלים מהוות את רוב הייצוא התעשייתי לשם מתחילת השנה. ישראל הינה יצואנית נטו לבריטניה, מה שיקשה על הייצוא, לנוכח תיסוף של השקל כנגד הליש"ט. היות וגם האירו נפל כנגד הדולר, גם הייצוא מישראל לשאר האיחוד האירופי יתייקר וייתקל בקשיים. אם אלו הן אכן התוצאות, נהיה עדים לעליות חדות של האג"ח הממשלתיות ביום ראשון ושוק המניות ירשום ירידות ניכרות, בהתאם לירידות שתהיינה היום בעולם".

 

6:44 - בעוד התוצאות ממשיכות לזרום, רשת הטלוויזיה ITV וכן רשת ה-BBC הכריזו על ניצחון למחנה הברקזיט. ספירת הקולות העזכנית מראה יתרון של 52% למחנה הברקזיט - כלומר בעד עזיבת האיחוד האירופי - כאשר 63 קלפיות מתוך 382 מחוזות בחירה עדיין לא נספרו. 217 מחוזות הצביעו לעזוב את האיחוד, בעוד רק 102 רוצים להישאר.

 

שער הסאן אתמול - קורא לעזיבה שער הסאן אתמול - קורא לעזיבה מקור: The Sun

 

נייג'ל פראג' מנהיג מפלגת העצמאות הבריטית מובילת מחנה הבדלנים כבר הכריז הבוקר: "ה-23 ביוני ייזכר בהיסטוריה כיום העצמאות". קולות ברורים נגד עזיבת האיחוד נרשמו אחרי ספירת הקולות בסקוטלנד, לונדון, ליברפול וגלזגו. עם זאת באזורים כפריים ובעיירות ברחבי אנגליה, כולל אזורים שהם מסורתית מזוהים עם מפלגת הלייבור, נרשם רוב התומך בעזיבה. ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, אשר אמש עוד תכנן את נאום הניצחון ואת המשך מהלכיו לאיחוי הקרעים במפלגתו, ניצב הבוקר בפני האפשרות של מפלה צורבת.

 

כך למשל בניוקאסל אפון טיין, שם צפוי היה רוב יציב למען הישארות, עמד שיעור התומכים על 51% בלבד לעומת 49%. בסנדרלנד הסמוכה, עיר שהיא מסורתית בת מעמד הפועלים, נרשם רוב מוחץ של 61% בעד עזיבה, לעומת 39% לתומכים בהישארות.

 

6:30 - הסוחרים בסיטי של לונדון מתכונים לגרוע ביותר כאשר החוזים על פוטסי מנבאים התרסקות של 7.5% עם פתיחת המסחר היום. החוזים העתידיים על מדדי המניות בוול סטריט מנבאים התרסקות של מעל 3% עם פתיחת המסחר בניו יורק היום. החוזים על דאו ג'נס צוללים ב-3%, כאשר החוזים על S&P 500 מנבאים צניחה של 3.7% בפתיחה. החוזים על נאסד"ק מנבאים צלילה של 3.8% עם פתיחת המסחר.

 

התורים בקלפיות אתמול התורים בקלפיות אתמול צילום: twitter/Steven Swinford

 

6:15 - אין תוצאות ברורות במשאל העם הבריטי והשווקים מגיבים באגרסיביות - הליש"ט צוללת ל-1.35 דולר - ירידה של כ-9%. שוקי המניות באסיה צונחים - ניקיי בטוקיו והונג קונג צוללים ב-3%. ירידות של 4.8% בנפט, כאשר חבית מסוג WTI צוללת למחיר של 47.7 דולר. הזהב מזנק ב-3.2%.

 

התוצאות בבריטניה כעת מראות רוב של 51% לברקזיט - כלומר עזיבת האיחוד האירופי. נכון לעכשיו נספרו 149 מתוך 382 מחוזות ההצבעה. שיעור ההצבעה עמד על 71.9%.

 

אתמול, השווקים התנהגו כאילו ניצחון מחנה ההישארות בגוש היורו מובטח. העליות במדדים בוול סטריט התחזקו לקראת הסיום - דאו ג'ונס ו-S&P 500 סגרו בעלייה של 1.3%, נאסד"ק התחזק ב-1.6%. הנפט מסוג WTI סיים את יום המסחר בעלייה של 2%, למחיר של 50.1 דולר. מדובר בפעם הראשונה זה שבועיים שהנפט סוגר במחיר של יותר מ-50 דולר לחבית. פוטסי הבריטי סיים בעליה של 1.2%, כאשר העליות בבורסה הלונדונית התחזקו לקראת סיום יום המסחר.

משאל העם הבריטי משאל העם הבריטי צילום: בלומברג
בטל שלח
    לכל התגובות
    x