בלעדי לכלכליסט
עמוס לוזון מנסה לחסום את אדלטק ועל הדרך מקבל כשותפים את גזית גלוב
לוזון במו"מ לרכישת שטרי ההון שהנפיקה הקבוצה שבשליטתו לגזית גלוב, זאת בתמורה למניות קבוצת לוזון. המטרה: היקף המניות שבידי הציבור יגדל ל־40% ואחזקת אדלטק תהיה קטנה מכדי לסכל מהלכים
מו"מ מתקדם בין גזית גלוב לקבוצת לוזון להמרה של שטרי ההון של שהנפיקה א.דורי (כיום קבוצת לוזון), לגזית גלוב. ל"כלכליסט" נודע כי המו"מ הוא סביב המרה של שטרי ההון ל־14%–17% ממניות קבוצת לוזון.
- לוזון עומד למבחן ראשון מול שוק ההון: יגייס ויחליף אג"ח ב-200 מיליון שקל
- האחים אדלסבורג תוקפים את עמוס לוזון: "עושה עסקאות ענק פרטיות עם דניה סיבוס"
- אבי לוזון מסתער על תחום המסעדות: "אני מבין בכסף וכדורגל"
מדובר בשטרי הון שהערך הנקוב שלהם עמד בסוף 2015 על 495 מיליון שקל. קבוצת לוזון נסחרת לפי שווי של 150 מיליון שקל כך שמדובר בעיסקה שבה תקבל גזית מניות בהיקף של 25 מיליון שקל בלבד.
העיסקה כבר עמדה בפני חתימה אולם סעיף אחד מהותי מונע את חתימתה. לגזית גלוב הלוואה של 120 מיליון שקל שניתנה לדורי. לוזון מעוניין להפוך הלוואה זו לאג"ח סחיר שיהיו נחותות לאג"ח של הקבוצה, אולם גזית גלוב מתנגדת להמרה לאג"ח נחות. שני הצדדים מנסים למצוא פתרון לסוגיה שמעכבת כאמור את החתימה.
גזית גלוב נשלטת בידי חיים כצמן ודורי סגל, ומנוהלת על ידי רוחה לוין. לוין היא זו שמנהלת את המו"מ מול לוזון. עבור לוזון מדובר במהלך עם משמעות כפולה: העיסקה תאפשר לו לחלק דיבידנדים, הליך שנמנע ממנו עד היום בגלל שטרי ההון. והמשמעות הגדולה יותר היא נטרול כח "הסחיטה" של אורי אדלסבורג, הבעלים של חברת אדלטק. זו מחזיקה ב־7.6% ממניות קבוצת לוזון. אחזקה זו אפשרה לאלדלטק לסכל עד כה כל עסקת בעלי עניין של לוזון או מינוי של דח"צים לחברה, שכן מניות אלה הן יותר משליש ממניות המיעוט בחברה (23%) ולאישור החלטות מסוג אלו נדרש רוב מיוחס.
סוגיה זו אף הגיעה לבית המשפט כשלוזון ביקש להצהיר על אדלטק כבעלת עניין אישי שלילי בכל הקשור ללוזון קבוצה. במידה ועמדה זו תתקבל הרי שעמדתה של אדלטק לא תיחשב במניין אסיפת בעלי המניות, וכך יאושר מינויי הדירקטורים החיצוניים לחברה.
הסכסוך בין אדלסבורג לבין קבוצת לוזון התחיל עוד בימים שגזית גלוב היתה בעלת השליטה בחברה (בשמה הקודם דורי קבוצה). משפחת אדלסבורג רכשה את מניות דורי קבוצה כמה ימים לפני הצעת רכש שהגישה גזית גלוב כדי לטרפד את המהלך שהובילו בעלי השליטה הקודמים חיים כצמן ודורי סגל. מכירת החברה המפתיעה לעמוס לוזון טירפדה את המהלך שהובילו האחים אדלסבורג, והם נותרו כבעלי מניות מיעוט, מה שהוביל במהרה לעימות מול בעל השליטה החדש. ברקע לעימות חל סכסוך מקביל ותביעה משפטית שהגישה חברת אדלקום שבשליטת אדלסברג נגד שותפיה בתתחת דוראד, ובהם קבוצת לוזון.
הטרפוד ההדדי בין לוזון ואדלטק למינוי דח"צים הביא לכך שנכון להיום מכהנת בקבוצת לוזון דח"צית אחת בלבד (רות דהן פורטנוי).
שטרי ההון שאותם תמיר גזית רשומים בספריה בשווי 40 מיליון שקל בלבד בעקבות מכירת השליטה בדורי קבוצה על ידי גזית גלוב ללוזון תמורת פחות מ־10 מיליון שקל בינואר האחרון. שטרי ההון לא נמכרו ללוזון במסגרת מכירת הבזק. גזית גלוב נתנה לדורי קבוצה את שטרי ההון, שבה שלטה בזמנו, כתמיכה כדי לאפשר את פעילות החברה הבת דורי בניה. גזית הזרימה לדורי כ־750 מיליון שקל וכנגד רוב סכום זה הונפקו לגזית גלוב שטרי הון צמיתים (ללא מועד פידיון) שנושאים ריבית שנתית של 2% מעל ריבית הפריים ולא כוללים זכויות הצבעה, אולם הם כוללים זכויות הוניות המקנות קדימות בתשלומי הריבית לפני חלוקת דיבידנדים במקרה של רווחים.
מגזית גלוב נמסר: "אין לחברה שום הסכמה עם מר לוזון בנוגע לשטר ההון".